ایران پرس- "حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا در ایروان پایتخت ارمنستان، بر ضرورت مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا تاکید کرد.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس تصریح کرد، آمریکا در سال‌های اخیر با اعمال رویکرد یکجانبه و بی‌توجهی به تعهدات و توافقات بین المللی و زیر پاگذاشتن موافقت‌نامه‌های دوجانبه، بسیاری از کشورهای دیگر از جمله، چین و روسیه و همچنین تعدادی از متحدان خود را هدف قرار داده است.

سخنان روحانی در اجلاس سران  اورآسیا که روز سه شنبه برگزار شد، در برگیرنده چند موضوع قابل تامل است.

نخستین موضوع  حائز توجه در این اظهارات، تاکید بر همکاری جمعی و منطقه‌ای در قالب اتحادیه‌های اقتصادی، تجاری و سیاسی ‌است.

نکته مهم دیگری که رئیس جمهوری اسلامی ایران در این نشست مورد تاکید قرار داد، دعوت از سرمایه‌گذاران اتحادیه اقتصادی اورآسیا برای استفاده از ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های گسترده مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی ایران، برای توسعه مناسبات فی‌مابین است.

روحانی خطاب به سران کشورهای حاضر در اجلاس ایروان با اشاره به مشکلات فراوان در روابط اقتصادی کشورها که در نتیجه یکجانبه گرایی آمریکا ایجاد شده گفت: نظام بین‌الملل برای مقابله با این روند  نیازمند همکاری‌های اقتصادی چندجانبه و منطقه‌ای است.

این موضوع بویژه در شرایطی که آمریکا سعی دارد مانع از همگرایی و گسترش مناسبات بین ایران و کشورهای منطقه شود، از اهمیتی استرتژیک برخوردار است.

از این دیدگاه سخنان رئیس جمهوری اسلامی ایران ارائه راهکار در جهت مقابله با سیاست یکجانبه گرایی آمریکا در منطقه است.

"کیهان برزگر"، کارشناس روابط بین المللمعتقد است: کارآمدترین راهبرد سیاست خارجی برای توسعه اقتصادی و تولید امنیت، گرایش به «دو و چندجانبه گرایی» منطقه ای با تکیه بر منابع مستقل قدرت ملی است.

سیاست‌ های یکجانبه گرایانه آمریکا، یک تهدید جهانی  است  که  منافع همه  کشورها را در خطر قرار  داده  و در حال تبدیل شدن  به یکی از چالش های اساسی در مسیر تجارت آزاد جهانی است.

همانطور که رئیس جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد، اقدامات قهری آمریکا و استفاده از دلار به عنوان یک سلاح، به تروریسم اقتصادی منجر خواهد ‌شد و زندگی مردم عادی را هدف قرار خواهد داد.

واشنگتن در واقع به دنبال افزایش تنش  در منطقه و ایجاد اخلال در روابط  اقتصادی همه  کشورهاست.

با توجه به این شرایط، مواضع و پیشنهادهای راهبردی رئیس جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری، هم‌افزایی و یافتن راه‌های دستیابی به منافع مشترک است.

برهمین اساس تهران بارها آمادگی خود را برای تدوین و تصویب ساز وکارهای دوجانبه و چندجانبه سیاسی و امنیتی، به منظور تضمین صلح و امنیت همگانی اعلام کرده است.

روحانی در اجلاس ایروان با دعوت از اعضای اتحادیه اقتصادی اورآسیا به همگرایی و تعامل برای توسعه مناسبات فی‌مابین، خاطرنشان کرد، همکاری جمعی و منطقه‌ای در قالب اتحادیه‌های اقتصادی، تجاری و سیاسی ‌مانند اتحادیه ‌اقتصادی‌ اورآسیا، سازمان ‌همکاری‌های اقتصادی "اکو"، سازمان همکاری شانگهای و مجمع گفت‌ و‌گوی همکاری آسیا (ACD) به عنوان مهمترین ابزارها در همگرایی اقتصادی ـ سیاسی منطقه‌ای مورد حمایت ایران است.

از این دیدگاه مواضع و پیشنهادهای رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست ایروان دو پیام  مشخص دارد:

نخست آنکه  دایره روابط سیاسی و اقتصادی ایران  با کشورهای منطقه وسیع و گسترده است و باید از این فرصت به نفع ملت های منطقه استفاده کرد.

پیام دوم دراین زمینه که جنبه سیاسی دارد؛ بازگو کردن عواقب ماجراجویی ها و  اقدامات تحریک آمیز آمریکا در منطقه است.

این مواضع و دید گاه ها، مبتنی بر همکاری، هم‌افزایی و یافتن راه‌های دستیابی به منافع مشترک و در یک عبارت، تاکید بر سیاست " چند جانبه گرایی در مقابل یکجانبه گرایی" است.

نویسنده: امین زاده

117/118

بیشتر بخوانید:

رایزنی روحانی و پوتین در ایروان

روحانی: تهران از گسترش همه جانبه روابط با نور سلطان استقبال می‌کند

روحانی در دیدار نخست وزیر سنگاپور: اولویت سیاست خارجی ایران، توسعه روابط با کشورهای آسیایی است

روحانی: جامعه بین‌الملل باید با رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا مقابله کند