موضوع حقوق بشر و توجه به کرامت و حیثیت ذاتی همه انسان ها یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه جامعه بین الملل در جهان امروز است. حقوق بشر در جهان امروز در کنار امنیت و توسعه اقتصادی به عنوان محورهای توسعه یافتگی در کشورها به شمار می رود. این شورا نیز براین مبنا شکل گرفت تا به طرق مختلف از جمله نظارت ادواری و پیگیری موارد فاحش و سیستماتیک حقوق بشر بر اجرای حقوق بشر در جهان نظارت کند.
شورای حقوق بشر مرکب از ۴۷ کشور است که با رای اکثریت مطلق اعضای مجمع عمومی و براساس توزیع جفرافیایی برای مدت سه سال انتخاب می شوند. عضویت در شورای حقوق بشر برای تمام اعضای سازمان ملل متحد آزاد است؛ اما مشروط به اینکه از بالاترین استاندارد ها در ارتقاء و حمایت از حقوق بشر برخوردار باشند.
شکی نیست که رعایت بی طرفی در تحقق اهداف این شورا یک ضرورت است. عدم برخورد گزینشی، حذف استانداردهای دوگانه و سیاست زدگی از موضوعات مهمی است که می بایست در چهارچوب قطعنامه های شورای حقوق بشر لحاظ شود.
سیاسی شدن مسئله حقوق بشر؛ ایجاد چالش درارتباط با حمایت از حقوق بشر
اما عملکرد شورای حقوق بشر در این زمینه با چالش های جدی مواجه است. سیاسی شدن مسئله حقوق بشر به دلیل برخورد های سیاسی کشورهای غربی باعث ایجاد چالش هایی درارتباط با حمایت از حقوق بشر شده است. در حالیکه انتظارات و توقعات جامعه بین المللی از شورای حقوق بشر مطالبات دیگری بود.
جامعه بین الملل بر این باور بود که این شورای می تواند نواقص ومعایب کمیسیون حقوق بشر را رفع کند وجایگزین مناسبی برای آن باشد. اما اکنون با نگاهی به عملکرد شورای حقوق بشر مشاهده می شود که واقعیت با انچه که تصور پدید اورندگان این شورا بود، فاصله زیادی دارد.
جمهوری اسلامی ایران از پیشگامان در این زمینه بوده است و به همین جهت همواره از اقدامات در جهت ارتقای حقوق بشر حمایت کرده است. با این حال ایران با قطعنامه هایی در مورد وضعیت حقوق بشرمواجه است که کاملا بی اساس است و صرفا" با اهداف و اغراض سیاسی در شورای حقوق بشر تهیه می شوند.
ناتوانی شورا در برخورد با نقض فاحش حقوق بشر در فلسطین
ناتوانی شورا در برخورد با نقض فاحش حقوق بشر در فلسطین، یمن، میانمار، افغانستان، و حتی در کانادا؛ امریکا و اروپا حاکی از اعمال نفوذ برخی کشورهای ناقص حقوق بشر همچون امریکا، کانادا، انگلیس وعربستان در این نهاد بین المللی است.
عضویت بعضی از کشورهای ناقص حقوق بشر در این شورا همچون عربستان سعودی و وجود سیاست بازی سبب شده است این شورا نتواند گام های محکمی در جهت ارتقای وضعیت حقوق بشربردارد. جامعه بین المللی اما تا کی می تواند منفعلانه نظارهگر بمباران غیر نظامیان بیگناه در یمن، و کشتار زنان و کودکان فلسطینی بدست رژیم جنایتکار اسراییل باشد.
محاصره چندین ساله نوارغزه؛ تخریب بیمارستانها، مساجد، مدارس و اماکن مربوط به سازمان ملل در یمن توسط عربستان آیا مصداق جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت نیست. جامعه بین المللی در انتظار پایان این قبیل کشتارها جنایات ضد بشری و پاسخگو کردن مرتکب آن این گونه جنایات است. 118/112
بیشتربخوانید:
تاکید عراقچی بر پرهیز از رویکردهای سیاسی در مقوله حقوق بشر
تشریح دستاوردهای حقوق بشر ایران در روز جهانی حقوق بشر