ایران پرس- امارات روز گذشته (پنجشنبه) سفارت خود در دمشق، پایتخت سوریه را بازگشایی کرد.

تظاهرات در سوریه از مارس 2011 آغاز شد، اما مداخله بازیگران خارجی از جمله امارات سبب شد که «چالش داخلی» سوریه به یک «بحران جهانی» تبدیل شود. هدف اصلی در این فرآیند که حدود 8 سال به طول انجامیده است، براندازی نظام کنونی سوریه بود.

در تعقیب این هدف همه نوع اقدام ها انجام شد:

تروریست ها مسلح شدند، حمایت مالی از تروریست ها به عمل آمد، از نهادهای منطقه ای و بین المللی نیز برای اعمال فشار بر نظام سوریه و حمایت از گروه های مخالف استفاده شد.

امارات یکی از بازیگران عربی بود که طی حدود 8 سال گذشته به همراه عربستان سعودی بیشترین حمایت ها را از گروه های تروریستی و مخالفان نظام سوریه انجام داد.

اماراتی ها به ویژه در نبردهای استان حمص هدایت و فرماندهی حمله گروهک های تروریستی را به زاغه های مهمات برخی شهرها بر عهده داشته اند.

اکنون امارات نخستین کشور عربی حوزه خلیج فارس است که سفارت خود را در دمشق بار دیگر بازگشایی کرد، در حالی که «بشار اسد» همچنان رئیس جمهوری سوریه است و تغییری نیز در نوع نظام سیاسی این کشور انجام نشده است.

علل تصمیم امارات برای بازگشایی سفارت خود در دمشق

به نظر می رسد، دو عامل در تصمیم امارات برای بازگشایی سفارت خود در دمشق نقش دارد.

نخست اینکه، امارات به این جمع بندی رسید که نظام سوریه تغییر نخواهد کرد و بشار اسد نیز در قدرت باقی خواهد ماند.

بنابراین نفوذ کشورهایی که به نظام سوریه برای مبارزه با تروریسم کمک کرده اند و همچنین تا حدودی نفوذ ترکیه که در نشست های آستانه یکی از کشورهای ناظر آتش بس است، در سوریه افزایش خواهد یافت.

این در حالی است که از دید امارات، کشور سوریه یک کشور دارای هویت عربی است.

در همین راستا، «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات در خصوص بازگشایی سفارت این کشور در دمشق گفت: "با توجه به نفوذ منطقه ای ایران و ترکیه، ایفای نقش کشورهای عربی در سوریه ضروری شده است."

دوم اینکه، سوریه وارد مرحله پسا تروریسم شده و کشورهای مختلف سعی در احیای روابط با دمشق دارند و به خصوص کشورهای سرمایه داری نظیر امارات سعی می کنند از طریق مشارکت در فرآیند بازسازی سوریه، منافع اقتصادی خود را تأمین کنند.

در بیانیه وزارت خارجه امارات نیز آمده است: "این اقدام بیانگر علاقه دولت امارات به بازگرداندن روابط دو کشور برادر به روند طبیعی خود است."

ادعای دو کشور برادر نیز یکی از طنزهای تلخ سیاسی است که توسط وزارت خارجه امارات به کار گرفته شد.

پیام های اقدام امارات در بازگشایی سفارت این کشور در دمشق

اقدام امارات در بازگشایی سفارت خود در دمشق حاوی پیام های مهمی نیز است.

نخست اینکه، این اقدام به منزله پیروزی نظام سوریه در جنگ با تروریست ها و حامیان آنها و همچنین پذیرش شکست راهبرد امارات و کشورهای دیگر از جمله عربستان در بحران سوریه است.

در همین راستا، «اسکای نیوز عربی» نوشت: "تمامی سیگنال های ارسالی از دولت های حاشیه خلیج فارس حکایت از شکست تمام عیار پروژه تغییر رژیم و تعیین راهبرد نوین در قبال سوریه دارد."

دوم اینکه، این اقدام امارات مقدمه بازگشایی دیگر سفارتخانه های عربی در دمشق و همچنین مقدمه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خواهد بود. برخی منابع اعلام کرده اند که بحرین و کویت نیز طی روزهای آینده سفارت خود را در دمشق بازگشایی خواهند کرد.

در همین حال، در نشست اخیر اتحادیه عرب که در قاهره برگزار شد، موضوع بازگشت سوریه به این اتحادیه نیز بررسی شد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

116/117

بیشتر بخوانید:

 پرواز مستقیم  سوریه  به  تونس پس از 7 سال

تمایل اعضای اتحادیه عرب به لغو تعلیق عضویت سوریه

رئیس جمهور عراق به سوریه می‌رود