"دانیلا اسکاله آ(Daniele Scalea)" رئیس موسسه مطالعات راهبردی (ژئوپلیتک) در ایتالیا در مصاحبه با رادیو ایتالیایی گفت: ترس از دست دادن نفوذ و قدرت در منطقه ، ریاض را وادار به رفتاری غیر متعادل کرده است.

 موضع عربستان سعودی در منطقه به ویژه در برابر یمن چگونه است؟

 رژیم آل سعود تصور می کند که امنیت این کشور بستگی به نفوذش در منطقه دارد. ترس از دست دادن نفوذ و قدرتش در یمن، ریاض را وادار به رفتاری بسیار شدید و سرسختانه کرده است.

به طور کلی سیاست عربستان سعودی بر پایه ناپایدار کردن کشورها در منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گروه های افراط گرا در حال اجرای این سیاست است، زیرا عربستان، شیعیان و به طور کلی کشورهای مخالف را در منطقه را تهدیدی برای سلطنت خود می داند و برای پایداری سلطنت خود دست به این اعمال متجاوزگرانه می زند.

 موضع اتحادیه اروپا به ویژه ایتالیا در برابر عربستان چیست؟

 موضع اتحادیه اروپا همان موضع آمریکا و ناتو است و می توان گفت، آمریکا و کشورهای اروپایی همه از متحدان کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، قطر، امارات و ... هستند، اما این اواخر سیاست آمریکا کمی تغییر کرده و مشاهده کردیم که راهی برای روابط با کشور جمهوری اسلامی ایران باز شد و اما در مرحله عمل هنوز مشکلاتی وجود دارد.

به طور مثال درباره تحریم ها ضد ایران و برخی نکات پس از حل مساله هسته ای هنوز باقی مانده اما امکان یک همکاری میان غرب با ایران وجود دارد. 

البته می دانیم که مردم ایران شیعه هستند و تهران مخالف گروه های افراطی و تروریستی است و شاهد بر این مساله مبارزه با این گروه های افراطی و تروریستی در عراق و سوریه است و اما از طرفی می توان گفت، ایران در منطقه از نظر اقتصادی و دموکراسی کشوری است که می توان به آن امیدوار بود و بر روی آن حساب کرد و بنابراین می توان ایران را فرصت خوبی برای مسائل اقتصادی و تجارت در غرب دانست، اما متاسفانه این مساله باید با توازن کشورهای عربی مطابقت داشته باشد، زیرا می تواند تهدیدی برای اقتصاد این کشورها باشد.

به رغم اینکه این کشورها نقاط تاریک بسیار قابل توجهی را از خود نشان داده اند و حتی در برابر دیدگان افکار عمومی غرب هم تا اندازه ای شناخته شده اند و این کشورها حقوق بشر را زیر پا گذاشته اند و با گروه های افراطی و تروریستی همکاری و رابطه دارند و از آنها حمایت می کنند و همین تروریست ها و گروه های افراطی هستند که هم اکنون ضد غرب دست به عملیات تروریستی می زنند و در همین راستا در ماه گذشته این مساله فاش شد که در عملیات 11 ستپامبر رژیم آل سعود دخالت داشته است، اما با وجود همه این مسائل، من نمی خواهم یک پیش داوری در خصوص روابط غرب با ایران داشته باشم، زیرا لازمه برقراری روابط با ایران ساختن روابط با معیارها، اندازه و مقیاس های جدیدی است و بنابراین قبل از دست برداشتن از روابط با کشورهای عربی که از ده ها سال پیش آغاز شده، باید در نظر داشت که کشورهای عربی نقش مهم و اساسی را برای تامین ذخایر انرژی زا در غرب بازی و نقش مهمی را در حفظ اقتصاد و تجارت دنیا ایفا می کنند و باید درنظر داشت که نداشتن روابط تجاری با این کشورها برای غرب بسیار کار سختی است و فشار زیادی را به اقتصاد غرب وارد می کند.

 حال می توان گفت، دلیل اصلی حمله به یمن، حمایت از خط سیاست خارجی عربستان سعودی است و غیر مستقیم تهدیدی برای کشورهای منطقه از جمله ایران است.

 به نظر شما موضع عربستان با درنظر گرفتن حادثه منا در دوران مناسک حج در برابر ایران چیست؟ 

مساله این است که برای عربستان قابل قبول نیست که ایران را به عنوان یک قدرت بزرگ منطقه ای و برتر بشناسد، زیرا این مساله سبب کاهش قدرت و نفوذ عربستان در منطقه می شود. 

در اینجا مساله فراتر از اختلافات ایدئولوژی است و اگر ما امروزه اختلافاتی را مشاهده می کنیم، به دلیل سیاست خارجی عربستان است.ایران کشوری جمهوری است و در مقایسه با رژیم سلطنتی عربستان می توان گفت که ایران و عربستان دارای دو اختلاف ایدئولوژی هستند، چه از جهت شیعه و سنی بودن و چه از لحاظ نظام حکومتی با هم بسیار متفاوت هستند، اما عامل اصلی اختلاف عربستان با ایران این است که تهران تهدیدی جدی برای موضع سلطه طلبانه و برتری جویانه ریاض در منطقه است، زیرا باز هم تکرار می کنم که ایران هم اکنون در منطقه مهم ترین کشور با نفوذ با پتانسیل زیاد و دارای دموکراسی واقعی محسوب می شود و نباید فراموش کرد که ایران کشوری است که از قرن ها پیش تاکنون مرکز توجه، مهد تمدن و فرهنگ در منطقه بوده که مجموعه تمام این توانایی ها سبب برتری این کشور در منطقه شده است.

عربستان سیاست برتری جویانه در منطقه دارد و می خواهد اولین جایگاه را در منطقه داشته باشد.

برای جلوگیری از رشد و توسعه ایران دست به هر کاری می زند و حال که غرب در مذاکرات هسته ای با ایران به توافق رسیده و سعی در برقراری روابط با این کشور دارد، عربستان سعی در خراب شدن این رابطه با سیاستی تجاوزگرانه و تحریک کننده دارد. 

به همین دلیل حادثه منا رخ می دهد یا دست به اعدام شیخ نمر می زند تا بتواند به نوعی ایران را تحریک کند، اما ایران بسیار قابل اعتمادتر و بهتر از عربستان سعودی است و داشتن روابط غرب با ایران مساله جدیدی است که برای عربستان قابل پذیرش نیست. 

 عربستان خواستار اختلاف و درگیری جدی با ایران است تا بدین صورت غرب مجبور به داشتن موضعی مشخص نسبت به ایران و عربستان داشته باشد و طبیعتا به حمایت عربستان برخیزد، زیرا غرب از متحدان دیرینه عربستان است.