سردار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (ندسا) در این باره می گوید: امنیت پایدار خلیج فارس و تنگه هرمز خط قرمز ماست و برای برقراری ثبات امنیت در جغرافیای خلیج فارس و تنگه هرمز با هیچ کس تسامح نمیکنیم.
نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همواره این مهم را در تعامل با نیروی دریایی ارتش انجام داده است. البته برای این کار نیاز به تجهیزات و تسلیحات قدرتمندی است که ندسا توانسته آنها را در تعامل با صنایع دفاعی و شرکتهای دانشبنیان تولید و به سازمان رزم خود الحاق کند.
نیروی دریایی سپاه در سالهای گذشته تسلیحات و تجهیزات متنوعی همچون نسل جدید شناورهای تندرو، زیرسطحیهای هوشمند، سامانههای موشکی کروز، شهرهای موشکی زیرزمینی و تجهیزاتی از این قبیل را به سازمان رزم خود افزوده است.
شناورهای تندرو و جنگ نامتقارن
مساله مهم اینکه در استراتژی جنگ نامتقارن نیروی دریایی سپاه پاسداران استفاده از شناورهای تندروی موشک انداز و راکت انداز و اژدر افکن دارای جایگاه ویژه ای است.
ماندگاری و تابآوری، افزایش سرعت تا 95 نات و همچنین قابلیت حمل و شلیک موشک از ویژگیهای منحصر به فرد شناورهای جدید راکتانداز، موشکانداز و شناسایی نیروی دریایی سپاه است.
تاکنون صدها فروند انواع شناورهای تندرو با قابلیت های گوناگون به خدمت ندسا درآمده است. افزودن این حجم از شناورها یا قایقهای تندرو به نیروی دریایی سپاه پاسداران به این معنا است که در دکترین این نیرو نقش بهسزایی دارند. ریشه استفاده از شناورهای تندرو به دوره جنگ تحمیلی بر میگردد و رزمندگان اسلام از همین طریق توانستند راهبرد آمریکاییها را در خلیج فارس ناکام بگذارند.
نخستین نوع از شناورهای تندروی سپاه آذرخش نام داشت و تا امروز یعنی سال 1401 صنایع دفاعی و نظامی نیروهای مسلح ایران توانسته از شناورهای ساده عاشورا به پیشرفتهترین انواع شناورهای تندرو پیشرفت نمایند.
شناورهای تندرو
شناورهای تندرو نوعی از شناورهای کوچک و با سرعت بالا هستند که در حوزههای گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع از حملات و تهاجمهای احتمالی متجاوزان مانند دزدان دریایی و کشورهای متخاصم به مرزهای آبی و دریاهای یک کشور کاربرد فراوان دارند.
ایران هم پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید ناوهای و ناوچهها از قدرتمندترین نیروهای دریایی منطقه بود، اما در جریان جنگ تحمیلی فرماندهان نظامی سپاه در حوزه دریا به این فکر افتادند که برای اجرای وظایف و ماموریت های دریایی از نوعی شناورهای تندرو با قابلیت نصب انواع سلاح مانند مینهای دریایی، پرتابگرهای راکتهای کوتاه برد و تیربارهای 12.7 میلیمتری بهره ببرند.
با آغاز روند ساخت و عملیاتی شدن این گونه شناورها ارزش رزمی آنها بیش از پیش آشکار شده و طراحی انواع جدید و دارای قابلیت های افزون تر مد نظر قرار گرفت.
در این راستا، سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع گامهای بلندی در زمینه ساخت انواع شناورهای تندرو برداشته و سرمایهگذاری خوبی در این حوزه انجام داده و شناورهایی با قابلیتهای متفاوت برای اجرای ماموریتهای مختلف ندسا در خلیج فارس ساخته است.از جمله این شناورهای مدرن، شناور تندروی ذوالفقار است که دارای قابلیت ها و توانمندی های رزمی و عملیاتی مطلوبی است. این شناور توسط متخصصان صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران طراحی و ساخته گردیده است.
نگاهی کلی
شناورهای تندرو کلاس ذوالفقار از جمله شناورهای تندرو مشهور ایرانی است که به صورت بومی طراحی و ساخته شده و نسبت به شناور تندروی آذرخش دارای برد عملیاتی و سرعت بالاتری است.این شناور مدل جدیدی از شناورهای كلاس خود محسوب میشود كه با دارا بودن موشكهای ضد کشتی و سرعت مناسب قابلیت عملیات در شرایط مختلف دریایی را دارد.ساخت تمامی اجزای شناورهای ذوالفقار همچون سیستمهای رانش، شفت و پروانه و دیگر اجزاء در داخل ایران انجام می شود.
شناور ذوالفقار برای انجام حملات ضربتی و تهاجمی (بزن و در رو) علیه ناوهای دشمن طراحی شده و در انجام این گونه ماموریتها توانایی بالایی دارد. ذوالفقار به عنوان یک شناور گشت دریایی و تهاجمی مطرح بوده و براساس ایده حمله سریع به شناورهای دشمن طراحی و به موشکهای ضد کشتی کوتاه برد و سامانه راداری دریایی تجهیز شده است.
در 31 مرداد 1389 روز صنعت دفاعی، نسل جدید شناور تندروی ذوالفقار رونمایی شد.
«احمد وحیدی» وزیر دفاع وقت در تشریح ویژگیهای نسل جدید ذوالفقار گفت: "شناور ذوالفقار یک شناور گشت دریایی است که طراحی آن براساس حمله سریع به کشتیهای دشمن انجام شده و مجهز به موشک و تیربار است."
وی تصریح کرد: "کارایی مناسب، سرعت بالا، مانور سریع و دریانوردی خوب از ویژگیهای نسل جدید شناور ذوالفقار به شمار میآید."
بدنه این شناور براساس استانداردهای جهانی طراحی و ساخته شده است و از پیشرفتهترین تجهیزات بومی مخابراتی، ناوبری و الکترونیکی نیز برخوردار است. نوع جدید شناور ذوالفقار، مجهز به موشک «نصر» است كه طراحى آن براساس حمله سریع به كشتی هاى دشمن انجام شده است. در طراحی و ساخت این شناور تندرو از پیشرفته ترین و جدیدترین فناوری ها استفاده شده است.
مشخصات فنی
طول شناور ذوالفقار در حدود 16 متر، پهنای بدنه حدود 4 متر، ارتفاع ستون یک متر، بارگیری استاندارد 14 تُن بوده که با دارابودن دو موتور دیزلی دارای سرعت در حدود 52 گره دریایی معادل 97 کیلومتر بر ساعت است.
بُرد عملیاتی ذوالفقار 320 مایل دریایی معادل حدود 576 کیلومتر است. ذوالفقار به دو تیربار 12.7 میلیمتری در عقب و جلو و موشک ضد کشتی کوثر با برد 25 کیلومتر مجهز شدهاست.
البته شناور تندروی ذوالفقار به موشکهاى کوثر در نسل قدیم و نصر1 در نسل جدید مجهز شده است. شناور ذوالفقار قابلیت نصب تیربارهای 12.7 و 23 میلیمتری و همچنین راکتهای 107 و 122 میلیمتری بسته به نیاز یگان رزمی را دارد.این شناور که به پیشرفته ترین تجهیزات الکترونیک، مخابراتی و اپتیکی مجهز است، دارای سرعت و قدرت مانور قابل توجهی است و طراحی آن بر اساس شرایط آب و هوایی و ویژگیهای خلیج فارس انجام شده است.
این شناور تندرو همچنین قابلیت حمل سه نفر خدمه را دارد.رادار جستجوگر این قایق نیز از نوع سطحی بوده و از حداقل بُرد 30 کیلومتری برخوردار است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117