تحلیل:

ایران پرس: سرنگونی جنگنده اف ۱۸ آمریکا در جریان حمله هوایی اخیر به یمن، ادعای برتری هوایی آمریکا و توانایی آن برای مقابله موثر با حملات موشکی و پهپادی یمن را زیر سئوال برده است.

هواپیماهای ضربتی نیروی دریایی آمریکا به همراه هواپیماهای جنگنده بریتانیایی به دفعات نقاط مختلف یمن را هدف حملات خود قرار داده اند. در مقابل ارتش یمن پاسخ قاطعی به این اقدام خصمانه نشان داده و بارها با موشک ها و پهپادهای خود ناوهای رزمی آمریکا و هم پیمانان آن مانند بریتانیا و فرانسه را در دریای سرخ آماج حملات قرار داده است.

در آخرین تحول در این زمینه فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در بیانیه ای اعلام کرد: "انبارهای موشک و مراکز کنترل و فرماندهی یمن را در صنعا هدف قرارداده است."

در این بیانیه ادعا شده است: "این حمله در پاسخ به حملات یمن علیه ناوهای آمریکایی و کشتی‌های تجاری انجام گرفته است."

نکته مهم اینکه پس از حمله هوایی مشترک آمریکا و بریتانیا در روز شنبه به برخی نقاط یمن، فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) روز یکشنبه از هدف قرار گرفتن یک فروند هواپیمای جنگنده «اف ۱۸ اف سوپر هورنت» آمریکایی هنگام حمله به یمن خبر داد.

ارتش آمریکا ادعا کرد: "این جت نیروی دریایی آمریکا در اثر «آتش خودی» بر فراز دریای سرخ سرنگون شده است. هر دو خلبان این هواپیما زنده مانده اما یکی از آنها زخمی شده است."

سنتکام در مورد ماموریت آنها در آن زمان توضیح بیشتری نداده است. این هواپیما با موشک سامانه پدافند هوایی و ضد موشکی رزمناو «یو اس اس گتیسبورگ» USS Gettysburg (CG-64) که بخشی از گروه ضربتی ناو هواپیمابر «یو اس اس هری ترومن» آمریکا است، به اشتباه مورد هدف قرار گرفته است.

حمله شنبه شب آمریکا به یمن و به دنبال آن از دست دادن یک فروند اف ۱۸ اف به ارزش ۷۰میلیون دلار، اولین عملیات گروه ضربتی ناو «یو اس اس هری اس ترومن» از زمان ورود آن به منطقه بود.

در حالی که سنتکام مدعی سرنگونی اف ۱۸ آمریکایی با آتش خودی شده است، اما یمنی ها این رویداد را به گونه دیگری روایت کرده اند.

«یحیی سریع» سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن در بیانیه‌ای از خنثی شدن حمله آمریکا و بریتانیا به یمن خبر داده و گفت: "با هدف قرار دادن ناو هواپیمابر «یو اس‌ اس هری اس ترومن» و تعدادی از ناوشکن‌های آن، حمله آمریکایی - بریتانیایی به کشورمان را خنثی کردیم."

وی تصریح کرد: "این عملیات کیفی با ۸ فروند موشک و۱۷ پهپاد انجام شد."

به گفته یحیی سریع، تلاش ناوشکن‌های آمریکایی برای مقابله با پهپاد‌ها و موشک‌های یمنی منجر به سرنگونی یک فروند هواپیمای اف ۱۸ شد. وی همچنین گفت: "ناو هواپیمابر «یو اس‌ اس هری اس ترومن» پس از هدف قرار گرفتن از محل قبلی خود به‌سمت شمال دریای سرخ عقب‌نشینی کرد. عقب‌نشینی این ناو هواپیمابر پس از آن صورت گرفت که بیش از یک بار مورد حمله نیروی موشکی، نیروی دریایی و یگان پهپادی یمن قرار گرفت."

نکته مهم در باره سرنگونی جنگنده اف ۱۸ آمریکایی این است که بر اثر حملات دامنه دار و گسترده یمنی ها علیه ناوهای آمریکایی و بریتانیایی در دریای سرخ اساسا سامانه های فرماندهی و کنترل آمریکا و نیز سامانه های پدافند هوایی و ضد موشکی آن دچار سردرگمی شده و در این میان هم زمان با تلاش برای نابود ساختن موشکها و پهپادهای یمن که به سوی این ناوها شلیک شده بودند، سامانه پدافند هوایی رزمناو «یو اس اس گتیسبورگ» به اشتباه اف ۱۸ آمریکایی را سرنگون کرده است.

این امر نشان می دهد که ادعای برتری بی چون و چرای آمریکایی ها در مقابله با حملات یمنی ها بشدت زیر سئوال و مورد تردید است. از سوی دیگر این رویداد به مثابه نقطه عطفی در زمینه مقابله موثر یمن با حملات آمریکا محسوب می شود.

یمنی ها با درس آموزی از آن قادرند که الگوهای حملات خود علیه ناوهای آمریکایی را به گونه ای سامان دهند که معضلات و چالش های بزرگی را برای آنها در زمینه رهگیری موشک ها و پهپادهای یمنی ایجاد نمایند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117