تهران - ایران پرس: رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران (اوپکس) اعلام کرد، از 45میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران حدود 25 میلیارد دلار مربوط به فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی است.

حمید حسینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرگزاری ایران‌پرس اظهار کرد: در 9 ماه گذشته شاهد تحولاتی در روابط بین‌الملل و بازارهای جهانی بودیم که این موضوع فرصت و چالش‌های مختلفی برای ایران فراهم کرده است. 

وی با اشاره به آغاز جنگ روسیه و اوکراین افزود: روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انرژِی در جهان است و تحریم این کشور سبب افزایش قیمت نفت، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی شد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفت: ایران توانست طی 7 ماه گذشته از تغییر شرایط و افزایش نرخ‌ها در بازارهای جهانی حداکثر استفاده را داشته باشد. 

 سهم فرآورده‌های نفتی از صادرات 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران تاکید کرد: از ابتدای تاسیس این اتحادیه به‌دنبال صادرات فرآورده‌های نفتی به‌جای نفت و گاز بودیم. 

حسینی اظهار کرد: هدف ما از این اقدام ایجاد بستر لازم برای بازارسازی و توسعه سهم صنایع پائین‌دستی نفت و گاز بوده و درحال حاضر می‌توانیم با افتخار اعلام کنیم سهم صنایع پائین‌دستی نفت، گاز و پتروشیمی در صادرات ایران حدود 25 میلیارد دلار است.

وی افزود: 12 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی، پنج و نیم میلیون تُن مواد پلیمری به ارزش حدود 4 میلیارد دلار، 8 میلیون تُن متانول به ارزش حدود دو و نیم میلیارد دلار و حدود 6 میلیون تُن نیز گاز مایع صادر شده است. 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفت: سومین رقم صادراتی مربوط به اوره است که در این بخش تا 4 میلیون تُن توان صادراتی داریم. همچنین حدود 6 تا 8 میلیون تُن نیز گاز مایع به ارزش 4 میلیارد دلار صادرات داریم.

حسینی به راه‌اندازی یک کارخانه جدید تولید قیر در ایران اشاره و تصریح کرد: با بهره‌برداری از این واحد سالانه یک میلیون تُن به ظرفیت تولید قیر ایران افزوده شده است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران پیش‌بینی کرد: امسال بیش از 5 میلیون تُن قیر به کشورهای مختلف جهان صادر شود و از مجموع صادرات قیر حدود 2 میلیارد دلار ارز نصیب ایران خواهد شد.

سواپ و تزانزیت فرآورده‌های نفتی

 حسینی با اشاره به ایجاد فرصت سواپ و ترانزیت فرآورده‌های نفتی با کشورهای منطقه گفت: درحال حاضر با ترکمنستان درحال همکاری هستیم و بخشی از فرآورده‌های نفتی برای سواپ از این کشور وارد می‌شود. همچنین قزاقستان آمادگی خود را برای همکاری دو جانبه در این زمینه اعلام کرده است. 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران تصریح کرد: هر سال در فصل زمستان به علت افزایش مصرف گاز در منازل مجبور هستیم حدود 320 میلیون متر مکعب از گازی که برای تولید برق در اختیار نیروگاه‌ها قرار می‌گیرد را کاهش داده و یا جایگزین کنیم.

به گفته حسینی در این خصوص منطقی‌ترین کار تامین بخشی از نیازهای داخلی از بازار روسیه است، زیرا این کشور از عمده‌ترین صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی است. 

 بازگشت ایران به بازار بانکرینگ در خلیج فارس

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران علام کرد:  بخشی از محموله‌های وارداتی در داخل استفاده می‌شود و بخش دیگر نیز برای سواپ مورد استفاده قرار خواهد گرفت، بنابراین می‌توانیم از این محل سیستم بانکرینگ ایران را مجددا فعال کنیم.

حسینی اظهار کرد: در سال‌های گذشته حدود 30 درصد بازار بانکرینگ در اختیار ایران بود و حدود 25 شرکت داخلی نیز در این حوزه فعالیت داشتند که با تغییر قوانین سازمان بین‌المللی دریانوردی IMO متاسفانه در حال حاضر تعداد شرکت‌های فعال در این صنعت به حدود 7 یا 8 شرکت کاهش پیدا کرده است.

حسینی معتقد است اجرایی شدن واردات فرآورده‌های نفتی روسیه از جمله مازوت و گازوئیل به ایران کمک می‌کند تا مثل گذشته در خلیج فارس که یکی از مهمترین بازارهای منطقه است، به خرده‌فروشی فرآورده‌های نفتی به کشتی‌های عبوری اقدام کند. 

  تمایل اروپا برای بازگشت ایران به بازار جهانی نفت

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران اعلام کرد اروپا برای تامین سوخت مورد نیاز خود به‌شدت علاقمند بازگشت ایران به بازار جهانی نفت است.

حسینی گفت: از پنجم دسامبر 2022 واردات نفت و فرآورده‌های نفتی روسیه به اروپا محدود و متوقف می‌شود، لذا اروپا با مشکل تامین سوخت مورد نیاز روبه‌رو خواهد شد. 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران افزود: اروپا بسیار تلاش کرد تا قبل از آغاز فصل زمستان موضوع برجام را حل و فصل کند تا ایران بتواند مجددا به بازار جهانی نفت بازگردد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران اظهار کرد: برخلاف برخی مواضع منفی اما اتحادیه اروپا به شدت علاقمند است که برجام هر چه سریعتر احیاء شود، زیرا در گذشته ایران روزانه حدود 600 هزار بشکه نفت به اروپا صادر می‌کرد.

حسینی گفت: درحال حاضر میزان تقاضا در بازار جهانی نفت بیش از عرضه است از این رو اروپایی‌ها علاقمند حضور مجدد ایران در این بازارهستند تا از مزیت بازگشت نفت ایران بهره‌مند شوند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران تاکید کرد: با ورود نفت ایران به بازارهای جهانی قطعا ظرفیت مازادی در بازار ایجاد خواهد شد و اروپایی‌ها می‌توانند از این موقعیت برای تامین نیاز خود استفاده کنند.

حسینی اظهار کرد: درحال حاضر بازار جهانی نفت شرایط متعادلی دارد اما با توجه به‌ظرفیت محدود مخازن ذخیره سوخت در اروپا و همچنین شروع فصل سرما و آغاز برداشت از این ذخایر، مجددا قیمت نفت و گاز در بازارهای جهانی افزایش خواهد یافت.

119