«نانسی فایزر» وزیر کشور فدرال آلمان گفت: پناهجویان از نظر دولت می توانند توسط پلیس جمع آوری شده و از کشور خارج شوند و دراین راستا آلمان قصد دارد در آینده تعهد خروج از کشور برای این پناهجویان را با قوت بیشتری اجرا کند.
طبق اعلام دولت فدرال آلمان، تقریباً 13 هزار نفر که باید آلمان را ترک می کردند در سال 2022 اخراج شدند.
«کلارا بانگر» سخنگوی سیاست پناهندگان جناح چپ، در این زمینه هشدار داد: این تغییر سیاست دولت برای بسیاری از پناهجویان، فاجعه خواهد بود. به گفته وی مقررات فعلی با مهلت اخطار چهار هفته ای ناشی از حاکمیت قانون و اصل کرامت انسانی مغایر است.
کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه و آلمان در حالی اخراج پناهجویان را مد نظر قرار داده اند که افزایش ناامنی و جنگ در مناطق مختلف جهان به ویژه کشورهای غرب آسیا، آفریقا و شرایط اوکراین سبب شده تا تعداد زیادی از پناهجویان راهی اروپا شوند.
دکتر «استفانوس کفوکریس» پژوهشگر گفت: مهاجران و پناهجویان به طور عمده از کشورهای شمال آفریقا، اوکراین و ترکیه به اروپا وارد می شوند این افراد به امید دستیابی به شرایط زندگی بهتر از خطر مرگ استقبال می کنند و به سفر مخاطره آمیز خود ادامه می دهند.
علل افزایش تعداد پناهجویان در جهان
بنا بر اعلام کمیساریایی عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، افزایش تعداد پناهجویان در جهان تمام رکوردهای پیشین را شکسته و زنگ خطر را برای تمام رهبران جهان، خصوصا رهبران اقتصادهای برتر و کشورهای صنعتی به صدا در آورده است.
دلیل عمده افزایش تعداد بیخانمان ها در سال 2022 به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، جنگ اوکراین و جنگ داخلی در سودان اعلام شده است.
براساس تازهترین گزارش سازمان ملل، در سال 2022 دستکم 110 میلیون نفر ناگزیر شدهاند خانه و کاشانه خود را ترک کنند. به گفته این سازمان، افزایش شمار آوارگان تا این حد نشاندهنده وضعیتی بحرانی و آشفته در جهان است.
این درحالی است که کشورهای اروپایی به رغم همه شعارهای بشردوستانه و ادعاهای خود، عدم پذیرش پناهجویان، بستن مرزها و اخراج آنان را مد نظر قرار دادند.
در واقع کشورهای اروپایی که با سیاست های مداخله جویانه و جنگ طلبانه خود همواره نقش مهمی در جنگ افروزی و ایجاد ناامنی داشته اند، اکنون نه تنها پناهجویان را نپذیرفته بلکه با تدوین قوانین جدید، اخراج پناهجویانی که با دردسر های مختلف خود را به داخل مرزهای اروپا رسانده اند را نیز در دستور کار قرار دادند.
اسکان پناهجویان در کشورهای ثالث، در کمپ هایی با شرایط سخت، اسکان در کشتی های روی آب (آنچه که بریتانیا درحال انجام دادن آن است) همچنین بدرفتاری و تبعیض با پناهجویان از دیگر اعمال کشورهای اروپایی در قبال پناهجویان است.
این کشورها که اکنون خود با جنگ اوکراین، دچار رکود اقتصادی، افزایش اعتراضات اجتماعی و ناامنی شده اند فشار را بر روی پناهجویان و مهاجران افزایش داده اند و درصدد قانونی کردن برخوردها و اقدامات خود هستند.
چنانکه چندی پیش بریتانیا سیاست های ضد مهاجرتی جدید خود را به اجرا گذاشته است و در این راستا دولت این کشور انتقال تعدادی از پناهجویان به یک شناور بزرگ مسکونی را آغاز کرد.
همچنین ایتالیا رسما اعلام کرده است که پناهجویان را نمی پذیرد، دولت بلژیک نیز فشارها را افزایش داده است چنانکه چندی پیش دادگاه حقوق بشر اروپا دولت بلژیک را به علت عدم اجرای تصمیم دادگاه بروکسل، مبنی بر اعطای اسکان به یک پناهجوی گینه ای محکوم کرد و از کوتاهی سیستماتیک دولتی بلژیک در این زمینه انتقاد کرد.
به نظر می رسد، کشورهای اروپایی با کنار گذاشتن همه ادعاهای حقوق بشری خود، اکنون بدترین برخوردها را با پناهجویان داشته و حتی سخت گیری ها ی آنان، سبب مرگ صدها تن شده است به طوری که بسیاری از نهادهای بین المللی حقوق بشری نیز نسبت به این سیاست ها معترض هستند با این حال اعمال این سیاست ها همچنان ادامه دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117