هرمزگان- ایران پرس: جاذبه های دیدنی بسیاری در استان هرمزگان وجود دارد اما جزیره قشم شرایط ویژه ای دارد زیرا این جزیره زیبا، مجموعه ای از زیبایی های منحصر به فرد را در خود جای داده است که یکی از آنها غار نمکدان است و طولانی‌ترین غار نمکی جهان به شمار می آید.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، غار نمکدان یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی جزیره قشم است. این غار در ۹۰ کیلومتری شهر قشم و ارتفاع ۲۳۷ متری از سطح دریا واقع‌ شده است. غار نمک قشم عمری ۵۰۰ میلیون ساله دارد و کارشناسان شکل‌گیری آن‌ را متعلق به قبل از دوره کامبرین (یکی از دوره‌های زمین‌شناسی از دوران دیرینه‌زیستی) می‌ دانند.

لایه‌ های نمکی چند رنگی که در غار تشکیل شده، هر کدام ده‌ها هزار سال قدمت دارد. کشف این غار در سال ۱۹۹۸ به وسیلهٔ مهندسان زمین شناس جمهوری چک و با همکاری دانشگاه شیراز انجام گرفت.

محققان طی بررسی‌های خود حدود ۶۶۰۰ متر در داخل غار پیشروی کردند این طول در مقایسه با سایر غارهای نمک موجود در جهان بسیار زیاد است، ولی باید بدانید که این مقدار تنها بخش‌های قابل‌ دسترس غار است و طول نهایی این غار هنوز مشخص نیست.

 شاید برایتان جالب باشد بدانید که این غار به غار سه مرد برهنه ( Cave of three nudes ) نیز معروف است دلیل این نام‌گذاری این است که کاشفان غار به‌منظور عبور از مناطق صعب‌العبور و همچنین دریاچه‌های آب‌نمک ناگزیر به درآوردن لباس‌های خود می‌شدند تا آب‌نمک مانع از فعالیت آن‌ها نشود. 

در طول این پروژه، مهندسان جمهوری چک از ۱۶ گنبد نمکی بازدید کردند و بیش از ۶۰ غار را کشف کردند و توانستند از ۳۰ غار نقشه‌برداری کنند.

آنان از غار نمکدان به عنوان جذاب‌ترین و شگفت انگیزترین گنبدهای نمکی و غارهای نمکی یاد کردند. به دلیل کشف و مستندسازی و جهانی شدن پروژه غار نمکدان، بخشی از جزیره قشم در سال ۲۰۰۶ به عنوان ژئو پارک قشم اعلام شد و در لیست یونسکو ثبت شد.

گنبد نمکی قشم، در بخش غربی این جزیره واقع شده است. وجود رگه های سفید نمک بر بدنه این کوه از دور منظره ای زیبا را نمایان می کند. در بخش جنوبی گنبد نمکی ، غارهای نمکی (Salt Caves) بسیار زیبا و شگفت انگیزی وجود دارد که ارتفاع آنها تا ۲۰ متر نیز اندازه گیری شده است. سقف غار ها بوسیله قندیلهای فراوان پوشیده شده است که با گذشت زمان در اثر نفوذ آب تغییر شکل می دهند. از میان غارهای نمکی زیبا و عجیب، آب زیر زمینی دائمی نیز جریان دارد که در تمام طول سال جاری است و در دامنه کوه به صورت چشمه نمکی جاری شده و منظره بسیار زیبا و دیدنی را ایجاد می کند. این چشمه در تمام طول سال جریان دارد بستر اصلی این چشمه رنگی سرخ دارد و می‌توان رسوبات گِل اخرا (خاک نسوز) را در آن مشاهده کرد.

 

رسوباتی که در این منطقه به وجود آمده اند نیز حاوی ترکیبات اکسید آهن هستند. تحقیقات انجام شده نشان داده است که نمکها درگذشته‌های بسیار دور به‌صورت یک‌لایه روی زمین قرار داشتند، با گذشت زمان این لایه های نمکی به دلایل  مختلف علمی  نظیر خواص و چگالی نمک، سنگ‌های موجود در لایه‌های بالاتر را کنار زده و به لایه‌های رویی رسیدند، غار نمکدان قشم نیز به همین شکل به وجود آمده است.

یکی دیگر از مهم‌ترین دلایل اهمیت غار نمکدان جزیره قشم، خاصیت دارویی نمک‌های موجود در این غار است، مطالعات مختلف نشان داده است در ترکیبات نمک این غار منیزیم وجود دارد به همین دلیل نمک هایی که از این غار استخراج می شود برای مصارف پزشکی بسیار کاربرد دارد . برخی از محققین  می‌ گویند نفس کشیدن در هوای غار، حساسیت و آسم را نیز تسکین می‌دهد.

بهترین زمان برای بازدید از این غار شگفت انگیز از اوایل پاییز تا اوایل بهار است. در این زمان هوا ملایم و مطبوع است و داغی آفتاب شما را اذیت نخواهد کرد. زمستان قشم خنکی دلپذیری دارد و گشت و گذار برای شما خسته کننده نخواهد بود. البته توجه داشته باشید که به دلیل وجود دریاچه‌های آب‌نمک و همچنین بخش‌های صعب‌العبور موجود در داخل غار بهتر است که به همراه یک راهنمای آشنا به غار سفر کنید. داخل این غار به ویژه در اعماق آن، نور کافی وجود ندارد و برای مشاهده استالاکتیت های بلورین نمک نیاز به چراغ قوه پرنور است تا بتوانید سقف غار نمک را که قندیل های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف پوشش داده اند و منظره ای بدیعی را به وجود آورده اند، ببینید.