روزنامه «سود اوئست» Sud Ouest در گزارشی به بررسی اقدامات نادرست «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی پرداخت.
این نشریه فرانسوی نوشت: نقش ولیعهد عربستان سعودی در ماجرای ناپدید شدن و قتل «جمال خاشقجی» رفته رفته نمایان میشود. وی که اغلب فردی اصلاحطلب معرفی میشد، پروندههای سیاهی در کارنامهاش دارد.
عربستان سعودی از زمان معرفی «محمد بن سلمان» به عنوان ولیعهد این کشور در ژوئن سال 2017، به دلیل اقدامات وی، در کانون بسیاری از مشاجرات قرار گرفته است.
«محمد بن سلمان» همزمان با پارهای اصلاحات سیاسی و مدرنسازی کشور و کسب اعتبار برای خود، سرکوب مخالفان به ویژه مذهبیون، روشنفکران و همچنین مدافعان حقوق زنان را تشدید کرده است.
جنگ یمن
عربستان سعودی در مارس سال 2015 مداخله نظامی در یمن را آغاز کرد. سعودیها بارها به اقداماتی علیه غیرنظامیان متهم شدهاند.
در 9 اوت 2018، 51 نفر از جمله 40 کودک در حمله هوایی ارتش عربستان به صنعاء کشته شدند. نیروهای ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی این اشتباه را پذیرفتند.
اما حوثیها را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی متهم کرد. سازمان ملل متحد بر خلاف میل ریاض، درخصوص جنایات انجام گرفته در جنگ یمن با 10 هزار کشته، که اکثرشان غیرنظامی هستند، تحقیقاتی را آغاز کرد و اوضاع یمن را «بدترین بحران انسانی در جهان» خواند.
زندان طلایی ریتز، کارلتون
مقامات سعودی در سپتامبر سال 2017 حدود 20 نفر را دستگیر کردند. شماری از خطیبان و افراد با نفوذ در بین دستگیر شدگان بودند. در چهارم ماه نوامبر نیز محمد بن سلمان نبردی علیه فساد مالی به راه انداخت.
هتل ریتز، کارلتون به مدت یک ماه کانون پاکسازی (حکومت) و به زندان طلایی برای دهها تن از شاهزادگان و مسئولان عالیرتبه سعودی مبدل شد. شماری از افراد مظنون از جمله «الولید بن طلال» پس از تسویه حساب مالی آزاد شدند.
استعفای ساختگی سعد حریری
چهارم نوامبر سال 2017 نخست وزیر لبنان به طور ناگهانی استعفای خود را از ریاض اعلام کرد. وی جنبش حزب الله و ایران را متهم کرد که کنترل کشور را در دست گرفتهاند. در نهایت با مداخله فرانسه، راهی برای خروج از این بحران یافته شد. عربستان سعودی به وادار کردن سعد حریری به استعفاء و تلاش برای بهرهبرداری از این اقدام متهم شد. البته سعودیها این اتهام را رد کردند.
مرگ خبرنگار
19 روز پیش «جمال خاشقجی» خبرنگار مخالف سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. عربستان سعودی بالاخره روز شنبه مرگ این خبرنگار را در جریان مشاجرهای در داخل کنسولگری، تایید کرد.
مقامات سعودی تا پیش از این تاکید میکردند که «خاشقجی» پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول در دوم ماه اکتبر، درهمان روز پس از انجام امور اداری، این ساختمان را ترک کرده است.
ریاض، اظهارات مقامات ترکیهای درخصوص مرگ خاشقجی در کنسولگری را اتهامات واهی قلمداد میکرد.
تصویر عربستان سعودی درپی این ماجرا به شدت مخدوش شده است. ریاض در بحبوحه این ماجرا از برکناری دو تن از نزدیکان محمد بن سلمان خبر داد.
خاشقجی که از محمد بن سلمان انتقاد میکرد، از سال 2017 در آمریکا زندگی میکرد. وی در این کشور با روزنامه واشنگتنپست همکاری میکرد.
به گزارش رسانههای عربی، این خبرنگار سعودی احتمالا شکنجه شده، سر وی از تنش جدا شده و جسدش مثله شده است.139/120
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
روایت جدید؛ نقش محافظ «بنسلمان» در قتل خاشقجی
روایت سعودیها از قتلخاشقجی؛ بهسود یا زیان آلسلمان/ تحلیل
عربی21: کاربران شبکه های اجتماعی: بن سلمان قاتل خاشقجی است