ایران پرس- بغداد روز شنبه میزبان نشست یک روزه هیات‌های پارلمانی کشورهای همسایه شامل ایران، عربستان، ترکیه، سوریه، اردن و کویت بود.

«عادل عبدالمهدی» اکتبر ۲۰۱۸ به عنوان نخست وزیر جدید عراق معرفی و از پارلمان این کشور رای اعتماد گرفت. عبدالمهدی طی ۶ ماه گذشته نشان داد که تمرکز جدی بر سیاست خارجی دارد و پویایی سیاست خارجی را برای تامین منافع اقتصادی برگزیده است. «برهم صالح» رئیس جمهور و «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق نیز در پویا کردن سیاست خارجی با دولت عبدالمهدی همسو هستند.

در همین راستا، برهم صالح طی ۱۰۰ روز از آغاز ریاست جمهوری اش به ۷ کشور ایران، عربستان، ترکیه، اردن، کویت، امارات و قطر سفر کرد. محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق نیز روز گذشته میزبان نشست یک روزه با حضور روسای پارلمان عربستان، ترکیه، سوریه، اردن و کویت و هیات نمایندگی ایران بود.

نشست روز گذشته در حالی برگزار شد که عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق نیز طی ۲۰ روز گذشته به ایران و عربستان دو کشور مهم منطقه خاورمیانه سفر کرده بود.

مجموع سفرها و تحرکات دیپلماتیک مقام های عراقی گویای سه نکته است:

نخست اینکه عراق کاهش تنش و حتی به نوعی تنش صفر با همسایگان را در سیاست خارجی پیگیری می کند.

در همین راستا، عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق با اشاره به نشست روز گذشته بغداد گفت: بغداد سعی خواهد تا با همه کشورهای همسایه خود همکاری داشته باشد. وی افزود: عراق نقطه تلاقی همه کشورهای همسایه است و سعی خواهد کرد تا با همگان همکاری داشته باشد.

دوم اینکه میان سیاست خارجی و داخلی عراق ارتباط وجود دارد و سیاست خارجی این کشور تابعی از شرایط داخلی آن است.

مهمترین اولویت سیاست داخلی عراق بازسازی مناطق تخریب شده و آسیب دیده از تهاجم تروریست های داعش است. عراق مرحله بازسازی پسا داعش را پشت سر می گذارد. در این مرحله عراق به جذب سرمایه خارجی به خصوص از جانب همسایگان نیاز دارد و تامین این هدف نیز ایجاب می کند از هر گونه تنش در روابط با همسایگان خودداری شود.

سوم اینکه، دولت عراق سعی دارد جایگاه منطقه ای خود را ارتقا دهد.

در همین راستا، «علاء سکر الدلفی» عضو پارلمان عراق نشست روز گذشته در بغداد را سمبل آغاز مرحله جدیدی برای نقش پیشگام عراق در منطقه در برقراری صلح و حل بحران ها قلمداد کرد.

تفاوتی که رویکرد عراق با رویکرد دیگر کشورهای عربی برای ارتقا جایگاه منطقه ای شان دارد این است که عراق این هدف را از طریق تلاش برای تقویت ثبات در منطقه و روابط مسالمت آمیز با دیگر کشورها پیگیری می کند، اما کشورهایی نظیر عربستان و امارات تقویت جایگاه منطقه ای خود را از طریق بی ثبات سازی نظم و امنیت منطقه و مداخله در امور داخلی دیگر کشورها و حتی جنگ افروزی علیه دیگر کشورها پیگیری می کنند. شعار نشست روز گذشته بغداد نیز «ثبات عراق و منطقه» بود.

نویسنده: سید رضی عمادی

113/116

بیشتربخوانید:

تاکید همسایگان عراق بر ثبات، تمامیت ارضی و وحدت ملی این کشور

بررسی راهکارهای تقویت روابط پارلمانی ایران و عراق