پیش از این سفر، کامالا هریس، جنوب شرق آسیا را برای امنیت ملی آمریکا منطقهای مهم ارزیابی کرد که مورد توجه دولت بایدن قرار دارد. هریس درباره جنوب شرقی آسیا گفته است این منطقه برای امنیت ملی، رفاه اقتصادی و سلامت مردم ما حیاتی است.
با توجه به تمرکز دولت بایدن بر منطقه «ایندو-پاسیفیک Indo-Pacific» به عنوان یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی خود، واشنگتن اعلام کرده که منافع آمریکا در این منطقه از اهمیت اساسی برخوردار است. در این راستا سفر هریس به جنوب شرق آسیا، با هدف تعمیق روابط با کشورهایی صورت میگیرد که از دیدگاه واشنگتن برای مقابله با گسترش نفوذ چین حیاتی هستند.هریس در این سفر بر روی دفاع از قوانین بینالمللی در دریای جنوبی چین، تقویت رهبری منطقهای آمریکا و گسترش روابط امنیتی تاکید دارد. دولت بایدن به دنبال نگاه جدیدتر در قبال جنوب شرق آسیا همزمان با توجه ویژه چین به این منطقه است. قبل از این شماری از مقامات جنوب شرق آسیا نارضایتی خود را نسبت به عدم رایزنی های رو در رو میان آنها و مقامات دولت جدید آمریکا ابراز کرده اند.
در عین حال کشورهای هدف در این سفر هر کدام از اهمیت ویژه ای برخوردارند. سنگاپور به عنوان یکی از متحدان کلیدی آمریکا در شرق آسیا دارای اهمیت و جایگاه اقتصادی و تجاری ویژه ای در این منطقه است و روابط بسیار نزدیک نظامی و امنیتی با واشنگتن برقرار کرده است. اما درباره ویتنام، این کشور نیز از اهمیت روزافزونی در عرصه سیاسی، اقتصادی و نظامی در جنوب شرق آسیا برخوردار است و با توجه به همسانی موضع آن با واشنگتن در مخالفت با ادعاهای دریایی پکن در دریای جنوبی چین، لذا دولت بایدن جایگاه خاصی برای ویتنام در سیاست منطقه ای خود در برابر چین قائل است. با این حال دولت بایدن که همواره مدعی دغدغه های حقوق بشری است با وجود برقراری مناسبات نظامی نزدیکتر بین آمریکا و ویتنام پس از چهار دهه از پایان جنگ ویتنام در سال 1975، بر این مساله تاکید کرده که تا زمانی که هانوی در زمینه حقوق بشر به پیشرفت هایی دست یابد، محدودیت هایی برای روابط با ویتنام وجود دارد. ویتنام با توجه به تجربه جنگ مرزی با چین در سال 1979، از منتقدان سرسخت ادعاهای دریایی و ارضی پکن بر دریای جنوبی چین است. در عین حال ویتنام تلاش کرده علاوه بر گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری با آمریکا، روابط نظامی و تسلیحاتی با واشنگتن را نیز توسعه دهد. بدین ترتیب هریس در سفر خود به ویتنام تلاش خواهد نمود تا مقامات هانوی را به اتخاذ مواضع صریح تر در قبال توسعه طلبی ادعایی چین ترغیب کرده ودر عین حال عرصه های جدیدی از هماهنگی و همکاری بین دو کشور را در زمینه مقابله با پکن ایجاد نماید. این دیدگاه در عرصه سیاسی آمریکا وجود دارد که چین با یکسری اقدامات از جمله بازدیدهای مقامات پکن از کشورهای جنوب شرق آسیا، ارائه وام ها و همچنین اخیرا توزیع واکسن کرونا، تلاش برای گسترش نفوذ درجنوب شرق آسیا دارد.
آمریکا در دوه زمامداری جو بایدن رویکرد بسیار سخت گیرانه ای در قبال چین در پیش گرفته و تلاش بر مهار پکن در عرصه های مختلف دارد. به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن درباره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی، تجاری ، نظامی و امنیتی ، سیاسی و سایبری با پکن و مقابله با ادعاهای دریایی آن است. «فئودور لوکیانوف Fyodor Lukyanov» کارشناس سیاسی می گوید: تقابل شدید اقتصادی میان آمریکا و چین میتواند به یک درگیری نظامی- سیاسی میان پکن و واشنگتن تبدیل شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
کامالا هریس اولین رئیسجمهور زن آمریکا میشود؟ | جو بایدن بیمار است
هریس: سه میلیون دانش آموز آمریکایی به اینترنت دسترسی ندارند
کامالا هریس، معاون اول رئیسجمهور آمریکا کیست؟ | موضع هریس درباره ایران