«امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در گفت و گو با «نیکلاس مادورو» همتای ونزوئلایی خود در حاشیه اجلاس مقابله با تغییرات آب و هوایی در مصر تاکید کرد: دو کشور میتوانند روابط دو جانبه بهتری داشته باشند.
اروپا طی سال های اخیر به تبعیت از سیاست های آمریکا تلاش گسترده ای را برای سرنگونی دولت ونزوئلا انجام داده است. آنها با هدف اعمال فشار اقتصادی، تحریم های مختلفی را در زمینه های سیاسی و اقتصادی علیه کاراکاس به اجرا گذاشتند. از جمله مهم ترین تحریم های آمریکا علیه ونزوئلا؛ تحریم شرکت نفت این کشور و ممنوعیت خرید نفت بوده است.
مفاد این تحریم این است که درصورتی که سایر کشورها و شرکت های خارجی برای مبادله نفت ونزوئلا از سیستم بانکی آمریکا استفاده کنند، مشمول جریمه و تحریم می شوند. آمریکا و متحدان اروپایی اش همچنین با حمایت از«خوآن گوایدو» سرکرده مخالفان در ونزوئلا، وی را به عنوان رییس جمهوری این کشور معرفی و از گوایدو حمایت کردند. اما به رغم همه حمایت های مالی و سیاسی گوایدو نتوانست اجماع مخالفان را در ونزوئلا به دست آورد به طوری که دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا نیز به شکست این سیاست اعتراف کرد.
«باسم تاج الدین» تحلیلگر ونزوئلایی در این زمینه گفت: گوایدو در ژانویه 2023 از صحنه سیاسی حذف خواهد شد البته این وضعیت به آن معنا نیست که آمریکا از مداخله در امور داخلی این کشور نفت خیز دست بر نمی دارد.
شکست سیاست تحریمی آمریکا در ونزوئلا
با این حال تحریم های سنگین غرب به ویژه در بخش انرژی علیه ونزوئلا ادامه دارد. اندیشکده میسیون وردَد (Misión Verdad) چندی پیش گزارش داد محاصره اقتصادی، تحریم، مسدودکردن داراییها و ممانعت از مذاکره در بازارهای بین المللی نمونههایی از اقدامات تحریمی دولت آمریکا است که برای دستیابی به اهداف سیاسی خود در ونزوئلا به آنها متوسل شده است.
به رغم همه فشارها اما مادورو توانسته است شرایط را در ونزوئلا کنترل کرده و با تحکیم روابط با کشورهایی چون روسیه و ایران مشکلات اقتصادی در ونزوئلا را بهبود بخشد. رییس جمهوری ونزوئلا در این زمینه با اشاره به مقاومت ها در برابر اقدامات خصمانه اقتصادی آمریکا و متحدانش علیه ونزوئلا گفت: کشور ما گام به گام، در حال پیشرفت واقعی در زمینه اقتصاد است.
با آغاز جنگ اوکراین در فوریه 2022، کشورهای اروپایی بازهم به تبعیت از سیاست های آمریکا تحریم نفت روسیه را نیز به منظور تنبیه و فشار اقتصادی به این کشور در دستور کار قرار دادند. اما این اقدام، عملا آنها را که به شدت به واردات نفت روسیه وابسته بودند، تحت تاثیر قرار داده است به طوری که اکثر کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه و آلمان و ایتالیا دچار بحران سوخت و تشدید مشکلات اقتصادی شده اند.
این شرایط سبب شد کشورهای غربی ترمیم روابط با کشورهایی چون الجزایر و ونزوئلا مد نظر قرار دهند؛ چنانکه چندی پیش دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا ابراز امیدواری کرد از سر گیری خرید نفت خام ونزوئلا بتواند به اروپا کمک کند تا وابستگی به روسیه را کاهش دهد.
اکنون کشورهای اروپایی در راستای رفع کمبود انرژی حاصل از سیاست های تحریمی علیه روسیه، دست نیاز به سوی ونزوئلا و برخی دیگر از کشورهای تولید کننده نفت دراز کرده اند، موضوعی که در واقع نشان دهنده عدم کارآمدی سیاست های تحریمی غرب در بلندمدت است.
آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
دیدار رئیس جمهور کلمبیا از ونزوئلا؛ نماد ناکامی سیاست آمریکا
بازگشایی مرزهای کلمبیا و ونزوئلا پس از ۷ سال
ونزوئلا: تحریم، جنایت علیه بشریت است