به گزارش پارستودی؛ علی لاریجانی در ابتدای جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی افزود: زمانی که کشور در دوره دیکتاتوری قاجار فاقد مرکزیت قانونگذاری بود با صدور این فرمان مجبور شدند با دخالت مراجع عظام نجف و تهران، عدالتخانه و سپس پارلمان و مجلس شورای ملی را تشکیل دهند.
لاریجانی افزود: البته در پنج دوره اول، شاهد مجلسی پرتوان با حضور نیروهای ملی و اسلامی بودیم که کارهای مهمی نیز در این دوره انجام شد اما رضا شاه پس از به قدرت رسیدن، مجلس را از حیز انتفاع خارج کرد و در دوره دیکتاتوری او، یک مجلس کاملا دولتی و دست نشانده ایجاد شد که این مجلس تا زمانی که انگلیس و برخی کشورهای دیگر رضاشاه را در جنگ جهانی دوم از قدرت کنار گذاشتند ادامه پیدا کرد.
لاریجانی ادامه داد: پس از آن فضای بازی به وجود آمد و مجلس چند دوره توانست نفشی قوی پیدا کند و نمایندگانی مانند آیت الله کاشانی و مصدق و دیگران توانستند در مجلس حضور پیدا کنند که ملی شدن صنعت نفت در همین زمان رخ داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: پس از کودتای 28 مرداد مجددا کشور گرفتار دیکتاتوری صغیر شد و مجلس دست نشانده تا زمان انقلاب اسلامی ادامه پیدا کرد.
لاریجانی گفت: تاریخ مجلس در این دوران تاریخ متفاوتی است و بعد از انقلاب با حضور مردم، شاهد حضور نمایندگان واقعی مردم بودیم و در این ده دوره منشاء خدمات زیادی بود، ما این روز را گرامی میداریم و در تاریخ ایران مهم میدانیم.
مظفرالدین شاه قاجار 112 سال پیش در برابر خواست مردم تسلیم شد و در 14 مرداد 1285هجری شمسی، فرمان مشروطیت را امضاء کرد.
پس از مدت کوتاهی، شاه قانون انتخابات را امضا کرد و نخستین انتخابات سراسری در ایران برگزار شد. پس از گشایش نخستین دوره مجلس، که مجلس شورای ملی نام گرفت، قانون اساسی نوشته شد و شاه آن را امضاء کرد. نهضت مردمی مشروطه، از یکسو ریشه در رفتار مستبدانه و بیکفایتی قاجاریه داشت و از سوی دیگر پاسخی به استعمار و وابستگی درباریان بود.
137/120
بیشتر بخوانید
بازخوانی انقلاب مشروطه به مناسبت 111 سالگی آن
هفتم خرداد سالروز افتتاح نخستین دوره مجلس شورای اسلامی/ تصاویر