ایران پرس- آمریکا و اتحادیه اروپا که تلاش خود را در ونزوئلا معطوف به روی کار آوردن دولتی هوادار غرب به ریاست "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان کرده بودند؛ اکنون با توجه به تحولات اخیر، موضع خود را تغییر داده اند.

با توجه به نتایج انتخابات پارلمانی اخیر ونزوئلا که با پیروزی قاطع احزاب هوادار «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور قانونی ونزوئلا همراه شد، اتحادیه اروپا و گروه لیما از به رسمیت شناختن خوان گوایدو به عنوان رئیس‌ جمهور خودخوانده این کشور عقب ‌نشینی کردند.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در بیانیه ای، گوایدو و پارلمان قبلی را صرفا یکی از بازیگران عرصه داخلی ونزوئلا قلمداد کرد وهیچ نامی از وی به عنوان رئیس جمهوری نیاورد. بدین ترتیب بروکسل از به رسمیت شناختن «خوان گوایدو» به عنوان رئیس جمهور موقت ونزوئلا عقب ‌نشینی کرده است. اتحادیه اروپا تا پیش از این ، به شکل کاملی از گوایدو حمایت می کرد.

از سوی دیگر گروه لیما متشکل از12 کشور قاره آمریکا نیز در بیانیه اخیر خود درباره پارلمان جدید ونزوئلا هر چند به مخالفت با آن برخاسته و هم چنان بر بقای پارلمان قبلی تاکید کرده اند، اما به خوان گوایدو به عنوان رئیس جمهور موقت  ونزوئلا هیچ اشاره‌ای نکردند .

به گفته «پاتریشیا گاریپ» کارشناس آمریکای لاتین، تغییر رویکرد اتحادیه اروپا و کشورهای گروه لیما در قبال خوان گوایدو، موجب تسهیل اتخاذ موضع مشابهی از جانب دولت جدید آمریکا خواهد شد.

بدین ترتیب گوایدو پس از تحریم انتخابات پارلمانی اخیر ونزوئلا و متحمل شدن شکست بزرگی با توجه به نتیجه این انتخابات و تشکیل پارلمان جدید با شرکت نمایندگان وفادار به مادورو، ضربه بزرگ دیگری را متحمل شده است.

اکنون حامیان سنتی و اصلی وی یعنی آمریکا و اروپا به علاوه شماری از کشورهای امریکای لاتین دیگر حاضر به رسمیت شناختن وی به عنوان رئیس جمهوری منتخب نیستند. واشنگتن و شرکای اروپایی آمریکا از جمله بریتانیا در 23 ژانویه 2019 در اقدامی غیرقانونی، گوآیدو را به عنوان «رئیس‌ جمهوری موقت» این کشور به رسمیت شناخته و ادامه دولت مادورو را که تنها چند ماه پیش از آن با رأی بالای مردم ونزوئلا مجدداً به ریاست ‌جمهوری انتخاب شده بود، غیرقانونی اعلام کردند.

گوایدو در دو سال اخیر با حمایت آمریکا به شیوه های مختلف تلاش کرده تا قدرت را در اختیار گیرد، با این حال ، وی و هوادارانش در داخل ونزوئلا با ناکامی های متعددی مواجه شده اند؛ به نحوی که ظاهرا دولت ترامپ نیز که برای به قدرت رسیدن گوایدو همه تلاش خود را با اعمال گسترده ترین تحریم ها، تلاش برای ترور مادورو و حتی تشویق سران ارتش برای کودتا صورت داده ، اعتماد خود را به وی از دست داده است.

در این زمینه دونالد ترامپ در ژوئن 2020 در اظهاراتی بی سابقه گفت: «به خوان گوایدو، رهبر مخالفان ونزوئلا اعتماد ندارم. او علی رغم حمایت آمریکا و سایر کشور‌ها شکست خورد.»

بدین ترتیب به نظر می رسد بلوک غرب به خصوص با توجه به روی کار آمدن دولت بایدن در آمریکا به تدریج به این واقعیت رسیده که سرمایه گذاری روی گوایدو به امید اینکه وی را بر جای مادورو بنشاند، بی حاصل است و لذا اکنون از زبان بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر لزوم یافتن راه حل سیاسی و گفت‌ و گوهای جامع و مذاکراتی که به رویه‌ هایی دموکراتیک و جامع در ونزوئلا منجر شود، تاکید می کند.

نویسنده :سيدرضا مير طاهر 

23

بیشتر بخوانید:

تغییر سیاست‌های اروپا نسبت به ونزوئلا