نسرین خویی- رومینا اشرفی، دختر 13 ساله ای از روستایی در شهرستان تالش به قصد ازدواج با مردی که دو برابر خودش، سن داشت، خانه را ترک کرده بود؛ پس از بازگشت به خانه، قربانی خشم پدر شد.
خبر تلخ بود و باورنکردنی...
امروزه سقوط ارزشهای اخلاقی و فروپاشی کانون خانواده همچون بیماری واگیری در همه جوامع گسترش یافته و قابلیت انتقال به تمام جوامع و اپیدمی شدن دارد.
این تزلزل رو به گسترش بنیانهای خانواده، معضلی است که امروزه دامنگیر بسیاری از جوامع حتی جوامع توسعه یافته نیز شده است به ویژه کودکآزاری از جمله آسیبهای شایع در همه جوامع اعم از توسعه یافته یا در حال رشد است.
کودکان در اغلب خانوادهها، فارغ از ویژگیهای طبقاتی، درآمدی، تحصیلاتی، قومی و مذهبی بدلیل رفتارهای نسنجیده و مناسبات غلط در معرض برخی آسیب ها قرار دارند.
احساس تملک از سوی والدین نسبت به کودکان، عدم آگاهی والدین از شیوههای تربیتی، مشکلات زمینهای مانند وجود تنشها و اختلافات خانوادگی، ابتلا به سوء مصرف مواد و اختلال روانی، کودکان و بویژه دختران و زنان را در معرض مخاطرات انواع خشونتهای خانوادگی اعم از جسمی، روانی - عاطفی و تبعیض جنسیتی قرار داده است.
بدین ترتیب در جهانی که محیط خانه میباید پناهگاهی باشد تا ساکنانش در آن به یکدیگر تکیه کنند وبرای دشواری های محیط بیرون خانه به دنبال راه حل باشند، متاسفانه برای بسیاری از مردم، خانه به جهنمی تبدیل شده که آتش خشم، خشونت، کینه و انتقام در آن به آسانی شعله ور می شود.
خشونتهای خانگی اکنون همه کشورهای دنیا و طبقات اجتماعی مختلف را درگیر کرده و تغییر و تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر روزه بر میزان آن افزوده است.
یکی از مصادیق بارز خشونت جسمی علیه کودک در خانواده، «قتل های ناموسی» است که کودک دختر به دست پدر یا برادر و به بهانه حفظ آبرو و شرف به قتل می رسد که نمونه هایی از وقوع آن در اروپا نیز گزارش شده است.
به گزارش نشریه اشپیگل، طبق آمار رسمی که پلیس آلمان از میزان جنایات و خشونت ها در سال ۲۰۱۹ منتشر کرده، در این سال ۱۱۲ کودک به طرز فجیعی جان خود را از دست داده اند.
به نظر کارشناسان یکی دیگر از دلایل افزایش چنین جرایمی فضاهای مجازی است که به حریم خصوصی خانواده ها و رفتار کودکان تاثیر گذاشته است.
طبق گزارش یاد شده، روز به روز بر مواردی که در آن نوجوانان ویدیوهای غیراخلاقی را از راههایی مانند واتساپ به اشتراک میگذارند، افزوده میشود.
با توجه به وجود چنین زمینه هایی پدری که حاضر شود دختر نوجوان خود را به کام مرگ بفرستد، در واقع تحت تاثیر بسیاری از عواملی است که بنیان خانواده اش را متزلزل کرده است نه غیرت دینی.
دین به ما یاد داده که نسبت به خانواده خود غیرت داشته باشیم.غیرت یعنی آینکه تمام توان خود را برای مراقبت و حمایت از خانواده و تربیت فرزندان صالح به کار بندیم، آنان را عزیزتر از جان خود دانسته و دیوار صیانت اطرافشان بکشیم تا از آسیبها در امان بمانند.
آموزههای دینی؛ ما را از رفتارهای کنترل نشده و تصمیم گیری در حالت خشم و عصبانیت، برحذر داشتهاند و آن را مایه تباهی و گمراهی می داند.
روی دیگر این خصلت خوب برای نادانان، تعصب است که در آموزههای قرآنی از آن به عنوان جاهلیت نام برده شده؛ یعنی کسانی که از روی جهل و گمراهی، دست به رفتارهای احمقانهای میزنند که نمونه آن را در زنده به گور کردن دختران به بهانههای واهی چون امکان فسادشان و نیز تعصب بیجا در دنبالهروی از اشتباههای نیاکان میبینیم.
آنچه از دین آموختهایم، پاکدامنی افراد و نیکرفتاری آنان است که بخشی از غیرتشان شمرده شده است. زیرا فرد با خوب بودن خود به بهتر شدن جامعه خویش کمک میکند و زمانی که جامعهای پاک را پایه گذاری کرد، در واقع محیطی ایمن را برای خانواده خود رقم زده است که یکی از بهترین شاخصهای حمایتگری است. پس همه کسانی که تمایل به داشتن جامعهای سالم دارند، غیورند.
از نگاهی دیگر باید گفت خشونت به هر حال یک امر مذموم در عرف و شرع است و تمام جوامع بشری این رفتار نادرست را نمیپسندند و قبول ندارند. چه جوامعی که بر اساس شریعت رفتار میکنند و چه جوامعی که قانون اساسی خود را به نوع دیگری تنظیم میکنند هر نوع خشونت به ویژه کودک آزاری و خشونت علیه زنان را تقبیح می کنند.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز به این موضوع تاکید کرده اند.
به دنبال جریان رسانهای قتل رومینا اشرفی توسط پدرش، حساب توئیتری «ریحانه» منتسب به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنهای، بخشی از بیانات ایشان را درباره جایگاه زن و مجازات سخت برای برخورد با خاطیان را منتشر کرد.
صفحه «ریحانه» که بیشترین مطالب خود را پیرامون حوزه زن و خانواده در شبکه اجتماعی توئیتر منتشر میکند، در واکنش به جریان رومینا اشرفی نوشت:
" جامعه، هم از لحاظ قانونی و هم از لحاظ اخلاقی، باید با کسانی که تعدّی به زن را حقّ خودشان میدانند، برخورد سخت بکند؛ قانون هم باید در این زمینه مجازاتهای سختی را پیشبینی کند."
البته نکته قابل توجه دیگر که در این ماجرای خونین دیده نشد، خامی و ناآگاهی یک دختر نوجوان است که میتوانست با مدیریت عاقلانه یک خانواده یا مشاور، از چنین سرنوشت شومی رهایی یابد.
پدری که در قالب یک قاتل از خود قهرمانی پوشالی در دفاع از ناموس میسازد، اگر چه قانون او را به کام مرگ نکشاند، ولی خود به دست خویشتن مرده است.
دختر 13 ساله ای که قربانی خشم پدر شد
خاطره لحظه جان دادن دخترک نوجوان توسط پدری که سالها با عشق به او زندگی را دنبال میکرد، هیچ گاه لحظه خوشی را برایش رقم نخواهد زد.
بیشتر بخوانید:
کودکان آمریکایی قربانی خشونت های خانوادگی
سایه فقر بر سر کودکان بریتانیایی