رئیس‌جمهور ترکیه، پذیرش درخواست سوئد برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به قبول درخواست آنکارا برای عضویت در اتحادیه اروپا مشروط کرد.

ترکیه همواره به بهانه فعالیت آزادانه اعضای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در سوئد با عضویت این کشور در ناتو مخالفت کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه امروز (دوشنبه) پیش از سفر به لیتوانی برای شرکت در نشست سالانه سران کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در جمع خبرنگاران گفت: "اتحادیه اروپا راه را برای عضویت ترکیه باز کند تا پارلمان ترکیه هم عضویت سوئد در ناتو را بپذیرد."

اردوغان با اشاره به توافقات سران کشورهای عضو ناتو در تابستان سال گذشته و تعهدات سوئد در مورد ایجاد محدودیت در فعالیت های اعضا و طرفداران حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) افزود: "عضویت سوئد در گرو اجرای توافقی است که تابستان گذشته در جریان اجلاس سران ناتو در مادرید حاصل شد و هیچ کس نباید از آنکارا انتظار مصالحه داشته باشد."

وی با بیان آنکه سوئد به اندازه کافی در برابر گروه‌هایی که ترکیه آن‌ها را تروریست می‌داند، مقاومت نکرده است، اظهار داشت: "پایان جنگ بین اوکراین و روسیه روند عضویت کی‌یف در ناتو را تسهیل خواهد کرد."

رجب طیب اردوغان همچنین دیروز در گفت وگوی تلفنی با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا گفت: "از کشورهای اروپایی عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی که فردا در ویلینیوس (لیتوانی) تشکیل جلسه خواهند داد، درخواست می کند از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا حمایت کنند."

دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و مقامات کشورهای عضو این پیمان با وجود تلاش چند ماهه اخیر نتوانسته‌اند رضایت ترکیه را برای تایید درخواست عضویت کشور سوئد کسب کنند و وضعیت این درخواست در آستانه برگزاری نشست سران ناتو همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

فنلاند و سوئد سه ماه پس از آغاز جنگ در اوکراین، موضع بی‌طرفی را کنار گذاشته و خواستار پیوستن به پیمان نظامی ناتو شدند که این درخواست عضویت باید به تایید تمام 30 عضو این پیمان نظامی برسد.

ترکیه ابتدا به دلیل حمایت این کشورها از حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک) با عضویت آن‌ها در ناتو مخالفت کرد، اما اردوغان در ژوئن 2022 در دیداری که در مادرید با رهبران سوئد و فنلاند داشت، یادداشت تفاهمی را امضا کرد و مخالفت با عضویت آن‌ها در ناتو را کنار گذاشت.

پس از امضای این تفاهمنامه که حاوی شروط ترکیه برای تایید عضویت این کشور در ناتو بود، فنلاند شروط ترکیه را اجرا کرد و در 31 مارس 2023 پیش فنلاند به طور کامل به عضویت ناتو در آمد ولی به علت خودداری سوئد در اجرای شروط ترکیه، عضویت این کشور تاکنون محقق نشده است.

براساس این گزارش، قرار است که برای بررسی درخواست عضویت سوئد در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نشست سه جانبه ای با حضور «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و «اولف کریسترسون» نخست وزیر سوئد در لیتوانی برگزار شود.

ترکیه 14 آوریل 1987 (25 فروردین 1366) درخواست خود مبنی بر عضویت در اتحادیه اروپا را ارائه کرد. این کشور 12 دسامبر 1999 (21 آذر 1378) رسما نامزد عضویت در این نهاد اروپایی شد، اما مقامات اروپایی تا به امروز از تحقق این خواسته خودداری کرده اند. 

رجب طیب اردوغان، 11 دسامبر 2019 (20 آذر 1398) در یک سخنرانی گفت: "اروپایی‌ها دلیل این مخالفت خود را جمعیت زیاد ترکیه اعلام کردند، اما دلیل واقعی این است که مردم ترکیه مسلمان هستند."

واکنش آلمان به شرط اردوغان برای عضویت سوئد در ناتو

صدراعظم آلمان نسبت به شرط ترکیه برای پیوستن سوئد به ناتو واکنش نشان داد.

«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان در واکنش به اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه که شرط عضویت سوئد در ناتو را پیوستن آنکارا به اتحادیه اروپا عنوان کرده بود، اعلام کرد: عضویت سوئد در ناتو ربطی به پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا ندارد

117