اکنون سوال این است که با وجود تداوم حمله های ائتلاف سعودی، علل عقب نشینی انصارالله از سه بندر کلیدی یمن چیست؟
اول اینکه، عقب نشینی انصارالله یمن از سه بندر الحدیده، الصلیف و راس عیسی را می توان اقدامی در راستای توافق استکهلم در دسامبر ۲۰۱۸ ذکر کرد. مطابق این توافق که دسامبر گذشته با میانجی گری سازمان ملل بین هیئت انصارالله و هیئت وابسته به دولت مستعفی یمن انجام شد، مقرر شد با دور شدن نیروهای متخاصم (انصارالله و ارتش یمن از یک سو و نیروهای دولت هادی و ائتلاف به رهبری سعودی از سوی دیگر) از این بنادر، کنترل اداری و امنیتی آن در اختیار دولت صنعا یعنی انصارالله باشد.
آمریکا و عربستان و متحدان شان با کارشکنی چند ماهه مانع اجرای این توافق شده بودند و اکنون با عقب نشینی نظامیان از بندر الحدیده و دو بندر دیگر کنترل امنیتی و اجرایی آن طبق توافق سوئد با نظارت سازمان ملل در اختیار انصارالله خواهد بود.
در همین راستا، کمیته هماهنگی استقرار مجدد که ریاست آن را «مایکل لولیسگارد» بر عهده دارد در بیانیه خود تصریح کرد، انصارالله به صورت یکجانبه از بندر «الصلیف» ( ویژه نقل و انتقال دارو و مواد غذایی)، بندر نفتی «رأسعیسی» و بندر نفتی الحدیده به عنوان بندر اصلی کشور یمن عقبنشینی می کند.
در ادامه این بیانیه آمده، سازمان ملل بر خروج نیروهای انصارالله در بندرهای ذکر شده نظارت می کند و این اولین گام در راستای اجرایی کردن توافق صلح سوئد است.
دوم، انصارالله با عقب نشینی از این سه بندر و اجرای کامل توافق سوئد، این پیام را به بازیگران و افکار عمومی جهانی منتقل می کند که عربستان و متحدانش مانع تحقق صلح در یمن هستند. با این اقدام انصارالله، در صورتی که ائتلاف عربی به حمله های روزانه خود علیه یمن ادامه دهد، فشارهای جهانی بر عربستان افزایش خواهد یافت.
سوم، مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل در امور یمن هفته گذشته در سفر به صنعا، موافقت آمریکا و ائتلاف به رهبری عربستان را با اجرایی شدن توافق استکهلم به اطلاع انصارالله رساند. لذا می توان گفت عقب نشینی انصارالله از این بنادر اقدامی سیاسی جهت فراهم کردن زمینه اجرای توافق سوئد و متوقف کردن روند صعودی فاجعه انسانی در یمن است.
عربستان و آمریکا نیز در حالی که حدود 5 ماه در مسیر اجرای توافق استکهلم مانع تراشی کردند، اکنون به این دلیل با اجرای این توافق موافقت کرده اند که ارتقای توانمندی موشکی و پدافندی انصارالله سبب هراس و نگرانی آنها شده است کمااینکه بندر نفتی ینبع در غرب عربستان هدف موشک های انصارالله و ارتش یمن قرار گرفته بود.
در عین حال، نیروهای انصارالله موفق شدند هزاران کیلومتر از مناطق اطراف عدن را از اشغال نیروهای وابسته به منصور هادی آزاد کردند.
با توجه به این وضعیت، آمریکا و عربستان موافقت خود را برای اجرای توافق استکهلم اعلام کرده اند. با این حال باز هم بعید به نظر می رسد که در عمل ریاض و واشنگتن در جهت اجرای این توافق حرکت کنند.118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
عربستان با بستن بندر الحُدیده؛ همچنان مانع رسیدن کمک به مردم یمن
ممانعت عربستان از ورود هفت فروند کشتی به بندر الحُدیده یمن
تاکید سازمان ملل بر لزوم بازگشایی بندر الحدیده در یمن/ تحلیل