محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در دیدار"اوین جنکینز" Owen Jenkins نماینده ویژه انگلیس در امور افغانستان و پاکستان گفت: دولت اسلام‌آباد از طریق پناهجویان افغان به دولت کابل فشار وارد می‌کند.

محمد رضا عسگری: اشرف غنی در این دیدار اظهارداشت: مقامات پاکستان خواستار افزایش روند خروج پناهجویان افغان از این کشور هستند.

غنی تاکید کرد: اسلام‌آباد از پناهجویان افغان به عنوان اهرم فشار علیه کابل استفاده می‌کند.

رئیس جمهوری افغانستان در ادامه خاطرنشان کرد: برای پناهجویان افغان که قصد بازگشت به سرزمین خود را دارند، تمهیداتی در نظر گرفته شده است.

اشرف غنی افزود: دولت کابل سعی می‌کند زمینه انتقال میلیون ها دلار سرمایه شهروندان افغانستان از پاکستان را فراهم کند.

سخنان رئیس جمهوری افغانستان درباره سیاست پاکستان در استفاده از مسئله پناهجویان افغان، به عنوان ابزار فشار علیه کابل، در حالی است که اسلام آباد که چند ماه پیش مهلت آوارگان افغان برای ترک خاک پاکستان را به مدت شش ماه (تاپایان امسال 2016) تمدید کرده بود، ناچار شد این ضرب الاجل را برای یک دوره سه ماه دیگر (تا پایان ماه مارس 2017) تمدید کند.

باوجود فشارهای پاکستان برای تسریع دربازگشت پناهجویان قانونی وغیرقانونی افغان به کشورشان، اما کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل با این تصمیم اسلام آباد مخالف است.

این نهاد وابسته به سازمان ملل اوضاع فعلی افغانستان برای بازگشت همه پناهجویان افغان از پاکستان را مساعد نمی داند.

تداوم خشونت و جنگ در افغانستان، روند کند بازسازی زیرساخت های مختلف عمرانی، اقتصادی و اجتماعی این کشور,علت اصلی مخالفت کمسیاریای عالی پناهندگان سازمان ملل با هر گونه تعجیل و تصمیم شتاب زده برای بازگشت پناهجویان افغان به کشورشان است.

البته دولت افغانستان هم ضمن آن که از بازگشت همه پناهجویان افغان در کشورهای مختلف جهان استقبال می کند اما تاکید دارد:  باید پس از فراهم شدن امکانات و ظرفیت های لازم در این زمینه، بازگشت پناهجویان، البته به طور تدریجی آغاز شود.

در چنین شرایطی است که رئیس جمهوری افغانستان بر این باور است که پاکستان از موضوع پناهجویان افغان به عنوان ابزاری برای تحت فشار قرار دادن دولت کابل استفاده می کند.

این درحالی است که دولت پاکستان اعم ازدولت های مرکزی یا ایالتی میگویند که این کشور دیگر نمی تواند پذیرای اتباع افغانستان شامل پناهجویان قانونی یا غیر قانونی باشد.

از نظر پاکستان، مشکلات امنیتی و محدود شدن ظرفیت های اشتغال برای مردم این کشور با توجه به حضور نزدیک به سه میلیون مهاجر افغان در پاکستان، بزرگترین چالش مربوط به تداوم حضور پناهجویان افغانستانی برای دولت پاکستان است.

این در حالی است که چندی پیش در اقدامی متقابل، "صمیم خپلواک" سخنگوی استاندار قندهار افغانستان اعلام کرد: دستور اخراج مهاجران غیر قانونی پاکستان از استان قندهار صادر شده است.

با افزایش حملات هوایی و زمینی ارتش پاکستان به مناطق قبایلی این کشور، هزاران خانواده پاکستانی به طور غیرقانونی به برخی استان های جنوبی افغانستان از جمله قندهار مهاجرت کرده‌اند.

به نظر می رسد، بازگشت پناهجویان افغانستان از پاکستان مسئله ای است که باید در چارچوب توافق دو کشور و با در نظر گرفتن مقدورات دولت کابل، انجام شود زیرا هر گونه شتابزدگی در این زمینه تنها به افزایش مشکلات پناهجویان منجر می‌شود.