این سفر درحالی صورت می گیرد که قیمت سوخت در پمپ بنزین ها به میزان بی سابقه ای رسیده و از 1.60 پوند در هر لیتر برای بنزین و 1.70 پوند برای گازوئیل فراتر رفته است؛ رقمی که تاکنون سابقه نداشته است. ساجد جاوید، وزیر بهداشت بریتانیا در این مورد گفت: جانسون باید برای مذاکره به عربستان برود زیرا ما پس از حمله روسیه به اوکراین، به نفت ارزان تر نیاز داریم.
اخیرا قیمت نفت به بالاترین میزان طی 14 سال اخیر رسیده است به طوری که قیمت هر بشکه نفت برنت، نزدیک 140 دلار معامله شد. همچنین از ابتدای سال جاری، قیمت نفت در بازارهای جهانی بیش از 60 درصد افزایش یافته است که به موازات آن، قیمت سایر کالاها هم بالا رفته است.
سفر جانسون به عربستان در حالی قرار است انجام شود که این کشور به تازگی 81 تن از جمله هفت یمنی و یک سوری را به اتهام فعالیت های تروریستی و سایر جرایم از جمله داشتن باورهای انحرافی در بزرگترین اعدام دسته جمعی در چند دهه اخیر، اعدام کرده است. این کشتار علیه جوانانی صورت گرفته که از حق مشروع خود برای ابراز عقیده استفاده می کردند از این رو این اعدام گسترده، واکنش و خشم بسیاری از فعالان حقوق بشر و نهادهای بین المللی را در پی داشته است.
میشل باشله، رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با محکوم کردن اعدام 81 تن در عربستان، برپایی دادگاهها این افراد را ناعادلانه خواند و گفت: حکم اعدام برای آنها در حالی اجرا شد که شرایط یک محاکمه به اجرا گذاشته نشد و برخی از این اعدام شدگان در عربستان حتی نتوانستند ضمانت یک محاکمه عادلانه و دادگرانه را دریافت کنند.
در واقع بریتانیا و آمریکا و متحدان اروپایی آنها به رغم همه شعارهایی که در دفاع از حقوق بشر سر می دهند، اکنون در هنگامه ای که عربستان آشکارا حقوق بشر را نقض کرده است، نه تنها آن را محکوم نکرده بلکه همچنان درصدد توسعه روابط و حتی امتیاز دهی به این کشور هستند. در این راستا، وزیر بهداشت بریتانیا اذعان کرد، این کشور از نقض حقوق بشر در عربستان مطلع است اما این کشور یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان نفت جهان به شمار می آید.
تخمین ها حاکی از آن است که عربستان ظرفیت مازاد حدود دو میلیون بشکه در روز دارد و کشورهای غربی قصد دارند از آن به عنوان حربه ای در جنگ اقتصادی با روسیه استفاده کنند.
کشورهای غربی در بحران هایی چون حملات ائتلاف سعودی به یمن و قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی نیز نشان دادند تنها منافع خود را مدنظر قراردارند و رعایت حقوق بشر برای آنان، شعاری بیش نیست. چنان که بریتانیا و متحدانش طی سال های اخیر نیز فروش تسلیحات به عربستان را به خاطر حملات ائتلاف سعودی به یمن قطع نکرده و اینک نیز دوباره برای گسترش روابط با عربستان داوطلب شده اند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در تداوم سیاست های دوگانه واشنگتن و به رغم اینکه دولت جو بایدن رئیس جمهوری این کشور مدعی اولویت در مساله حقوق بشر شده است، حاضر به محکوم کردن اعدام های صورت گرفته توسط عربستان نشده است.
پیش بینی ها حاکی است در صورت ادامه جنگ و تحریم نفت و گاز روسیه، کشورهای تولید کننده نفت و گاز به سرعت نمی توانند کمبود موجود در بازار را جبران کنند و از همین رو احتمال رسیدن قیمت نفت به 200 دلار در هر بشکه دور از انتظار نخواهد بود، از این رو به نظر می رسد کشورهای غربی نیز با چشم پوشی از همه جنایات سعودی همچنان در صدد تامین منافع خود و کنترل قیمت نفت هستند.
نویسنده : آتوسا دینیاریان
115