«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان با صدورحکمی سفر بدون روادید برای شهروندان تاجیکستان به این کشور را قانونی اعلام کرد.
در این فرمان به مقامات ذیربط ازبک دستور داده شد که مقرارت توافقنامه دوجانبه با تاجیکستان را تا زمان تصویب آن از طرف پارلمانهای دو کشور، عملی کنند.
قرار است این فرمان از روز 16 مارس به مورد اجرا گذاشته شود.
رؤسای جمهور تاجیکستان و ازبکستان روز 9 مارس توافقنامه رفت و آمد بدون روادید شهروندان دو کشور به مدت 30 روز را به امضا کردند.
«امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان روز 14 مارس این توافقنامه را برای بررسی و برای تصویب به پارلمان ارائه کرد.
طی چند روز اخیر در پی امضا این توافقنامه تاجیکها به باور این که نظام روادید به طور کامل از بین رفته به گذرگاههای مرزی شتافته ولی به دلیل این که این سند از سوی پارلمانهای دو کشور هنوز تایید نشده، اجازه ورود به ازبکستان را دریافت نکردند لذا رئیس جمهور ازبکستان به طور استثنا اجازه داده است که شهروندان تاجیکستان تا زمان تصویب این توافقنامه از طرف پارلمانهای دو کشور بدون روادید به این کشور وارد شوند.
این تصمیم میرضیایف در کنار سفر اخیر وی به تاجیکستان و مجموعه توافقهای حاصل میان روسای جمهوری ازبکستان و تاجیکستان نقطه عطفی ویژه در مناسبات دوکشور همسایه است بویژه که سفر رسمی رئیس جمهور ازبکستان به تاجیکستان پس از 18 سال انجام شد و طی بیش از 26 سال استقلال این دو کشور، «اسلام کریماف» رئیس جمهور فقید ازبکستان فقط یک بار در سال 2000 و «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان دو بار در سالهای 1998 و 2001 به کشورهای یکدیگر سفر کردند.
انچه سفر میرضیایف به دوشنبه را به نقطه عطفی در مناسبات تاشکند و دوشنبه تبدیل کرده است طیف توافقات میان روسای جمهوری ازبکستان و تاجیکستان است که لغو روادید از جمله مهمترین آنهاست. ضمن اینکه میرضیایف با اشاره به همسایگی و نزدیکی فرهنگی و معنوی میان ازبکها و تاجیکها، عنوان کرد که سرنوشت ازبکستان سرنوشت تاجیکستان است و آینده ملت تاجیک - آینده ملت ازبک است.
به عبارت دیگر در جریان سفر میرضیایف به تاجیکستان، دو طرف درباره پاره ای از مسائل فی مابین به توافق رسیدند که در بیش از 2 دهه گذشته مانع توسعه روابط در حوزههای مختلف شده بود تا جایی که رحمان و میرضیایف در نشست مطبوعاتی مشترک خود اعلام کردند که بین دو کشور دیگر هیچ موضوعی حل نشده باقی نمانده است.
دستاوردهای باارزش میرضیایف در سفر به تاجیکستان
امضای 27 سند همکاری در بخشهای اقتصادی، تجاری، مالی، حمل و نقل، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی، نظامی، امنیتی، سیاست خارجی و پژوهشی در جریان سفر رسمی میرضیایف به تاجیکستان در همین راستا قابل ارزیابی است اما در این میان لغو روادید این فرصت را فراهم آورده است تا هزاران شهروند تاجیکستان دوباره فرصت بازدید ازشهرهای تاریخی «سمرقند»، «بخارا» و «خیوه» را به دست بیاورند. از اینروست که «نعمت الله میرسیداف» تحلیلگر سیاسی تاجیک سفر میرضیایف بعه تاجیکستان را این گونه تعبیر کرده است: سفر میرضیایف به تاجیکستان نه تنها به لحاظ روابط سیاسی و رسمی دستآوردهای زیادی داشت، بلکه منجر به برقراری روابط بسیار نزدیک و خصوصی بین سران 2 کشور نیز شد که به تحکیم و گسترش روابط میان دولتها و ملتهای تاجیک و ازبک کمک خواهد کرد.
به خصوص اینکه میرضیایف توسعه همکاریها با تاجیکستان را یکی از اولویتهای مهم سیاست خارجی خود در مورد آسیای مرکزی عنوان کرد.
از اینرو به نظر میرسد که پس از سفر میرضیایف به تاجیکستان و در آینده نزدیک، به خصوص پس از نشست سران آسیای مرکزی به مناسبت نوروزدرشهر «آستانه» قزاقستان، مردم کشورهای منطقه شاهد آغاز مرحله جدیدی ازهمگرایی کشورهای آسیای مرکزی باشند. 134/112
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
دیدار وزاری کشور تاجیکستان و ازبکستان/ مبارزه مشترک با تروریسم محور گفتگوها
مناقشات مرزی محور مذاکرات نخستوزیران تاجیکستان و ازبکستان
تخریب دیوار «کریماف» در مرز ازبکستان و تاجیکستان