ایران پرس: گروهی از قانونگذاران دموکرات آمریکا بدنبال تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت به میزان ۲ میلیون بشکه در روز، خواستار خروج نظامیان آمریکایی از عربستان و امارات شدند.

این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورهای غربی برای تولید بیشتر، حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر می‌کند.

«تام مالینوسکی  Tom Malinowski» از ایالت نیوجرسی، «شان کاستن Shawn Castane» از ایالت ایلینوی و «سوزان وایلد Susan Wild» از ایالت پنسیلوانیا به تازگی قانونی را ارائه دادند که خروج همه نیروهای آمریکایی از دو کشور عربستان و امارات به همراه سامانه های موشکی پاتریوت و تاد را الزامی می کند. 

قانونگذاران دموکرات با صدور بیانیه ای اعلام کردند: کاهش شدید تولید نفت از سوی عربستان و امارات در شرایطی که پرزیدنت بایدن به هر دو کشور در ماه های اخیر پیشنهادهایی ارائه داده است، اقدامی خصمانه علیه ایالات متحده و نشانه آشکار از این مساله است که این دو کشور جانب روسیه را در جنگ علیه اوکراین گرفته اند.

اقدام قانونگذاران دموکرات کنگره آمریکا در واقع نشانگر خشم واشنگتن از بی توجهی ریاض به خواسته آمریکا در زمینه خودداری اوپک پلاس از کاهش 2 میلیون بشکه ای تولید نفت است که عربستان سعودی از اعضای تاثیر گذار آن محسوب می شود.

با توجه به در پیش بودن انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا در نوامبر 2022 این اقدام که مسلما موجب افزایش قیمت حامل های انرژی به ویژه بنزین در آمریکا خواهدشد ضربه سیاسی سختی به دموکراتها و جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده وارد کرده و می تواند به بهای از دست رفتن اکثریت دموکراتها در مجلس نمایندگان تمام شود. 

«برنی سندرز» سناتور آمریکایی در پی همراهی عربستان سعودی با روسیه برای کاهش تولید نفت در چارچوب اوپک پلاس، با توصیف ریاض به عنوان بدترین نقض کننده حقوق بشر در جهان، خواستار خارج کردن همه نیروهای نظامی آمریکا از عربستان و توقف فروش جنگ افزار به این کشور غرب آسیا شده است.

نکته قابل توجه اینکه رژیم سعودی تلاش زیادی صورت می دهد تا اختلاف و شکاف بین واشنگتن و ریاض را کم اهمیت و گذرا نشان دهد.

دراین راستا«عادل الجبیر» وزیر مشاور عربستان سعودی در امور خارجه در سخنانی در واکنش به انتقادات مقامات آمریکا از تصمیم اخیر اوپک پلاس اظهار کرد: روابط آمریکا و ریاض راهبردی و مبتنی بر مشارکت و ائتلاف است و این فکر که عربستان برای آسیب رساندن به آمریکا تولید نفت خود را کاهش می‌دهد، صحت ندارد.

به رغم این توجیهات اما واقعیتی که نمایان است تمایل ریاض برای همراهی با روسیه در زمینه تعیین سیاست های نفتی از جمله کاهش یا افزایش تولید و صادرات نفت با توجه به وضعیت بازارهای جهانی است.

این امر در کنار گسترش بی سابقه روابط عربستان سعودی و چین نشان می دهد که ریاض با توجه به روابط سردش با واشنگتن در دوره بایدن و بی اعتمادی فزاینده به آمریکا ، ترجیح می دهد تا روابط دراز مدتی مبتنی بر منافع متقابل با رقبای جهانی ایالات متحده یعنی روسیه و چین برقرار سازد. این مساله از چشم مقامات و قانونگذاران کنگره آمریکا پنهان نمانده است.

مساله دیگر اینکه اکنون دولت بایدن ناچار است برای مقابله با کمبود عرضه نفت در بازارهای بین المللی که به ناچار منجر به افزایش بهای آن می شود ذخایر استراتژیک نفتی بیشتری را آزاد کند. جو بایدن چندی قبل در تلاش برای کاهش قیمت سوخت، دستور آزادسازی مقادیر زیادی نفت از ذخایر استراتژیک آمریکا حدود 180 میلیون بشکه در مدت شش ماه  را صادر کرد. کاخ سفید اعلام کرد قصد دارد 10 میلیون بشکه نفت بیشتر را ماه نوامبر آزاد کند.

امر به نوبه خود منجر به کاهش هر چه بیشتر ذخایر استراتژیک نفتی این کشور شده که در 38 سال گذشته بی سابقه است.ضمن اینکه بایدن هفته جاری از دولت خود و کنگره خواست تا راه‌هایی را برای افزایش تولید انرژی آمریکا و کاهش کنترل اوپک بر قیمت‌های انرژی بررسی کنند.

بعضی از گزینه‌های وی، شامل برداشت بیشتر از ذخایر استراتژیک نفت یا بررسی محدودیت صادرات انرژی از سوی شرکت‌های نفتی آمریکایی است.با این حال هیچ از این راه کارها نخواهد توانست جلوی افزایش بهای حامل های انرژی در آمریکا را بگیرد. بدین ترتیب روند نفتی جهانی به صورت مد نظر واشنگتن نخواهد بود و این مساله خود نشانه ای دیگر از کاهش نفوذ جهانی آمریکا تلقی می شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

بیشتر بخوانید:

تصمیم جدید اوپک پلاس در جهت منافع آمریکا یا روسیه؟