به گزارش پارس تودی، "محمدجواد ظریف" در توییتر نوشت: پاسخ سه کشور اروپایی به حمله آمریکا به برجام، قطع تجارت و سرمایهگذاری در ایران و در عین حال تحریم نفت ایران بوده است.
ظریف با انتقاد از تبعیت اروپاییها از سیاستهای مخرب آمریکا در برجام، تصریح کرد، بزرگترین اقتصاد جهان اجازه داده است که تحت زورگویی، تعهدات خود را زیر پا بگذارد. "
آلمان، بریتانیا و فرانسه (تروئیکای اروپایی) روز سه شنبه با انتشار بیانیهای از راهاندازی مکانیسم حل اختلافات در برجام خبر دادند.
"سید عباس موسوی" سخنگوی وزارت خارجه کشورمان عصر سه شنبه در واکنش به این اقدامآلمان، بریتانیا و فرانسه تصریح کرد، اگر اروپاییها بخواهند از فرآیند حل اختلافات در کمیسیون مشترک برجام سوءاستفاده کنند، باید خود را برای پذیرش تبعات آن نیز آماده کنند.
طبق مکانیسم حل اختلافات در برجام، اگر هر کشوری نسبت به نقض عهد یکی از طرفها مدعی «عدم پایبندی اساسی» شود این ادعا طی یک فرآیند چند مرحلهای و نسبتاً طولانی مدت، بررسی خواهد شد.
اروپاییها مدعی هستند که اقدامات ایران در چارچوب کاهش تعهدات برجامیاش، زمینه را برای فعال کردن مکانیسم حل اختلافات فراهم کرده است.
آلمان، بریتانیا و فرانسه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) وعده دادند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند اما تاکنون هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوق ایران توازنی برقرار شود.
دولت ایران یکشنبه 5 ژانویه 2020 در بیانیه ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در برجام را اعلام کرد.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
117