ایران پرس- نمایندگان پارلمان اردن در اقدامی جدی و غیرنمایشی به طرح بازنگری دولت این کشور در توافق های خود با اسرائیل از جمله توافق سازش موسوم به «وادی عربه» در سال 1994 رأی مثبت دادند.

«دونالد ترامپ» چهارشنبه گذشته (6 دسامبر) در تصمیمی یکجانبه و غیرقانونی رسماً قدس اشغالی را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی معرفی و همچنین دستور انتقال سفارتخانه واشنگتن را از تل آویو به قدس اشغالی صادر کرد.

این تصمیم با واکنش جهانی مواجه شد و اجماع جهانی علیه دولت آمریکا به وجود آمد.

در کشورهای عربی نیز با وجود یکپارچه نبودن مواضع همه کشورها، اما تصمیم های عملی خوبی در برخی از کشورهای عربی درباره رابطه این کشورها با رژیم صهیونیستی و آمریکا اتخاذ شد.

در همین راستا، «احمد الخطیب»، «شیخ الازهر»، و «پاپ توداروس دوم»، رهبر کلیسای مسیحیان قبطی مصر دیدار اواخر دسامبر خود را با «مایک پنس»، معاون ترامپ لغو کردند.

«محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز اعلام کرد که با مایک پنس دیدار نخواهد کرد.

وکلای دادگستری اردن نیز اعلام کردند که از دونالد ترامپ و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه شکایت خواهند کرد.

اگرچه این تصمیم ها، اقدام های عملی موثری هستند، اما تأثیرات آنها کوتاه مدت و موقتی خواهد بود.

رأی پارلمان اردن به بازنگری در توافق های سازش با رژیم صهیونیستی، اما در صورتی که در عمل محقق و اجرایی شود، گام جدی عملی در واکنش به تصمیم ترامپ درباره قدس خواهد بود.

در عین حال، 44 نفر از نمایندگان پارلمان اردن از دولت این کشور خواستند نام خیابان های اطراف سفارت اسرائیل و آمریکا را در امان، پایتخت، به قدس و فلسطین تغییر دهد.

این اقدام ها اگر اجرایی شود، مهمترین گام های جدی در مخالفت با تصمیم ترامپ خواهد بود که چنانچه دیگر کشورهای عربی نیز اقدام های مشابهی انجام دهند، حتی می تواند پیامدهای منفی تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای اسرائیل را تشدید کند.

برای نمونه، مصر نخستین کشور عربی است که با اسرائیل پیمان صلح امضا کرد و اکنون اگر پارلمان یا دولت مصر نیز تصمیمی مشابه تصمیم پارلمان اردن اتخاذ کنند، ضربه شدیدی به رژیم صهیونیستی اسرائیل وارد خواهد کرد.

تحریم کالاهای ساخت اسرائیل نیز می تواند گام مهم دیگری باشد که کشورهای عربی توان انجام آنرا دارند.

بررسی تاثیر اقدام های عملی کشورهای عربی در قبال اسرائیل 

اگر دولت ها و نمایندگان کشورهای عربی بتوانند تصمیم های کارآمد و غیرنمایشی در مواجهه با اقدام تل آویو و واشنگتن درباره قدس اتخاذ کنند، چنین اقدامی می تواند زمینه کاهش شکاف میان مردم و دولتهای این کشورها و افزایش مشروعیت آنها را فراهم کند.

مسئله فلسطین و قدس همواره طی دهه های گذشته یک منبع مشروعیت ساز برای حکام و دولتهای عرب بود که طی سالهای اخیر از ارزش راهبردی این موضوع کاسته شد و تصمیم اخیر ترامپ می تواند بار دیگر سبب شود که حکام عرب از موضوع فلسطین به عنوان منبعی مشروعیت ساز برای خود بهره گیرند. 

نویسنده: سید رضی عمادی

116/111

بیشتر بخوانید:

تظاهرات مردم شیلی در حمایت از قدس

 العربی الجدید: خیانت برخی از دولت های عربی به قدس

السیسی: حفظ وضعیت حقوقی قدس ضروری است