ایران پرس- رییس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان گفت: بندر چابهار در جنوب شرق ایران فرصتی استثنایی برای کمک به رشد اقتصادی کشورهای منطقه است.

به گفته عبدالله عبدالله فعالیت اقتصادی بندر چابهار امیدواری بزرگی را برای کشورهای منطقه بویژه افغانستان بوجود آورده است تا با بازارهای بین المللی ارتباط برقرار کند.

بندر چابهار به عنوان یکی از شهرستانهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان ایران تنها بندر اقیانوسی منطقه است که میتواند کشورهایی مانند افغانستان، ازبکستان و ترکمنستان را که محصور در خشکی هستند به بازارهای جهانی  متصل کند.

بهره برداری هر چه سریعتر از امکانات بندر چابهار،   توسعه ارتباطات آسیای میانه و شبه قاره هند

 

علاوه بر این جمهوری اسلامی ایران به دلیل امنیت و ظرفیتهای اقتصادی که دارد مهمترین راه ترانزیتی منطقه است و این موضوع برای تقویت مبادلات تجاری میان کشورهای منطقه از یک سو و بازارهای جهانی از سوی دیگر بسیار مهم است چراکه در دنیای اقتصادی امروز دسترسی به مسیر امن، کوتاه و با صرفه اقتصادی که ضمن رسیدن کالا به مقصد در کوتاهترین زمان، قیمت تمام شده ان نیز مناسب باشد مورد رقابت  کشورها و محافل اقتصادی است وبه همین دلیل بندر چهابهار ایران از شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که به سرعت میتواند به عنوان هاب منطقه و به عنوان پل ارتباطی میان کشورها به رشد اقتصادی آنها کمک کند. 

یکی از مهم‌ترین زیرساختها برای استقرار صلح پایدار، تقویت پیوندهای اقتصادی و ایجاد همبستگی و وابستگی متقابل اقتصادی بخصوص میان افغانستان با بازارهای جهانی است که بندر جابهار ایران به راحتی می توند این نقش مهم و موثر را ایفا کند. 

به گفته ادیتی بهادوری Edithi Bahadori کارشناس مسایل سیاسی در هند؛ "اقتصاد افغانستان تا کنون از تبعات جنگ رنج می برده و به همین جهت گشایش و الحاق این کشور به اقتصاد منطقه ای و جهانی یک ضرورت اصلی برای تثبیت ثبات وضعیت نه تنها در افغانستان بلکه سراسر منطقه است. "

البته جمهوری اسلامی ایران براین اعتقاد است که بنادر مهم منطقه از جمله بندر گوادر پاکستان مکمل هم هستند تا با تقویت ترانزیت منطقه ای بیش از پیش به رشد و شکوفایی اقتصادهای منطقه ای و افزایش رفاه ساکنان ان با ایجاد اشتغال و افزایش درامدهای عمومی کمک کند که مهمترین پیامد ان ،ناکامی گروههای افراط گرا برای گرفتن نیرو با استفاده از فقرمنطقه ای است.

  

دکتر گلشن ساچدوا Dr. Golshan Sachdwa کارشناس مسایل سیاسی در هند

"اتصال وهمکاری طرح های ارتباطی دریایی درمنطقه  باعث تضمین موفقیت آنهاست و سودمندی ومقرون به صرفه بودن از مهمترین ویژگی های طرحهای ارتباطی است و موفقیت هر گونه طرح اقتصادی مشروط به ارتباط ان با بازارهای جهانی است که صلح و رفاه و امنیت را به دنبال دارد "

درهرحال، جمهوری اسلامی ایران همواره در جهت کمک به تقویت صلح و امنیت منطقه ای گام برداشته است و طرح خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان و هندوستان موسوم به خط لوله صلح نیز با همین هدف  مطرح و پی گیری می شود. از اینرو بندر چابهار ایران نیز از کلیدی ترین راههای ترانزیتی منطقه است که نقش و تاثیر مهمی در تقویت همکاری های تجاری و تثبیت صلح و ثبات منطقه ای خواهد داشت.

نویسنده: مجید وقاری 

137/110

بیشتر بخوانید: 

برگزاری اجلاس همکاری های حمل ونقل جاده ای ایران و افغانستان در چابهار

وزیر خارجه پاکستان: بنادر "گوادر" و"چابهار" مکمل هم هستند

اینفوگرافی : چابهار دروازه هند به آسیای میانه

بهره برداری هر چه سریعتر از امکانات بندر چابهار،   توسعه ارتباطات آسیای میانه و شبه قاره هند
بهره برداری هر چه سریعتر از امکانات بندر چابهار،   توسعه ارتباطات آسیای میانه و شبه قاره هند