رهبران احزاب دست راستی و افراطی اروپا در کنفرانسی در آلمان، پایان یک دنیا و پیدایش یک دنیای دیگر را جشن گرفتند.

این در حالی بود که مخالفان در حاشیه همین کنفرانس در شهر کوبلنتس در مورد بازگشت فاشیسم به اروپا هشدار دادند.

در کنفرانس کوبلنتس، مارین لو پن، رهبر حزب راست افراطی «جبهه ملی» فرانسه گفت: "در آستانه پایان یک دنیا و پیدایش یک دنیای دیگر زندگی می کنیم."

وی رای مثبت مردم بریتانیا به خروج این کشور از اتحادیه اروپا(برگزیت) و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا را نشانه های پایان دنیای کنونی خواند.

از دید مارین لو پن و دیگر رهبران راستگرای افراطی اروپایی حاضر در کنفرانس کوبلنتس، تکرار الگوی بریتانیا و آمریکا در انتخابات سرنوشت ساز سال جاری در اروپا از جمله انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و پارلمانی آلمان، آغاز دنیای جدید خواهد بود .

رویای شیرین راستگراهای افراطی

احزاب راستگرای افراطی در اروپا که روزگاری در آرزوی کسب چند هزار رای در انتخابات بودند، اکنون و با توجه به ظهور جریانی های راستگرا و ضد جهانی شدن در بریتانیا و آمریکا، خود را در آستانه تصاحب قدرت در کشورهایی همچون فرانسه یا حتی آلمان می بینند.

پیش از این نیز راستگرایان در مجارستان ، اتریش یا هلند موفقیت های قابل توجهی کسب کرده بودند. 

از بعد از پایان جنگ جهانی دوم و نابودی فاشیست های آلمانی و ایتالیایی، اروپا هیچ گاه به این اندازه در معرض تفکرات افراطی راستگرایانه نبوده است. بحران اقتصادی اواخر دهه نخست قرن جاری به همراه موج گسترده پناهجویان از غرب آسیا و شمال آفریقا به سمت کشورهای اروپایی در دهه دوم همین قرن، آتش زیر خاکستر ناسیونالیسم افراطی و بیگانه ستیزی را شعله ور کرده است.

در این میان، نارضایتی توده ها، بویژه اقشار فقیر و آسیب پذیر جوامع اروپایی از پیامدهای جهانی شدن، بر روحیه خودمحوری و نفی همکاری های منطقه ای و بین المللی در اروپا افزوده است.

همین نارضایتی ها نیز سبب شد تا مردم بریتانیا برخلاف انتظارات، به خروج از یکی از موفق ترین نهادهای اقتصادی منطقه ای یعنی اتحادیه اروپا رای دهند. در آمریکا نیز فردی با شعارهایی همچون «آمریکا را قدرتمند خواهیم ساخت» و «اول آمریکا» به قدرت رسیده است.

اکنون به نظر می رسد امواج ناسیونالیسم شبه فاشیستی از تنگه مانش و اقیانوس اطلس گذشته و سرتاسر اروپای قاره ای را در برگرفته است. ناتوانی دولت های سوسیالیستی یا راست میانه در حل بحران های عمیق اقتصادی، اجتماعی و امنیتی اروپا سبب شده است که امیدها به راستگرایان افراطی افزایش یابد؛ گروه هایی که بر هویت ملی، تقویت اقتصاد داخلی، نفی پیمان های تجارت آزاد، تقویت مرزها و  ورود خیل عظیم پناهجویان تاکید می ورزند. 
با این حال، دلبستگی به وعده های راستگرایان افراطی در اروپا، جو غالب در این قاره را تشکیل نمی دهد، بلکه هستند میلیون ها اروپایی که هنوز خاطره تلخ حاکمیت فاسیست ها را در سال های پیش از جنگ جهانی دوم از یاد نبرده اند.

همین گروه ها نیز در حاشیه کنفرانس رهبران راست افراطی اروپا در شهر کوبلنتس، ماکت هایی از آدلف هیتلر، بنیتو موسولینی، ژنرال فرانسیسکو فرانکو و مارشال فلیپ پتن، دیکتاتورهای وقت آلمان، ایتالیا، اسپانیا و فرانسه را نصب کردند.
زورآزمایی میان این دو جریان، آینده اروپا را رقم می زند. گرچه هنوز برنده نهایی این تقابل مشخص نیست،  اما از هم اکنون می توان  صدای پای ناسیونالیسم شبه فاشیستی را در این قاره مستعد برای افراط گرایی شنید. 113/110

بیشتر بخوانید:

نشست روسای احزاب افراطي اروپا در آلمان