ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهور جنجالی آمریکا بارها ضمن انتقاد از متحدان اروپایی واشنگتن، درباره ادامه هزینه کردن برای امنیت اروپایی ها ابراز تردید کرده است، با این حال طرح پنتاگون برای افزایش شمار نظامیان آمریکایی در اروپا، ادعاهای ترامپ را زیر سوال برده است.

پنتاگون با اعزام 20 هزار نیروی نظامی به اروپا، بیشترین تعداد نظامیان آمریکایی، در 25 سال گذشته را در این قاره مستقر خواهد کرد.

مقامات ارتش آمریکا در حالی از اعزام هزاران نظامی برای مشارکت در تمرینات مشترک نظامی در کشور‌های اروپایی خبر می‌دهند که روابط خصمانه با روسیه روبه افزایش است.

ژنرال "کریستوفر کاولی"، فرمانده نیرو‌های زمینی آمریکا در اروپا، گفت: 20 هزار نظامی آمریکایی سال آینده با هدف پیوستن به 9 هزار نیروی نظامی دیگر این کشور که پیشتر در اروپا مستقر بودند، به این قاره اعزام می‌شوند. 

به گفته کاولی:  هدف از اینگونه اقدامات «نشان دادن توانایی نظامی آمریکا در اعزام فوری شمار زیادی از نیرو‌های نظامی برای حمایت از ناتو و پاسخ به هر گونه بحران است.»

همچنین حدود 37 هزار نظامی آمریکایی از مه تا ژوئن 2020 در تمرینات نظامی در 10 کشور اروپایی شرکت می‌کنند.

اعزام نیرو‌های نظامی به اروپا همراه با ارسال 13 هزار دستگاه ادوات نظامی شامل تانک، توپخانه و خودرو‌های زرهی از فوریه 2020 آغاز می‌شود.

 به نظر می رسد به رغم طرح های قبلی برای کاهش شمار نظامیان آمریکایی در اروپا که از دوره ریاست جمهوری "باراک اوباما" رئیس جمهور پیشین آمریکا کلید خورده بود، تحولات امنیتی جدید در اروپا به ویژه پس از تشدید رویارویی روسیه و ناتو در شرق اروپا در پی بحران اوکراین، باعث شده تا واشنگتن در سیاست قبلی خود تجدید نظر نماید.

برگزاری رزمایش بزرگی در قاره اروپا تحت عنوان "اروپا- مدافع 20" پس از سال‌ها روند کاهشی حضور نظامی آمریکا در اروپا در دوره پسا جنگ سرد حاکی از نقطه عطف راهبردی در این زمینه است.

آمریکایی ها مدعی اند که اقدامات تهاجمی روسیه در اروپای شرقی از دلایل مهم اتخاذ این رویکرد نظامی جدید است. ژنرال کاولی بدون اشاره به تمرکز بر مقابله با روسیه تاکید کرد، الحاق کریمه به روسیه در سال 2014 سبب تغییرات در همه زمینه‌ها شد.

در مقابل، روسیه دیدگاهی بر خلاف آمریکا درباره تحولات امنیتی اروپا دارد.

به گفته "سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه اقدامات غیرسازنده کشورهای عضو ناتو که با هدایت آمریکا انجام می‌شود، باعث تخریب فضای امنیتی و تیرگی هرچه بیشتر روابط مسکو و بروکسل شده است.

آمریکا که رهبری ناتو را در اختیار دارد هر سال با استقرار نیروها و تجهیزات خود در آن دسته از کشورهای این سازمان نظامی که همسایه روسیه هستند به ویژه جمهوری های سه گانه بالتیک یعنی استونی، لتونی و لیتوانی، بیش از پیش به مرزهای غربی روسیه نزدیک شده و این از دیدگاه مسکو تهدیدی جدی برای امنیت ملی روسیه محسوب می شود.

ناتو که تحت نفوذ آمریکا به عنوان قدرت مسلط قرار دارد، در سال های اخیرکاملا در راستای منافع  و اهداف واشنگتن در صحنه اروپا عمل کرده است.

افزایش رویارویی ناتو با روسیه در شرق اروپا که در راستای سیاست خارجی آمریکا برای مهار روسیه انجام می شود، نشان دهنده ماهیت ابزاری ناتو برای واشنگتن است.

رویکرد خصمانه ناتو با افزایش معنادار استقرار نظامی و برگزاری رزمایش های متعدد به خصوص در شرق اروپا و دریای بالتیک و دریای سیاه باعث شده تا روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو به رهبری آمریکا را به عنوان یک تهدید امنیت ملی تلقی کند.

ضمن اینکه در بیانیه پایانی نشست سران ناتو درلندن، صراحتا اقدامات روسیه، تهدیدی برای امنیت اروپا و آمریکای شمالی تلقی شده است.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

هشدار مسکو درباره وخامت روز افزون روابط روسیه و ناتو/تحلیل

باج خواهی ترامپ از ناتو/ تحلیل