مجید وقاری- حمله تروریستی به دانشکده آموزش نیروهای پلیس در حومه شهر کویته پاکستان نشان می دهد که این کشور همچنان با حملات تروریستی روبرو است و این حمله که حدود 90 کشته برجای گذاشت، نوعی قدرت نمایی گروه های تروریستی و مخالفان دولت تلقی می شود.

بنا به اعلام ارتش پاکستان، نیمه شب گذشته 5 الی شش تروریست موفق شدند، خود را به داخل دانشکده آموزش نیروهای پلیس برسانند و جلیقه انفجاری خود را منفجر کنند.

از دیدگاه ناظران سیاسی، عملیات تروریستی در مرکز نظامی که از شدیدترین تدابیر امنیتی برخوردار است، از چند جهت قابل توجه و تامل است.

اول آنکه تروریست ها کوشیده اند، نشان دهند با ارتش و پلیس ملی پاکستان مشکل اساسی دارند و درصدد انتقام جویی از نیروهای نظامی پاکستان هستند.

حمله تروریستی به دانشکده آموزش نیروهای پلیس پس از آن صورت گرفت که راحیل شریف فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان مدعی شد، گروه تحریک طالبان در اثر عملیات نظامی ارتش این کشور که از تاریخ 15 ژوئن 2014 در وزیرستان شمالی آغاز شد، کاملا شکست خورده است.

به گفته وی، پاکستان با عملیات ضد تروریستی موسوم به "ضرب عضب" در مناطق قبایلی نسبت به گذشته از امنیت بیشتری برخوردار شده است.

از این رو حمله تروریستی به مرکز آموزش پلیس در کویته پس از مدت کوتاهی از این اظهارات راحیل شریف، می تواند نوعی قدرت نمایی مجدد گروه های تروریستی در برابر ارتش و سازمان های امنیتی پاکستان تلقی شود و اینکه به رغم ادعای فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان، این کشور حتی برای نظامیان این کشور نیز امن نیست.

نکته دوم، موضوع حمله به مرکز آموزش پلیس در ایالت بلوچستان پاکستان است.

در دو سال اخیر، حملات تروریستی به مراکز نظامی در ایالات خیبر پختونخواه و بلوچستان پاکستان شدت گرفته و مسئولیت عمده حملات گسترده تروریستی را تحریک طالبان برعهده گرفته است.

هر چند گروه های تجزیه طلب نیز در ایالت بلوچستان فعال هستند و می توانند حملات تروریستی انجام دهند اما حمله تروریستی در کویته مرکز این ایالت می تواند پیامد منطقه ای نیز داشته باشد زیرا اخیرا محافل سیاسی و نظامی در دولت های فدرال و ایالتی پاکستان، هند و افغانستان را به همکاری و حمایت از برخی گروه های تروریستی و تجزیه طلب در ایالت بلوچستان متهم کردند و به گونه ای هدف این دو کشور را ایجاد جنگ نیابتی اعلام کردند.

با توجه به اینکه اخیراً هند، حملات تروریستی به پایگاه های نظامی خود را در کشمیر به پاکستان نسبت داده است، این احتمال که پاکستان نیز دهلی نو را به گونه ای به دست داشتن در حمله تروریستی در کویته متهم کند، دور از ذهن نیست زیرا از دیدگاه محافل مختلف در پاکستان،  فرماندهان نظامی و مقامات سیاسی هند، بعد از کشته شدن 18 نظامی این کشور در کشمیر تحت کنترل هند، اظهارات تندی ضد اسلام آباد مطرح کردند.

هر چند برخی گزارش ها، حاکی ست که گروه تروریستی لشگر جهنگوی، مسئولیت حمله به مرکز آموزش پلیس در کویته را برعهده گرفته است اما از آنجا که برخی جریان های سیاسی، نظامی و مذهبی در پاکستان، مدعی همکاری این گروه تروریستی با بعضی جریان های نظامی و امنیتی در پاکستان هستند، در این صورت حمله تروریستی به این مرکز از سوی لشکر جهنگوی می تواند ابعاد پیچیده تری به خود بگیرد.

این موضوع با توجه به پاکسازی اخیر ایالت پنجاب از عناصر لشکر جهنگوی که طی آن 107 تروریست کشته و 297 نفر دیگر نیز دستگیر شدند، می تواند حرکتی انتقام جویانه نیز تلقی شود.

در هر حال حمله تروریستی به مرکز آموزش پلیس در مرکز ایالت بلوچستان از سوی هر گروه تروریستی و با هر نیت و هدفی صورت گرفته باشد، بیانگر این واقعیت تلخ است که پاکستان همچنان درگیر حملات تروریستی است و کشتار نظامیان در حال آموزش در مرکز نظامی می تواند، توان و قدرت ارتش و پلیس ملی این کشور را برای حفظ امنیت پایگاه های نظامی با تردید و سوال جدی مواجه کند؟

از دیدگاه مردم پاکستان، وقتی نهادهای امنیتی و نظامی این کشوراز توان تامین امنیت نیروهای خود در یک مرکز نظامی برخوردار نیستند، چگونه می توانند امنیت مردم این کشور و مراکز عمومی را تامین کنند؟