ایران پرس- منطقه قفقاز جنوبی از جمله مناطقی است که مقامات آمریکایی بارها بر اهمیت استراتژیک آن و گسترش روابط با سه کشور این منطقه یعنی جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان تاکید کرده اند.

در این راستا «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید از اواخر هفته گذشته سفر دوره ای خود را به قفقاز جنوبی با سفر به باکو، ایروان و در نهایت تفلیس انجام داد.

دستور کار رسمی این سفر، رایزنی برای تعمیق روابط واشنگتن با این سه کشور و گسترش همکاری ها در حوزه های مختلف اعلام شده است.

با این حال، به دلیل نزدیک بودن موعد اجرای دور جدید تحریم های هسته ای آمریکا علیه ایران به ویژه تحریم های نفتی و بانکی، یکی از محور های اصلی مذاکرات بولتون با سران و مقامات این سه کشور، قانع کردن آنها برای مشارکت در تحریم ایران به ویژه بستن مرزهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان با ایران بود.

در واقع همراه کردن کشورهای این منطقه با سیاست های ضد ایرانی آمریکا برنامه اصلی بولتون از این سفر بود.

نشریه آنلاین "دیلی استورم" Daily Storm نوشت؛ بولتون در این سفر سعی خواهد کرد رهبران جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان را به خودداری از همکاری و خرید نفت ایران متقاعد سازد.

طبق برخی گزارش ها، بولتون در نخستین مرحله از سفر خود با مقامات باکو درباره تشدید فشارها علیه ایران به گفت وگو نشست و خواهان آن شد تا خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های جدید را به "عاملی برای فشار بر ایران" تبدیل کنند، با این حال نتیجه مشخصی از این مذاکرات عاید وی نشد.

مقامات جمهوری آذربایجان از جمله «الهام علی اف» رئیس‌ جمهور این کشور بار‌ها اعلام کرده اند باکو با تحریم ایران مخالف است و با آن همکاری نخواهد کرد. 

جان بولتون روز پنجشنبه نیز در دیدار با «نیکول پاشینیان»، نخست وزیر موقت ارمنستان به این موضوع اشاره کرد که روابط واشنگتن با ایروان از اهمیت راهبردی برخوردار است. بولتون در ایروان تلاش کرد تا مقامات ارمنی را وادار به همراهی با تحریم های ضد ایرانی واشنگتن کند، با این حال وی در آنجا نیز با پاسخ مثبتی مواجه نشد.

تحلیلگران دراین زمینه تاکید کردند جان بولتون از هر دو کشور خواست که مرز خود را با ایران ببندند ولی دست خالی برگشت.

در دیدار بولتون با سران گرجستان در روز جمعه  نیز توسعه همکاری های راهبردی گرجستان و آمریکا و مسائل امنیت منطقه ای از موضوعات مورد مذاکره بود.

در مجموع سفر بولتون در چارچوب کارزار گسترده واشنگتن برای هشدار به همسایگان شمالی ایران در قفقاز جنوبی و وادار کردن آنها برای کاهش حجم و سطح روابط خود با تهران بود.

با این حال این کشورها به خوبی از نقش تاثیر گذار ایران در این منطقه آگاه بوده و با توجه به روابط گسترده تجاری، اقتصادی، انرژی و نیز نقش سازنده و مثبت ایران در راستای ایجاد ثبات و صلح در قفقاز جنوبی حاضر نیستند که منافع ملی خود را فدای اهداف و منافع غیر مشروع واشنگتن کنند.

نکته مهم اینکه به رغم کارزار گسترده آمریکا برای بسیج کشورها علیه ایران در آستانه اجرای دور دوم تحریم ها در 4 نوامبر، اما به دلیل مخالفت قاطع قدرت های حاضر در گروه 1+4 اعم از سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا به همراه روسیه و چین و تلاش هماهنگ آنها برای سامان دادن سازو کارهایی به منظور ادامه تعاملات با ایران در حوزه های مختلف اعم از تجاری، مالی، اقتصادی، نفتی و بانکی، آمریکا اکنون در موضع انفعال قرار گرفته است. در این راستا طبق گزارش ها آمریکا از مسئله قطع ارتباط ایران با "سوئیفت" عقب نشینی کرده است.

به گفته "برایانت هریس" Bryant Harris تحلیلگر سیاسی؛ در حالی که دولت ترامپ قرار است از 4 نوامبر تحریم هایی علیه صادرات نفت ایران به اجرا گذارد، 'استیو منوچین' وزیر خزانه داری آمریکا گفته است واشنگتن از فشار خود برای اجبار شبکه مالی سوئیفت جهت قطع ارتباط با بانک های ایران می کاهد.

نویسنده: میرطاهر

117/112

سفر تنش‌آفرین جان بولتون به قفقاز

گزافه گویی های جدید «پمپئو»، «بولتون» و «برایان هوک» علیه ایران

هیاهوی جان بولتون؛ ایران استوار و ثابت قدم می‌‌ماند/تحلیل