ایران‌پرس: «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر عراق در صدر هیاتی به ترکیه سفر کرد و مورد استقبال رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور قرار گرفت.

«رجب طیب اردوغان» 14 اکتبر در نامه‌ای مکتوب که توسط «فاتح یلدز» سفیر ترکیه در عراق به الکاظمی تحویل داده شد، از او برای سفر به آنکارا دعوت کرد. عراق و ترکیه دو کشور همسایه هستند که 370 کیلومتر مرز مشترک دارند، اما اختلاف‌های زیادی نیز بین طرفین وجود دارد.

در سفر الکاظمی به ترکیه پرونده‌های اختلاف میان طرفین بررسی شد که به گفته «جمال کوجر» عضو پارلمان عراق شامل شش پرونده مهم نفت، امنیت مرزها، مساله آب، حضور نیروهای حزب کارگران کردستان در اقلیم کردستان عراق، سرمایه‌گذاری و تجارت و پرونده پول‌های بلوکه شده در خارج از کشور بود.

در حوزه نفت مهم‌ترین مساله بین عرق و ترکیه این است که آنکارا از صادرات غیرقانونی نفت منطقه کردستان از طریق خط لوله جیهان حمایت می‌کند. این در حالی است که دولت عراق معتقد است صادرات نفت از هر منطقه این کشور به مجوز دولت مرکزی بغداد نیاز دارد. این موضوع سبب تداوم اختلاف میان اربیل و بغداد شده است.

یکی دیگر از مسایل مهم میان بغداد و آنکارا، امنیت مرزی است. نفوذ تروریست‌ها از مرزها و عملیات نظامی مرتبط با آنها از نگرانی‌های مهم دولت عراق است که به خصوص در خصوص مرز این کشور با ترکیه وجود دارد. مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در کنفرانس مشترک با رجب طیب اردوغان درباره امنیت مرزی و تروریسم گفت کشورش اجازه استفاده از خاک خود برای تهدید همسایگانش را نخواهد داد.

مساله آب دیگر موضوع مهمی است که در روابط عراق و ترکیه وجود دارد، اما به نظر می‌رسد توافق در این خصوص به دلیل اهمیت آب و همچنین سیاست سدسازی که آنکارا در پیش گرفته است، از دیگر حوزه‌ها سخت‌تر باشد.

برای ترکیه همواره حضور نیروهای حزب کارگران کردستان در خاک عراق یک مساله امنیتی مهم بوده، به نحوی که دولت آنکارا به این بهانه بارها با نقض حاکمیت عراق، به خاک این کشور حمله کرده است

سرمایه‌گذاری و تجارت یکی از مهم‌ترین حوزه‌هایی است که برای هر دو کشور به خصوص برای عراق که مشکلات اقتصادی پاشنه آشیل آن است، اهمیت زیادی دارد. الکاظمی در دیدار با اردوغان خواستار شرکت‌های ترکیه برای سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف در عراق شد. «حسن الجنابی» سفیر عراق در ترکیه حجم تجاری فعلی دو کشور را 15 میلیارد دلار عنوان کرد و گفت اردوغان و الکاظمی بر تقویت حجم تجاری تاکید کردند.

اردوغان و الکاظمی درباره اموال بلوکه شده عراق نیز گفت و گو کردند.

رسانه‌ها اعلام کردند سه پرونده امنیت مرزی و مبارزه با تروریسم، توسعه و گسترش روابط اقتصادی و تبادل انرژی و نیز حضور نظامی ترکیه در شمال عراق در سایه برخی اتهامات محافل داخلی عراق به ترکیه مبنی بر طمع‌ورزی به خاک شمال عراق، بیش از سایر پرونده‌ها مورد تاکید نخست وزیر عراق و رئیس جمهور ترکیه قرار گرفت.

نکته پایانی اینکه؛ با توجه به اختلاف‌هایی که در سال‌های گذشته و به خصوص در سال‌های 2015 و 2016 میان عراق و ترکیه وجود داشت، می‌توان گفت سفر الکاظمی به ترکیه و توافق‌های احتمالی که میان طرفین ایجاد شد، گامی رو به جلو برای کاستن از اختلاف‌ها و تقویت روابط محسوب می‌شود.

سید رضی عمادی

115

بیشتر بخوانید:

هزاران نفر در شمال شرق سوریه علیه اشغالگری و جرایم ترکیه تجمع کردند