تحلیل:

ایران پرس: «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری اسلامی ایران به منظور دیدار با سران ترکمنستان و شرکت در مراسم بزرگداشت سیصدمین سالگرد درگذشت «مختومقلی فراغی» شاعر شهیر ترکمن، به عشق آباد سفر کرده است.

وی در این سفر دو روزه که به دعوت «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان انجام شد، در همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها-مبنای صلح و توسعه» شرکت و سخنرانی می کند.

مبنای سفر پزشکیان به ترکمنستان شرکت در مراسم بزرگداشت مختومقلی فراغی است که بیانگر اهمیت مسایل  فرهنگی در روابط تهران و عشق آباد است.  این بدان معنا است که ایران و ترکمنستان میراث مشترک فرهنگی زیادی دارند و مختوم‌قلی فراغی، یکی از مهم‌ترین نمادهای آن است.

مختوم‌قلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال ۱۷۳۳ میلادی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان درگذشت و پیکرش به روستای آق توقای در ۴۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش «دولت محمد آزادی» به خاک سپرده شد. 

اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلند آوازه است، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.

امروزه این عارف نامی بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی قوم ترکمن شده است و سروده‌های این شاعر پرآوازه در میان اهالی ترکمن ایران و در بین ترکمن های خراسان شمالی به عنوان ضرب المثل و سخنان نغز جاری  است.

 از اینرو حضور رئیس جمهورس اسلامی ایران در مراسم بزرگداشت مختومقلی فراغی بیانگر نقش و جایگاه اشتراکات فرهنگی در مناسبات دوجانبه ایران و ترکمنستان است که بدون تردید زمینه و بستر ساز توسعه روابط در سایر بخش های سیاسی و اقتصادی است. به همین دلیل روابط جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان در سال‌های اخیر بخصوص با توجه به سیاست همسایگی ایران  از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است.

در واقع مشترکات دیرینه فرهنگی، تاریخی، دینی و تمدنی بین دو ملت از جمله عوامل مقوم و تحکیم دهنده این روابط در طول سال‌های اخیر بوده به گونه ای که مرزهای یک هزار و ۲۰۰ کیلومتری دو کشور، همواره مرزهای صلح، ثبات و امنیت و دوستی بوده است. 

همکاری های سیاسی ایران و ترکمنستان  نیز همواره از روند بسیار خوبی برخوردار بوده است، به طوری که جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعلام سیاست بی طرفی دولت ترکمنستان از سال ۱۹۹۵، از موضع بی طرفی مثبت این کشور حمایت کرده است و  به طور رسمی به «گروه دوستان بی طرفی برای صلح، امنیت و توسعه پایدار» که به ابتکار ترکمنستان تشکیل شده، پیوسته است.

امضای سیزده سند همکاری در جریان سفر دو سال پیش سردار «بردی محمد اف» رئیس جمهور ترکمنستان به تهران از اهتمام بیش از پیش تهران و عشق آباد برای توسعه همه جانبه روابط حکایت دارد.

در جریان برگزاری هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور در سال گذشته همزمان با برگزاری نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در عشق آباد اسناد متعددی در زمینه‌های مختلف اقتصادی، به ویژه حوزه انرژی و صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران امضا شد.

در پاییز سال جاری نیز قرار است، هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور در تهران با حضور وزیر امور خارجه ترکمنستان و وزیر راه و شهرسازی ایران برگزار شود.

همکاری در زمینه انرژی و ترانزیت از جایگاه ویژه ای در مناسبات اقتصادی ایران و ترکمنستان برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای همکاری با ترکمنستان جهت سوآپ گاز به کشورهای منطقه و همچنین خرید گاز از این کشور اعلام کرده است.

در همین راستا، اخیرا، قرارداد سوآپ ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به عراق از طریق ایران امضا شدو علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی پل ارتباطی ترکمنستان به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و اروپا است و متقابلا ترکمنستان نیز دروازه ورودی ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران به آسیای میانه و چین است. از اینرو سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به ترکمنستان منجر به گشایش فصل جدیدی از توسعه همکاری های همه جانبه بخصوص در بخش انرژی خواهد شد.

نویسنده: مجید وقاری

117

بیشتر بخوانید:

فردا، سفر مسعود پزشکیان به ترکمنستان

پزشکیان پنج‌شنبه به ترکمنستان سفر می‌کند