ایران پرس- "حسن روحانی" رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی نخست وزیر ارمنستان، امروز (دوشنبه) به ایروان  سفر می کند.

روحانی در این سفر در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا که روز سه شنبه برگزار می شود، سخنرانی خواهد کرد.

سیاست اصولی تهران، گسترش روابط صمیمی با همسایگان از جمله ارمنستان است و ایران آماده است در همه عرصه ها روابط خود را با ایروان بیش از پیش تقویت کند.

"نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان با تاکید بر اینکه ایروان مصمم به گسترش روابط با تهران در همه عرصه ها است، خاطرنشان کرد: ارمنستان با جدیت اجرای توافقات گسترده با تهران را پیگیری می کند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب در دیدار نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان  در سفر فوریه گذشته وی به تهران؛ دوستی و همکاری روزافزون را وظیفه و در جهت منافع مشترک ایران و ارمنستان دانستند و تصریح کردند: "البته آمریکایی‌ها کاملاً غیرقابل اعتماد و در همه جا به‌دنبال فتنه، فساد، اختلاف و جنگ هستند و با ارتباطات ایران و ارمنستان و منافع ملتها نیز مخالفند ولی ما در مقابل وظیفه داریم همکاری‌ها و ارتباطات خود را تقویت کنیم."

ارمنستان ریاست دوره ای اتحادیه اقتصادی اوراسیا را برعهده دارد و دعوت از رئیس جمهوری اسلامی ایران برای  شرکت در اجلاس سران اوراسیا به منزله آغاز مرحله جدیدی از روابط  ایران و اوراسیا است.

اکنون فصل جدیدی در روابط دو کشور ایجاد شده که بخش قابل توجهی از آن مربوط به حصول توافقنامه تجارت آزاد بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران می باشد.

توافقنامه ایجاد منطقه آزاد تجاری بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران 17 ماه مه گذشته در قزاقستان امضا شد.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، هفت هدف عمده را دنبال می‌کند: تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل همسود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو، هماهنگ سازی تشریفات گمرکی، جابه‌جایی آزاد کالا، سرمایه، نیروی کار و خدمات در مرزهای اوراسیا، برقراری سیاست مشترک در زمینه انرژی، صنعت، کشاورزی و وسایل نقلیه، اهداف این اتحادیه را تشکیل می‌دهند.

در حال حاضر، جمهوری اسلامی ایران با هر پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای موافقتنامه سرمایه گذاری دوجانبه (BIT) است و راه چندانی تا امضای موافقتنامه سرمایه‌گذاری در اوراسیا باقی نمانده است.

ارمنستان درمنطقه قفقاز با کشورهای ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است. این کشور پلی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اورآسیا محسوب می شود.

روسیه نیز که بزرگ‌ترین کشور اتحادیه اوراسیا است با بازاری 140 میلیون نفری پیش روی تجار ایرانی قرار دارد. مذاکرات و رفت‌وآمدهای مختلفی نیز میان مقامات دولتی و خصوصی ایران و روسیه طی یک سال اخیر انجام شده است.

فایننشیال‌تایمز در جدیدترین گزارش خود نوشت: "دستیابی به توافق تجارت آزاد، پیروزی قابل توجهی برای بلوک نوپای اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهد بود و نشان دهنده تحکیم روابط میان ایران و جمهوری‌های شوروی است."

تعامل با کشورهای منطقه و اتحادیه‌های منطقه‌ای، حالا بیشتر از همیشه اهمیت خود را نشان داده است. اکنون دو پروژه بهره‌گیری از جاده ابریشم و عضویت در اوراسیا، بیش از گذشته برای فعالان اقتصادی ایرانی اهمیت پیدا کرده است.

پس از پیوستن ایران به این اتحادیه 864 قلم کالا از سوی دو طرف مشمول تجارت ترجیحی خواهد شد که 503 قلم کالا برای ایران دارای تعرفه‌های ترجیحی است و می‌توان آن‌ها را صادر کرد.

مجموع ارزش صادرات و واردات کشورهای عضو این اتحادیه حدود 753 میلیارد دلار است، به این ترتیب  بازار بزرگی در انتظار ایران است.

از این دیدگاه انتظار می رود سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان و حضور در نشست سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصت ارزنده ای برای توسعه روابط دوجانبه ایران و ارمنستان و همچنین در جهت منافع متقابل برای توسعه روابط اقتصادی و منطقه‌ای باشد.

نویسنده: جمشید امین زاده

117/116

بیشتر بخوانید:

روحانی دوشنبه به ارمنستان سفر می کند

پاشینیان: ایران همسایه استراتژیک ارمنستان است

گزارش: گام بلند ایران برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا

دعوت نخست‌وزیر ارمنستان از "روحانی" برای شرکت در اجلاس اوراسیا