ایران پرس- سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان از عدم موفقیت مذاکرات آمریکا و گروه طالبان در قطر، خبر داد.

«صدیق صدیقی»  در نشستی خبری در کابل گفت: در مذاکرات نمایندگان آمریکا و گروه طالبان در قطر، درباره کاهش خشونت‌ها و یا آتش‌بس هیچ پیشرفتی صورت نگرفته است.

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان ضمن تاکید بر ضرورت پذیرفتن آتش‌بس توسط گروه طالبان خاطرنشان کرد، این گروه برای برقراری صلح در افغانستان باید وارد گفت‌وگوهای مستقیم با دولت این کشور شود.

«صدیق صدیقی» درپایان تاکید کرد که خاتمه دادن به جنگ و برقراری صلح در افغانستان اولویت دولت است.

مذاکرات بین نمایندگان گروه طالبان و آمریکا یازده دوره در قطر برگزار شده و طرفین تاکنون حاضر به مشارکت دولت افغانستان در این مذاکرات نشده اند.

 شکست دور جدید مذاکرات  آمریکا و طالبان در قطر در حالی است که به تازگی گزارش هایی منتشر شده است که نشان می دهند دوطرف درباره پیش نویس توافقنامه صلح به توافق رسیده اند و این سند آماده امضاء است.

با توجه به پاسخ منفی طالبان به درخواست اخیر کاخ سفید برای کاهش خشونت‌ها در افغانستان،ناکامی دور تازه مذاکرات آنان تقریبا قابل پیش بینی بود.

«زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان پیشتر از طالبان خواسته بود خشونت‌ها در افغانستان را کاهش دهند که با پاسخ منفی این گروه مواجه شد.

سرکرده طالبان تاکید کرده که کاهش خشونت ها در افغانستان پس ازامضای توافقنامه صلح از سوی آمریکا و خروج نظامیان این کشور از افغانستان امکانپذیر خواهد شد. 

موضع طالبان درباره عدم کاهش خشونت ها  نشان میدهد که این گروه حاضر به تمکین درخواست آمریکا نیست و همچنان برادامه جنگ و حفظ شدت آن تا زمان امضای توافقنامه صلح و خروج نظامیان آمریکایی، اصرار دارد.

با توجه به بدعهدی های مکرر آمریکا درامضای توافقنامه با کشورهای مختلف وهمچنین بی تعهدی به تعهدات  خود، طالبان نیز حاضر نیستند تا پیش از امضای توافقنامه صلح با آمریکا و خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان،خشونت ها را کاهش داده و سپس به جنگ در این کشور پایان دهند. 

البته مخالفت با طرح پیشنهادی آمریکا برای کاهش خشونت ها در افغانستان تنها با طالبان محدود نشد و دولت این کشور نیز آنرا نپذیرفت.

دولت افغانستان اعلام کرده که کاهش خشونت‌ها مفهومی  ندارد و دولت بدنبال آتش‌بس و پایان جنگ است. از نظر مقامات افغانستان، طرح مورد نظر آمریکا درباره کاهش خشونت ها از سوی طالبان، نشانه‌ای از سردرگمی این کشور در تدوین راهبردی برای مواجهه به مطالبه ملی در افغانستان برای استقرار صلح است. 

دولت افغانستان بر این باور است که آمریکا بر خلاف ادعای خود انگیزه ای برای  کمک به تامین صلح و ثبات درآن کشور ندارد و با حذف کابل از روند گفت وگوهای صلح با طالبان، عملا منافع و حاکمیت ملی افغانستان را مخدوش کرده است.

در چنین شرایطی است که دولت افغانستان بارها اعلام کرده که هر گونه توافق صلح بین آمریکا و طالبان بدون تایید آن توسط آن کشور مشروع و قانونی نیست و امکان اجرایی شدن نیز نخواهد داشت.

بر مبنای چنین ملاحظه ای است که دولت و ملت افغانستان از آمریکا خواسته اند با خروج نظامیان خود از آن کشور، زمینه برای برگزاری گفت وگوهای کابل با طالبان برای پایان جنگ و برقراری صلح دائمی را فراهم کند که کاخ سفید همچنان به این مطالبه بی توجه است.118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

کابل: مذاکرات آمریکا و طالبان شکست خورده است