پنتاگون حدود دو میلیارد دلار برای این پروژه هزینه کرده است. استفاده نادرست از تجهیزات، عدم موفقیت در نگهداری و حفظ تجهیزات، اشتباهات متعدد و کمبود نیرو از دلایل ناکامی این پروژه است.
همچنین این پروژه در ارتقای ظرفیتها و توانایی نیروهای محلی که بیش از نیمی از ظرفیت انسانی این پروژه را تشکیل میدهند، ناکام مانده است.
انتشار گزارش ناکارآیی پروژه ضد تروریستی پنتاگون نشان دهنده ارزیابی نادرست طراحان و مقامات ارشد امنیتی و نظامی آمریکا در برآورد تهدیدات تروریستی و چگونگی مقابله با آنها است.
پس از حمله تروریستی 11 سپتامبر 2001، «جورج دبلیو بوش»، رئیس جمهوری وقت آمریکا بر اساس استراتژی مبارزه جهانی با تروریسم، به لشکر کشی به افغانستان و عراق پرداخت و با اشغال این دو کشور عملا زمینه برای شکل گیری گروههای تروریستی افراط گرا مانند داعش و جبهه النصره را فراهم کرد، پدیده ایی که با یافتن بستر مناسب در سوریه، عراق و افغانستان گسترش زیادی پیدا کرد.
از سوی دیگر آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم در بسیاری از کشورها در نقاط مختلف جهان به ویژه در خاورمیانه و آفریقا به استقرار نیرو و نیز حملات ضد تروریستی با استفاده از پهپادها مبادرت کرده و در عین حال یکی از ارکان به اصطلاح اقدامات ضد تروریستی خود را آموزش، تجهیز و استفاده از نیروهای محلی برای مبارزه با تروریست ها نهاده است.
این همان سیاستی است که «دیوید پترائوس»، رئیس وقت فرماندهی مرکزی آمریکا اجرای آن را از عراق آغاز کرد و بعدها به افغانستان تسری داد. با این حال بر اساس گزارش منتشر شده توسط ناظر فدرال آمریکا، در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ پروژه جهانی «آموزش و تجهیز» در ارتقای تواناییها و ظرفیتهای نیروهای محلی در ۱۳ منطقه از ۲۱ منطقه این پروژه ناکام مانده است.
پروژه «آموزش و تجهیز» پنتاگون در طول دو سال گذشته در کشورهایی مانند بلغارستان، ترکیه، رومانی، یونان، آلبانی، صربستان، لبنان، اردن، چاد، نیجر، مغرب و تونس انجام شده است. بیشتر تمرکز این پروژه روی آفریقا بوده است.
با این حال «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا، برنامه سیا برای آموزش و تجهیز شورشیان باصطلاح «میانهرو» در سوریه را در ژوئیه ۲۰۱۷ به دلیل ناکارآمدی و برآورد نادرست اهداف و نیز هدر رفتن امکانات و تجهیزات لغو کرد.
ضمن اینکه برخی ازاین افراد آموزش دیده و مسلح به تجهیزات آمریکایی در کنار تروریستهای افراط گرا فعالیت میکردند.
به گفته «ایگور کوناشینکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه:
"مهمترین مانع بر سر راه نابودی تروریستها در سوریه، توانایی رزمی آنها نیست، بلکه حمایت و بازی هایی است که آمریکا با آنها انجام می دهد."
همچنین در رویکرد و عملکرد آمریکا در قبال تروریسم تناقض آشکاری وجود دارد. از یک سو گزارشهای زیادی از کمکهای گسترده آمریکا به تروریست های افراط گرا به خصوص داعش در عراق، سوریه و افغانستان وجود دارد که اعتراض شدید روسها را بویژه درباره افغانستان برانگیخته است.
«ولادیمیر کوزین» کارشناس نظامی معتقد است:
"آمریکاییها از حمایت خویش از تروریستهای داعشی در سوریه دست برنداشته اند."
ازسوی دیگر، ترامپ مدام دم از مبارزه با تروریسم افراط گرا می زند و خواهان اتخاذ تدابیر جدیدی در این زمینه می شود، در حالی که آمریکا هیچگاه اقدامات موثری برای ریشه کنی تروریسم افراط گرا انجام نداده، بلکه بیشتر به دنبال کنترل و مدیریت آنها به منظور استفاده ابزاری از تروریسم افراط گرا است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
137/116
بیشتر بخوانید:
گزارش: حمله شبانه آمریکا به سوریه برای کمک به داعش
العبادی:کمک مالی به داعش همچنان ادامه دارد/ عراق ازحامیان رسانه ای داعش رنج می برد