در نخستین سالگرد شهادت شیخ نمر باقر النمر، روحانی برجسته عربستان، شیعیان این کشور شب گذشته (دوم ژانویه ) در منطقه العوامیه در شرق، با آرمان های وی تجدید پیمان کردند و خواستار پایان سیاست تبعیض آمیز آل سعود درقبال شیعیان شدند.

ساکنان منطقه العوامیه در شرق عربستان در چارچوب فعالیت‌های «هفته شهید نمر» در العوامیه با سر دادن شعارهایی ضد آل سعود و با حمل تصاویر شیخ نمر، از مقامات سعودی خواستند پیکرهای شهدایی را که از تحویل آنان به خانواده‌های شان امتناع می‌ کنند، به آنان بازگرداند.

آل سعود در سایه میزبانی از مکه مکرمه و مدینه منوره و همچنین برخورداری از دلارهای هنگفت نفتی، داعیه رهبری جهان اسلام به طور عام و جهان عرب به طور خاص را دارد. با وجود این ادعا، حکومت آل سعود از عوامل اصلی واگرایی، خشونت و ناامنی در جهان اسلام به طور عام و جهان عرب به طور خاص است.

 در داخل عربستان، آل سعود هیچگاه مقبولیت و مشروعیت کافی نزد مردم این کشور نداشته است.

یکی از دلایل این وضعیت، این است که خاندان سعودی تحت تاثیر تعالم و نگرش های وهابیت اعتقادی به حقوق شهروندی، حقوق بشر و دموکراسی ندارد و از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان محسوب می شود.

از اینرو شبکه عربی حقوق بشر از عربستان سعودی به قلعه دیکتاتوری یاد کرده است.

اگرچه نقض حقوق بشر در عربستان شامل همه مردم این کشور می شود اما شیعیان عربستان، با نقض شدیدتر و فراگیر حقوق بشر مواجه هستند.

آل سعود با نگرش فرقه ای به سیاست، به شیعیان عربستان به عنوان «شهروندان درجه دو» می نگرد. این نگاه سبب می شود شیعیان عربستان از حقوق اولیه خود محروم شوند و شاهد تبعیض های همه جانبه آل سعود باشند. 

شیعیان، 10 تا 15 درصد از جمعیت عربستان سعودی را تشکیل می دهند در منطقه شرقی این کشور زندگی می کنند.

منطقه شرقی عربستان از نظر اقتصادی از بزرگ‌ترین مناطق نفتی با بزرگ ترین تأسیسات پالایش نفت و محصولات متعدد کشاورزی این کشور است.

به عبارت دیگر، بخش اصلی درآمدهای دولت عربستان سعودی از منطقه شرقی این کشور تامین می شود اما مردم این منطقه ازجمله فقیرترین مردم عربستان هستند.

در حالی که شیعیان بخشی از جمعیت بومی عربستان هستند، مفتی های وهابی حکم ارتداد آنها را به جرم شیعه بودن صادر می کنند.

با وجود اینکه شیعیان منطقه قطیف عربستان دارای تاریخ طولانی هستند اما آل سعود مانع برگزاری مراسم مذهبی آنها می شود.

شیعیان در ساختار حکومتی عربستان سعودی جایگاهی ندارند. خاندان آل سعود، رهبران شیعیان عربستان را خطر بزرگی برای قدرت خود می داند و به اشکال مختلف آنها را آزار می دهد و فعالیت های آنها را به شدت تحت کنترل دارد.

شیخ نمر باقر النمر از جمله رهبران شیعه عربستانی بود که در ژوئیه 2012 به اتهام واهی اقدام ضد امنیت ملی و محاربه بازداشت و در ۱۵ اکتبر  ۲۰۱۵  نیز از سوی دادگاه کیفری آل سعود به همین اتهام به «اعدام با شمشیر و به صلیب کشیده شدن در انظار عمومی» محکوم شد.

حکم اعدام شیخ نمر در حالی در دوم ژانویه 2016 اجرا شد که نحوه اعدام وی به عنوان «جنایتی هولناک» و مصداق «تروریسم دولتی» نامیده شد.