نخستین سفر رئیس جمهوری افغانستان به آمریکا از زمان پیروزی «جو بایدن» در شرایطی انجام شده که تنها چند هفته به خروج کامل نظامیان آمریکایی از افغانستان باقی مانده است.
کاخ ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه ای اعلام کرد: "رئیس جمهور در این سفر در دیدارهای جداگانه با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و اعضای کنگره در مورد روابط دو کشور و اوضاع امنیتی افغانستان، بحث و تبادل نظر خواهد کرد."
اشرف غنی را در سفر به آمریکا، «امرالله صالح» معاون اول، «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی، «محمد حنیف اتمر» وزیر امور خارجه، «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی و «وحید عمر» رئیس اداره ارتباطات، همراهی میکنند.
سفر اشرف غنی به آمریکا در شرایط کنونی که افغانستان با مسائل مهمی در روند تحولات این کشور روبرو است، راهبردی و دارای اهمیت مضاعف ارزیابی شده است.
در حال حاضر روند مذاکرات صلح افغانستان با طالبان به دلایل مختلف از جمله خواسته های ساختار شکنانه این گروه با بن بست مواجه شده است.
همزمان با توقف گفت وگوهای صلح، طالبان با تشدید جنگ در مناطق مختلف افغانستان و به خصوص برنامه تصرف شهرهای این کشور درصدد است تا دولت این کشور را برای پذیرش خواسته های خود تحت فشار قرار دهد.
از سوی دیگر، خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان مسئله ای است که در کانون توجه داخلی و بین المللی قرار گرفته است.
اگر چه در داخل افغانستان نوعی اجماع برای خروج نظامیان خارجی از این کشور وجود دارد اما خارج شدن نیروهای آمریکایی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) باید کاملا مسئولانه و در چارچوب پیمان های امنیتی کابل و واشنگتن باشد.
بر اساس توافقنامه همکاری راهبردی و پیمان امنیتی بین افغانستان و آمریکا که به ترتیب در سال های 2012 و 2014 بین مقامات دو کشور امضا شد، کاخ سفید متعهد شده است در زمان خروج نیروهای خود از افغانستان ضمن واگذاری تجهیزات نظامی به ارتش این کشور پایگاه های خود را در اختیار آنان قرار دهد.
برغم صراحت موجود در این دو سند همکاری بین کابل و واشنگتن اما دولت آمریکا در شرایطی خروج نظامیان خود را از افغانستان در دستور کار قرار داده است که نه تنها تجهیزات و تسلیحات آنان را در اختیار ارتش این کشور قرار نداده است، بلکه ساختمان برخی پایگاه های نظامی خود را پس از خارج کردن نیروهایش تخریب کرده است.
در هفته های اخیر گزارش هایی منتشر شد که نشان میداد ارتش آمریکا پس از خروج نیروهای خود از افغانستان، تجهیزات نظامی خود را به پاکستان منتقل می کند که این مسئله با واکنش منفی مقامات افغانستان روبرو شد.
در چنین شرایطی سفر رئیس جمهوری افغانستان در صدر یک هیات بلند پایه سیاسی و امنیتی به آمریکا با هدف تاکید بر لزوم خروج مسئولانه ارتش این کشور از افغانستان و ضرورت توجه کاخ سفید به اجرای تعهدات خود در توافقنامه همکاری راهبردی و پیمان امنیتی دو کشور صورت گرفته است.
علاوه بر این محمد اشرف غنی در صدد است در سفر به آمریکا و گفت وگو با مقامات دولت و کنگره این کشور آنان را به ادامه حمایت های نظامی و مالی از افغانستان ترغیب کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
تحولات افغانستان به دلیل بدعهدیهای آمریکاست