در حالی که تنش در روابط چین و آمریکا در حال وارد شدن به مرحله تازه ای است چین با ارسال نامه ای رسمی به مقامات واشنگتن، به تصویب قانون بودجه دفاعی آمریکا که در آن تبادلات نظامی سطح بالا میان واشنگتن و تایوان پیش بینی شده است، اعتراض کرد.

درقانون بودجه دفاعی آمریکا که چند روز پیش به امضای باراک اوباما رئیس جمهور این کشور رسید، کنگره آمریکا پیشنهاد کرده است وزارت دفاع یک برنامه تبادل نظامی سطح بالا با تایوان را به اجرا گذارد.

وزارت امور خارجه چین نیز در بیانیه اعتراضی خود به آمریکا به صراحت اعلام کرده است که تایوان جزیی از سرزمین چین محسوب می شود.این کشور استقلال تایوان را به رسمیت نمی شناسد و بر اصل چین واحد تاکید می کند.

بعد از پیروزی اخیر جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ،سیاستهای این کشور ضد چین تشدید شده است و دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا اعلام کرده است در مورد برخی از ملاحظات آمریکا در مورد چین تجدید نظر می کند.

از دیدگاه ترامپ آمریکا نباید ملاحظات گذشته در مورد جزیره تایوان را ادامه دهد. در این حال وی اعلام کرده است که بخشی از مشکلات اقتصادی آمریکا به دلیل واردات کالاهای ارزان قیمت چینی و در همان حال تولید کالاهای آمریکایی در چین است.

از اینرو ترامپ اعلام کرده است که پس از آغاز به کارش در کاخ سفید بر واردادت کالا از چین تعرفه های بیشتری اعمال و برای توسعه روابط با کشورهای حوزه پیرامونی چین اقدام خواهد کرد. این در حالی است که دولت پکن اتخاذ چین سیاستهایی را از سوی جناح جمهموری خواه آمریکا به نفع روابط پکن و واشنگتن نمی داند.

از دیدگاه برخی جریانات در آمریکا چین بدون اینکه هزینه امنیت جهانی را بپردازد و خود را درگیر مسایل امنیتی کند همچنان به رشد اقتصادی خود ادامه می دهد و همین وضعیت در آینده به چالشی مهم برای قدرت آمریکا تبدیل خواهد شد.

به همین دلیل به نظر می رسد جمهوری خواهان که به زودی قدرت را از دموکراتها تحویل می گیرند درنظر دارند سیاست توجه به شرق آسیا را که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده بود با جدیت بیشتری ادامه دهند و سیاست مشارکت و تعامل با چین را به همکاری و تقابل تبدیل کنند.

برخی جریانات در آمریکا براین اعتقتادند که با به چالش کشاندن چین در امور امنیتی این کشور ناگزیر خواهد شد بخشی از ذخایر ارزی خود را وارد بخشهای امنیتی و نظامی کند واین روند  بر ادامه رشد اقتصادی چین تاثیر منفی خواهد داشت.

با این حال خارج شدن ناوهواپیما بر «لیائونینگ» از آبهای ساحلی چین و وارد شدن آن به آبهای غرب اقیانوس آرام بیانگر قدرت نمایی دولت پکن در برابر تهدیدات نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی و همچنین در مورد جزیره تایوان است.

به همین دلیل تایوان و ژاپن در واکنش به حضور این ناو در رزمایش نظامی چین در اقیانوس آرام اعلام کردند، تحرکات نظامی این کشور را زیر نظر دارند.

در هر حال، چین به خوبی درک می کند که واشنگتن در نظر دارد با محاصره دریایی چین و زیر سوال بردن موضوع چین واحد، این کشور را به تقابل و چالش وادار کند و به همین دلیل دولت پکن نیز در دو ماه گذشته با برگزاری رزمایشهای دریایی و هوایی مختلف در حال قدرت نمایی در برابر آمریکا است که برای مقابله با هر گونه اقدامی  که تهدید کننده امنیت و حفظ یکپارچگی چین باشد، آماده است.