به گزارش خبرگزاری ایران پرس، وبگاه چینی گلوبال تایمز نوشت کارشناسان بر این باورند که چرخش بایدن به سمت کشورهای خاورمیانه در شرایطی که آمریکا در بحران نفتی قرار دارد، خودخواهی و ریاکاری آمریکا را بیشتر برابر کشورهای منطقه آشکار کرده و اولین سفر بایدن به خاورمیانه یک اشتباه بزرگ و ناخوشایند دیپلماتیک بود.
یک استاد موسسه روابط بینالملل در دانشگاه روابط خارجی چین در پکن گفت، سفر بایدن به خاورمیانه هم «بی ثمر» و هم «شرم آور» بود، زیرا دو هدف اصلی دولت وی هماهنگ کردن کشوهای منطقه برای ایجاد یک بازدارندگی موثر علیه ایران و فشار بر افزایش عرضه نفت شکست خورد.
«زو ویلی» مدیر «موسسه مطالعات خاورمیانه» در دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای، خاطرنشان کرد که سفر بایدن به خاورمیانه نشانههای نگرانکنندهای به کشورهای منطقه میفرستد، زیرا آنها به وضوح میبینند که ایالات متحده در تلاش برای حل مشکلات نیست، بلکه به دنبال رهبری در منطقه و دامن زدن به اختلافات بیشتر است.
این کارشناس مستقر در پکن، با اشاره به اینکه چین هیچ کشور دشمنی در خاورمیانه ندارد بلکه فقط همکاری مستحکم و سودمند متقابل دارد، گفت چین به کشورهای خاورمیانه موعظه نمیکند که چه کاری انجام دهند و چه ارزشهایی را باید اتخاذ کنند و تحریمهایی علیه آنها اعمال نخواهد کرد.
سخنگوی سفارت چین در فلسطین اشغالی نیز روز شنبه گفت: خاورمیانه سرزمین مردم آن است، نه حیاط خلوت کسی.
خبرگزاری «رویترز» هم در تحلیلی نوشت، بایدن در حالی عربستان سعودی را ترک کرد که هیچ دستاوردی در خصوص تأمین سوخت و ایجاد ائتلاف منطقهای با خود به همراه نداشت.
«آموس یادلین» رئیس سابق اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی هم گفت: «من میگویم تا حدودی بازنده این سفر اسرائیل است؛ چه در موضوع ادغام به منطقه و چه درخصوص پروند ایران. سعودیها به دنبال تغییر چهره بن سلمان ،ولیعهد عربستان بودند و به آن نیز رسیدند.»
/ 114