همکاری‌های ایتالیا و لیبی به منظور کاهش مهاجرت‌های غیرقانونی از قاره آفریقا به اروپا در این اواخر با انتقادات شدیدی روبرو شده است و برخی گروه‌ها این دو کشور را به نقض حقوق بشر متهم کرده اند.

به گزارش روز جمعه ایران پرس، 17 بازمانده یک قایق غرق شده حامل مهاجران غیرقانونی که به لیبی منتقل شده اند، روز سه شنبه با حمایت یک سازمان غیردولتی موسوم به (quotation mark) شبکه اقدام قانونی فراگیر  GLAN که در زمینه دفاع از حقوق آوارگان و مهاجران فعالیت می کند، به دادگاه حقوق بشر اروپا شکایت کردند.

این شکایت با استناد به اظهارات بازماندگان حادثه غرق قایق حامل مهاجران که ششم نوامبر سال گذشته در سواحل لیبی اتفاق افتاد، به دادگاه حقوق بشر اروپا ارائه شده است.

این حادثه درست زمانی اتفاق افتاد که یک کشتی سازمان بشردوستانه(سی واچ) Sea Watch به درخواست مقامات ایتالیا برای نجات سرنشینان قایق حادثه دیده وارد عمل شده بود.

در این ماجرا یک قایق نیروی ساحلی لیبی دخالت کرد و نیروهای ساحلی لیبی با توسل به زور و خشونت سعی کردند؛ آوارگان حادثه دیده را وارد قایق خود کنند.

موج ترس و وحشتی که اقدامات خشونت بار نیروهای ساحلی لیبی میان مهاجران حادثه دیده ایجاد کرده بود موجب شد چندین نفر از آنها به داخل دریا بیفتند.

در این حادثه دست کم بیست نفر کشته یا ناپدید شدند.

58  نفر از آوارگان با کشتی سازمان غیردولتی سی واچ به ایتالیا بازگردانده شدند و 47 نفر نیز توسط نیروی ساحلی لیبی به این کشور منتقل شدند.

به رغم اجرای برخی تدابیر منطقه ای در مدیترانه که کشورهای اروپایی به منظور مقابله با مهاجرتهای غیرقانونی در آبهای این دریا به ویژه در سواحل لیبی به اجرا گذاشته شده اند، هجوم آوارگان به کشورهای اروپایی به ویژه سواحل ایتالیا از طریق مدیترانه کاهش نیافته است.

عملیات سوفیا یکی از این تدابیر است که بیست و دوم ژوئن سال 2015 برای مبارزه با گروههای قاچاق انسان و مهاجران در مدیترانه به اجرا گذاشته شد با این حال مهاجرت های غیرقانونی به اروپا از طریق دریای مدیترانه آن طور که انتظار می رفت کاهش نیافته است.

در سال دو هزار و شانزده بیش از یکصد و هشتاد و یک هزار مهاجر غیرقانونی از طریق دریای مدیترانه وارد ایتالیا شدند.

سالانه دهها تن از آوارگا بر اثر واژگونی قایق ها در مدیترانه جان خود را از دست می دهد

 

اوت سال گذشته دولت لیبی تردد کشتی های خارجی را نزدیک سواحل خود ممنوع کرد.

نیروی دریایی لیبی در آن زمان اعلام کرد؛ یک منطقه تجسس و نجات در امتداد سواحل این کشور ایجاد شده است که کشتی های خارجی متعلق به سازمان های غیردولتی فعال در زمینه امدادرسانی به آوارگان و پناهجویان بدون اخذ مجوز مقامات طرابلس اجازه ورود به آن را ندارند.

 به گزارش خبرگزاری آناتولی، نیروی دریایی لیبی به منظور مقابله با مهاجرتهای غیرقانونی یک منطقه ویژه تجسس و نجات در آبهای ساحلی خود ایجاد کرده است و کشتی های خارجی فقط در صورت گرفتن مجوز لازم از مقامات اجازه ورود به آبهای این منطقه را دارند.

غالب اوقات سازمانهای غیردولتی که برای کمک به آوارگان و پناهجویان حادثه دیده به گشتی زنی در سواحل لیبی می پردازند، از عملکرد نیروی دریایی و ساحلی لیبی در این زمینه انتقاد می کنند و در این اواخر این انتقادات تنش های زیادی میان دو طرف به وجود آورده است.

با توجه به هرج و مرج و ناآرامی هایی که در لیبی وجود دارد؛ هر ماه هزاران مهاجر غیرقانونی تلاش می کنند از طریق این کشور با عبور از دریای مدیترانه خود را به اروپا برسانند این در حالی است که پیوسته تعدادی از آنها در این سفر پرمخاطره جان خود را از دست می دهند.

در این اوضاع نیروی ساحلی لیبی تلاش می کند با همکاری نیروهای دریایی ایتالیا گشت‌زنیهای خود را در سواحل لیبی افزایش دهد.

آشفتگی، بحران و دودستگی سیاسی در لیبی نیروی دریایی این کشور را تضعیف کرده است به طوری که این نیرو امکانات و ظرفیت های لازم را برای تامین امنیت در مرزهای دریایی این کشور ندارد.

لیبی به تازگی برای حل مشکلات خود در این زمینه کمک ایتالیا را درخواست کرده است.

اتحادیه اروپا برای مقابله با معضل روزافزون مهاجرتهای غیرقانونی از لیبی به خاک اروپا، پنج کشتی در نزدیکی آبهای سرزمینی لیبی مستقر کرده است و تلاش می کند صدها نیروی نظامی این کشور را در زمینه رهگیری مهاجران غیرقانونی و قاچاقچیان سلاح در سواحل این کشور آموزش دهد با این حال هجوم آوارگان به کشورهای اروپایی به ویژه سواحل ایتالیا از طریق دریای مدیترانه ادامه دارد.

138/110

بیشتربخوانید:

وضعیت وخیم مهاجران آفریقا در لیبی/ تحلیل

عفو بین الملل: اتحادیه اروپا مسئول اوضاع مهاجران در لیبی است

غرق‌شدن مهاجران لیبی + ویدئو