ایران پرس- «سعد الحریری»، نخست وزیر لبنان برای دیداری رسمی از عربستان‌سعودی بامداد روز چهارشنبه، بیروت را به مقصد ریاض ترک کرد.

سعد الحریری در این سفر با «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان‌ سعودی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

سعد الحریری درحالی به عربستان‌سعودی سفر کرده است که آخرین حضور وی در این کشور، چهارم نوامبر 2017 با اعلام استعفایش از مقام نخست وزیری لبنان همراه بود. 

بسیاری از کارشناسان این استعفاء را تحت فشار مقام‌های سعودی دانستند و حتی «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان به صراحت ریاض را به بازداشت و حبس خانگی سعد حریری و وادار کردن وی به استعفا متهم کرد.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان

سعدالحریری پس از اینکه با پیگیری های مقامات لبنانی و فشار افکار عمومی  بر عربستان سعودی به بیروت بازگشت، استعفا خود را پس گرفت.

آنچه در این میان مشهود بود و سعد حریری نتوانست آن را کتمان کند ناراحتی ضمنی وی از نوع عملکردی بود که عربستان با وی داشت، اما ابهامات زیادی در خصوص آن وقایع همچنان باقی است که این موضوع باعث می شود که افکارعمومی لبنان همواره با ملاحظاتی به سیاستهای آل سعود در قبال لبنان بنگرند و نگران ادامه فشارهای عربستان بر نخست وزیر لبنان به شکل های مختلف باشند.

در چنین فضایی، عربستان در هفته های اخیر دیپلماسی جدیدی را با دو هدف عمده ترمیم ظاهری روابط با بیروت و تاثیرگذاری گسترده بر انتخابات پارلمانی آتی لبنان در دستور کار خود قرار داده  است.

تلاش عربستان برای تاثیرگذاری بر انتخابات لبنان

قرار است، انتخابات پارلمانی آینده لبنان در ششم ماه می 2018 برگزار شود.

عربستان سعودی روابط نزدیکی با برخی از گروههای سیاسی وابسته به اهل سنت لبنان دارد و ریاض از این طریق درصدد تاثیرگذاری بر نتایج انتخابات این کشور در مسیر مطامع خود است.

نگرانی آل سعود در چنین شرایطی آن است که جریان سیاسی لبنانی وابسته به غرب و عربستان یعنی جناح چهاردهم مارس در مقطع کنونی با اختلافات عمیقی مواجه است.

چنین وضعیتی به متزلزل شدن موقعیت عربستان در لبنان و تضعیف نفوذ آل سعود در تحولات این کشور انجامیده است.

در چنین شرایطی عربستان درصدد است با سعد الحریری نخست وزیر لبنان که هدایت جریان چهاردهم مارس را بر عهده دارد در خصوص راههای تقویت این جریان به رایزنی بپردازد.

در این زمینه پایگاه خبری «العهد» لبنان در گزارشی نوشت:

"بیشتر نظرسنجی ها و دستاوردهای میدانی تاکید می کند، گروه 8 مارس (گروه های لبنانی مخالف سلطه غرب) با همه جناح ها وگرایش های سیاسی خود به رهبری حزب الله  با اکثریت قاطع در انتخابات پارلمانی لبنان پیروز خواهد شد."

براین اساس، منابع سیاسی لبنان براین باورند که برخی از اعضای گروه 14 مارس، همچنان مواضعی را اتخاذ می کنند که نشان دهنده دستپاچگی آنان ونگرانی آنان از این نظرسنجی ها و دستاوردهای سیاسی است.

در چنین شرایطی برخی از منابع خبری درباره تشدید دخالت عربستان سعودی در انتخابات پارلمانی از طریق حمایت مالی ازهم پیمانانش، هشدار دادند، و بعید نمی دانند که این کشور  صدها میلیون دلار را صرف تاثیرگذاری بر نتایج انتخاباتی کند. 

این در شرایطی است که گفته می شود که عربستان سعودی، سعد الحریری رئیس جریان المستقبل را تحت فشار قرار داده است تا بار دیگر با جناح های مختلف طیف 14 مارس درمرحله قبل از انتخابات و پس از آن، ائتلافی تشکیل دهد و فهرست مشترکی  را ارائه دهد.   

هدف اصلی عربستان در این مقطع زمانی ممانعت از موفقیت‌های بیشتر طیف سیاسی وابسته به مقاومت لبنان در عرصه های سیاسی این کشور است.

از اینرو عربستان به همراه دولت‌های غربی به طرق مختلف درصدد تاثیر گذاری منفی بر جریان انتخابات لبنان هستند.

عربستان چندی پیش نیز از طریق مواجه ساختن لبنان با گروههای تروریستی - تکفیری درصدد نا امن ساختن لبنان و بهره گیری از این وضعیت بود، اما پس از ضربات کوبنده ارتش و مقاومت لبنان به تروریستهای تکفیری، این توطئه سعودی ها با شکست مواجه شد.

در چنین شرایطی مقامات عربستان در پی توطئه جدیدی برای تضعیف لبنان برآمده اند و آن فتنه جویی در جریان انتخابات جهت تحت الشعاع قراردادن موفقیتهای آتی مقاومت این کشور در عرصه های سیاسی و دفاعی لبنان هستند.

چنین شرایطی هوشیاری بیشتر مقامات لبنانی را در تعامل با عربستان سعودی ضروری تر کرده است.    

نویسنده: بیژن نجفی

116/110

بیشتر بخوانید:

حزب الله لبنان: عربستان سعودی به دنبال ایجاد فتنه در لبنان است

حزب الله لبنان: حمایت عربستان از تروریست ها، تهدیدی برای امنیت لبنان است

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان