‏پس از آنکه «سعد الحریری»، رئیس حزب المستقبل لبنان به‌علت‌ پافشاری بر مواضع خود و نادیده انگاشتن اختیارات ‏رئیس جمهوری، در تشکیل کابینه توفیقی حاصل نکرد و در نتیجه ‏انصراف خود را اعلام کرد، «میشل عون»، ‏رئیس‌ جمهور‌ی لبنان، عصر روز دوشنبه «نجیب میقاتی»، نخست‌وزیر‌ اسبق این کشور را ‏‏مامور تشکیل کابینه کرد.

فراکسیون‌های پارلمانی لبنان دیروز سه شنبه نیز از «نجیب ‏میقاتی» خواستند تا برای تشکیل کابینه با سرعت عمل کند تا ‏شهروندان از یأس‌ و سرخوردگی  که درباره امور کشور بدان دچارند، ‏خارج شوند و به آینده اطمینان حاصل کنند.‏

«نجیب ‏میقاتی» در اولین اظهارنظر خود اعلام کرد که برای تشکیل دولت ‏تضمین‌ های طرف‌ های‌ خارجی را دارد.

 نخست‌وزیر‌ اسبق لبنان به‌ طور‌ ضمنی به مواضع ‏مثبت فرانسه و اتحادیه اروپا اشاره کرد که خواستار تشکیل دولت در ‏سریع‌ تر‌ین زمان هستند. به نظر می‌رسد‌ که آمریکا و عربستان ‏نیز در جهت تأمین‌ منافع خود در لبنان و منطقه خواهان برون‌رفت‌ ‏این کشور از وضع موجود هستند.

البته،‌ عناصر وابسته آن‌ها‌ مانند ‏‏حزب نیروهای لبنانی به ریاست «سمیر جعجع» همچنان ساز ‏مخالف می زنند و هدف آن‌ها‌ نیز بی‌ ثبات کردن کشور با هدف ‏درخواست برای انتخابات زودهنگام است که قرار است یک سال ‏دیگر برگزار شود. بنابراین،‌ فضای کنونی لبنان برای تشکیل دولت ‏تقریبا مناسب و مثبت است.

‏از سوی دیگر،‌ «نجیب میقاتی» بازرگان و سیاستمداری کهنه‌کار است و ‏اگر می‌ دانست‌ که در این مأموریت‌ به نتیجه نمی‌ رسد، راضی به پذیرش ‏آن‌ نمی‌ شد‌.

«نجیب میقاتی» تجربه نخست‌وزیری در سال‌های‌ 2005 و 2011 را ‏دارد و مانند «سعد الحریری» با اشخاص و جریان‌های لبنانی از موضع ‏ناپختگی سیاسی وارد عمل نمی‌شود و دیدار بدون واسطه و دوستانه ‏وی با «جبران باسیل»، رئیس حزب جریان آزاد ملی لبنان نیز ‏ پس از ‏مامور به تشکیل کابینه شدن نیز ‏ گواهی گویا بر این امر است، حال ‏آنکه سعد الحریری رویکرد تقابلی و خصمانه با جریان آزاد ملی و ‏شخص جبران باسیل داشت.‏

بنابراین،‌ شواهد وقرائن موجود حاکی است که «نجیب میقاتی» به‌ سرعت‌ ‏در تشکیل کابینه موفق خواهد شد به‌ ویژه اینکه صندوق بین‌المللی‌ ‏پول قول پرداخت 860 میلیون وام به لبنان داده و قرار است 4 ‏اوت آینده هم‌ زمان با سالگرد انفجار بندر بیروت کنفرانس حمایت ‏از لبنان برگزار شود و نخست وزیر اسبق این کشور درصدد بهره‌برداری‌ از این ‏کنفرانس و تضمین‌های بین‌المللی‌ ارائه شده است.

از این رو،‌ اطمینان ‏دارد که در مأموریت‌ خود برای تشکیل کابینه موفق خواهد شد. ‏از سوی دیگر،‌ وجود فضای مثبت در لبنان به معنای نبود چالش‌ها‌ و ‏موانع در برابر او نیست؛ زیرا کشور همچنان با بحران‌های‌ مختلفی ‏مواجه است که اگر بررسی و رفع نشود بحران را بدتر خواهد کرد و در ‏واقع،‌ نجیب میقاتی آخرین شانس لبنان برای برون‌رفت‌ از بحران ‏به‌شمار‌ می‌رود‌.

‏اکنون لبنان به لحاظ اقتصادی در وضع بحران به‌ سر می‌برد و ارزش ‏دلار به کم ترین سطح خود در کشور رسیده و قیمت حامل‌های‌ ‏سوخت به‌شدت افزایش یافته و بستر انفجار در کشور را آماده کرده ‏است، به‌ویژه اینکه رژیم صهیونیستی با همراهی برخی جریان‌های ‏سیاسی وابسته به غرب و برخی رژیم‌های‌ منطقه‌ای‌ برای تحقق اهداف ‏خود به‌دنبال‌ آشوب‌سازی در کشور و جلوگیری از حل‌وفصل‌ امور در ‏کشور هستند.‏

نویسنده: جلال چراغی

115

بیشتر بخوانید: 

«نجیب میقاتی» مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان شد