تحلیل:

ایران پرس: دادگاه مهاجرت سوئد با حکم اخراج «سلوان مومیکا» مهاجر عراقی‌الاصل ساکن استکهلم که سال گذشته چند بار اقدام به هتک حرمت قرآن کریم کرده بود، موافقت کرده است. مقامات مهاجرت سوئد ماه اکتبر گذشته از تمدید مجوز اقامت سلوان مومیکا خودداری کردند اما دستور خروج او به دلایل امنیتی به تعویق افتاده بود.

این حکم پس از آن صادر شده که مشخص شد سلوان مومیکا در درخواست پناهندگی خود اطلاعات نادرستی ارائه کرده است.این هتاک قرآن به این تصمیم اعتراض کرده، اما درخواست تجدیدنظر او توسط قضات سوئد رد شده است. طبق این تصمیم قضات تصمیم گرفتند به مومیکا اجازه اقامت موقت بدهند که قرار است در 16 آوریل منقضی شود.

سلوان مومیکا که با طمع دریافت تابعیت سوئد در روز عید قربان قرآنی را در مقابل مسجد اصلی استکهلم سوزاند چندی پیش هم ادعا کرد که پلیس سوئد از او دیگر حمایت نکرده و او را طعمه‌ای آسان برای مسلمانان کرده است.البته او این اقدام اهانت آمیز را چند بار دیگر هم تکرار کرد و هر بار از حمایت پلیس سوئد برخوردار شد.

به نظر می رسد به رغم حمایت های چند باره دولت و پلیس سوئد از سیلوان مومیکا در اهانت به قرآن کریم ، اما فشارهای کشورهای اسلامی و حتی سازمان ملل از یک سو و تحریم سوئد از جانب کشورهای اسلامی از سوی دیگر مقامات ارشد این کشور اسکاندیناوی را به این جمع بندی رسانده که هر چه زودتر از شر او راحت شوند.

در سال های اخیر برخی از کشورهای اروپایی و به خصوص حوزه اسکاندیناوی صحنه تعدی و هتک حرمت مقدسات مسلمانان بوده است. از ابتدای تابستان سال 2023 هتک حرمت به قرآن کریم به صورت قرآن سوزی در دو کشوراروپای شمالی یعنی سوئد و دانمارک توسط  برخی اسلام ستیزان مانند سلوان مومیکا و نیز اعضای احزاب راست گرای افراطی بارها رخ داده است. در سایه حمایت پلیس سوئد و دانمارک، این افراد اقدام به آتش زدن قرآن کریم کرده و اعتراض های مسلمانان نیز با سرکوب روبرو شده است. در پی هتاکی سلوان مومیکا به قرآن کریم، سفارت سوئد در بغداد مورد هجوم تظاهرکنندگان خشمگین قرار گرفت و به آتش کشیده شد.

هتک حرمت قرآن کریم با موج محکومیت گسترده بویژه در سطح جهان اسلام روبرو شده و اعتراضات گسترده جهان اسلام و سایر کشورها را به دنبال داشته است.در این راستا سازمان همکاری اسلامی ماه گذشته از کشورهای عضو خود خواست تا اقدامات مناسب سیاسی و اقتصادی را علیه سوئد و سایر کشورهایی که در آن‌ها اجازه سوزاندن کتاب مقدس مسلمانان وجود دارد، انجام دهند. شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز در اوایل ژوئیه 2023 با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای اسلامی اهانت به قرآن  را محکوم کرد و خواستار بررسی این موضوع و گزارش دهی کمیسر عالی حقوق بشر شد.

به رغم  موضع گیری های  مسلمانان و کشورهای اسلامی و حتی سازمان ملل در قبال اهانت اشخاصی مانند مومیکا سیلوان شهروند عراقی که در پی کسب تابعیت سوئد بوده و وابستگی وی به رژیم صهیونیستی قطعی است و تاکنون بارها اقدام به قرآن سوزی کرده است ، اما  هنوز هم کشورهای غربی به بهانه آزادی بیان اجازه توهین به مقدسات اسلامی به ویژه قرآن سوزی را به معاندان می دهند.

حمایت غربی ها از اقدام توهین آمیز قرآن سوزی در حالی صورت گرفته که سازمان ملل متحد با این اقدام شرم آور به مخالفت برخاسته است. میگل موراتینوس نماینده عالی اتحاد تمدن های سازمان ملل متحد ، به صورت صریح قرآن سوزی را محکوم کرده است . فرحان حق سخنگوی سازمان ملل در باره موضع مورانینوس می گوید: نماینده عالی سازمان ملل بر اهمیت حفظ آزادی بیان به عنوان یک حق اساسی بشر تاکید دارد اما در عین حال تاکید می کند که هتک حرمت کتب مقدس و عبادتگاه ها و همچنین نمادهای مذهبی غیرقابل قبول است و می تواند منجر به تحریک خشونت شود.

به نظر می رسد غربی ها به طور عامدانه تفاوت بین آزادی بیان وآزادی تمسخر و توهین به مقدسات را نادیده می گیرند. نگاهی به معیارهای دوگانه غرب در باره آزادی بیان نشان می دهد که این مساله فقط زمانی مصداق دارد که زیر سئوال بردن و توهین به موضوعاتی که مد نظر غرب است از جمله اسلام هراسی و اسلام ستیزی و توهین به مقدسات مسلمانان مانند قرآن سوزی مطرح باشد و در غیر این موارد مانند مساله هولوکاست ، دولت های اروپایی بشدت علیه افرادی که در این زمینه موضعی غیر مرسوم و یا غیر مجاز از دیدگاه این دولت  ها صورت دهند واکنش نشان داده و مورد پیگرد قضایی قرار می گیرند. رویکرد دوگانه غرب در قبال مساله آزادی بیان یادآور مواضع مشابه آنها در قبال دیگر مسائل مانند حقوق بشر و تروریسم است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

115