در این راستا، 33 سناتور جمهوریخواه از دولت جو بایدن خواستند هرگونه توافقی مبنی بر بازگشت به برجام را برای تایید، به سنا ارجاع دهد.
به گزارش رویترز، سناتور جمهوریخواه، تد کروز به همراه بیش از 30 سناتور جمهوریخواه دیگر، در نامه ای خطاب به «جو بایدن»، رئیس جمهوری دموکرات آمریکا خواستند بازگشت احتمالی این کشور به برجام، به تایید کنگره برسد.
این سناتورهای جمهوریخواه تهدید کردند در صورتی که رای سنا در بازگشت دوباره آمریکا به برجام در نظر گرفته نشود، با استفاده از همه اهرم ها و اختیارات خود، مانع بازگشت آمریکا به برجام خواهند شد.
آنها همچنین تهدید کرده اند هر توافقی با ایران که به تایید سنا نرسد، در روزهای آغازین رئیس جمهوری بعدی آمریکا از بین خواهد رفت.
درخواست سناتورهای جمهوریخواه در حالی مطرح می شود که تصویب هر توافقی با برجام در سنای آمریکا بسیار دشوار خواهد بود.
بر اساس قوانین سنا، رای گیری در مورد هر لایحه ای به دو سوم آرا یعنی 67 رای مثبت سنا نیاز دارد و تصویب آن نیز باید به تایید 51 سناتور برسد.
در حالی که تعداد سناتورهای دموکرات 50 عدد است که با رای طلایی کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری، این عدد فقط به 51 می رسد.
به عبارت دیگر، برای به رای گذاری هرگونه توافقی مرتبط به برجام، باید 17 سناتور جمهوریخواه به سناتورهای دمکرات بپیوندند که تحقق آن تقریبا غیر ممکن است.
از سوی دیگر، تعدادی از سناتورهای دموکرات نیز با برجام و بازگشت آمریکا به برجام مخالف هستند و این موضوع، حتی کسب آرای یکپارچه حزب رئیس جمهوری آمریکا را از بین می برد.
جمهوری اسلامی ایران بارها تکرار کرده است که بدون اجرای کلیه تعهدات آمریکا از جمله برداشته شدن تحریم های اعمال شده بعد از هشتم مه 2018 – زمان خروج آمریکا از برجام – امکان بازگشت این کشور به توافق هسته ای 2015 وجود نخواهد داشت.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به نامه 33 سناتور جمهوریخواه به دولت آمریکا در ارتباط با مذاکرات وین؛ در توییتر نوشت: صداهایی که از هیات حاکمه آمریکا شنیده میشود، نشان میدهد که انسجام لازم در این کشور برای اتخاذ تصمیمات سیاسی در مسیر پیشبرد مذاکرات وین وجود ندارد.
شمخانی در این توییت افزود: دولت آمریکا نمیتواند هزینه اختلافات داخلی خود را با تضییع حقوق قانونی ملت ایران پرداخت کند.
همزمان به گزارش سایت اینترنتی وزارت خارجه آمریکا، «جالینا پورتر» معاون سخنگوی این وزارتخانه در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی در همین ارتباط ، مدعی شد: دولت آمریکا به دقت بررسی خواهد کرد هرگونه بازگشت به برجام با در نظر گرفتن الزامات قانونی از جمله «قانون بازبینی توافق هسته ای ایران» (INARA) باشد و دولت آمریکا نسبت به اطمینان یافتن از اجرای این قانون تعهد دارد.
این در حالی است که سناتور دموکرات، رابرت منندز، رئیس کمیته با نفوذ روابط خارجی سنا نیز با بازگشت آمریکا به برجام مخالفت کرده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، منندز در سخنانی در سنای آمریکا ضن تکرار ادعاهای واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: ما نمیتوانیم اجازه دهیم ایران ما را با تهدیداتش به یک توافق بد یا یک توافق موقت بکشاند، توافقی که در نهایت به این کشور اجازه افزایش ظرفیت هسته ای اش را بدهد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی تا پیش از برداشته شدن گام های پنچ گانه ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام، به کرات بر پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هسته ای 2015 تاکید کرده بود.
ایران اعلام داشته است، در صورت بازگشت آمریکا به برجام و رفع نگرانی های ایران از جمله برداشته شدن کلیه تحریم های هسته ای، راستی آزمایی رفع تحریم ها و تضمین عدم تکرار خروج آمریکا از برجام، تعهدات خود ذیل این توافق را به طور کامل اجرا خواهد کرد.
به نظر می رسد؛ در صورت تمکین دولت بایدن به خواست گروه های ضد برجامی در کنگره، امکان بازگشت آمریکا به توافق هسته ای 2015 منتفی یا بسیار دشوار خواهد شد.
محمدمصطفی احمدی