ایران پرس - هند، قرارداد تسلیحاتی ۵۰۰ میلیون دلاری خود را با رژیم صهیونیستی لغو کرد.

در آستانه سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست‌ وزیر رژیم صهیونیستی به دهلی نو، هندی‌ها از لغو قرارداد خرید 500 میلیون دلار موشک ضد تانک از صهیونیست‌ها خبر دادند.

نتانیاهو قصد دارد اواسط ماه ژانویه در صدر هیاتی به دهلی نو برود. شرکت تسلیحاتی اسرائیلی «رافائل» گفته طرف هندی قرارداد خرید موشک‌های ضد تانک «اسپایک» را به صورت یک جانبه لغو کرده است.

هند یکی از بازارهای اصلی تسلیحات ساخت رژیم صهیونیستی است. هندی‌ها در سال‌های اخیر به صورت میانگین هرسال یک میلیارد دلار تسلیحات از اسرائیل خریداری کرده اند.

تصمیم دولت هند برای لغو قرارداد خرید تسلیحات به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از رژیم صهیونیستی در حالی است که این رژیم صادرات تسلیحات و تجهیزات نظامی را یکی از اولویت های اقتصادی خود قرارداده است.

علاوه بر اینکه اسراییل درصدد است از طریق فروش تسلیحات ضمن برقراری ارتباط با سایر کشورها به خصوص کشورهای منطقه از انزوا خارج بشود. حتی گفته شده که رژیم صهیونیستی برای ایجاد تعامل با دیگر کشورها در چارچوب دیپلماسی فروش تسلیحات از شیوه قیمت رقابتی هم بهره می گیرد. در چنین شرایطی تصمیم دهلی نو برای لغو قرارداد خرید سامانه موشک اسپایک از رژیم صهیونیستی می تواند عاملی منفی درمناسبات آنان محسوب بشود.

مقامات هندی علت لغو این قرارداد را حمایت از توانمندی های داخلی در تولید تسلیحات و تجهیزات نطامی اعلام کرده اند. هند که در فهرست خریداران بزرگ تسلیحات در دنیا قرار دارد ظاهرا به این نتیجه رسیده که ادامه روند فعلی خرید تسلیحات بدون توجه به توانمندی های داخلی و ضرورت های تخصیص بودجه برای تحقیق و توسعه در بخش نظامی این کشور همچنان در مدار وابستگی به خارج در بخش نطامی نگه خواهد داشت.

وزیر دفاع هند بنا به چنین شرایطی است که با ابراز نگرانی از وابستگی کشورش به دیگر کشورها در بخش نطامی تصریح کرده که تنها حدود چهل درصد نیازها در این بخش در داخل این کشور تولید می شود. ضمن اینکه دولت هند با تقویت توانمندی داخلی برای تولید تجهیزات و فناورهای نظامی که مستلزم توجه ویژه به تحقیق و توسعه در این بخش راهبردی است می تواند در یک چشم انداز بلند مدت خود به صادره کننده تسلیحات هم تبدیل بشود.

در برنامه «نارندرا مودی» نخست وزیر هند موسوم به «ساخت هند» که جاه طلبانه هم ارزیابی شده تبدیل شدن این کشور به یک صادر کننده تسلیحات مبتنی بر توسعه توانایی داخلی و سرمایه گذاری وحمایت از این بخش از جمله اولویت ها معرفی شده است.

«گوارای خاندیکار» رییس برنامه آسیایی موسسه اروپایی «فراید» می گوید: مودی در اصلاحات در بخش دفاعی و نطامی هند جدی است و هدف او برنامه تولید مشترک با شرکای خارجی اما با شرایط خاص است تا برنامه «ساخت هند» این کشور به صادر کننده بزرگ تسلیحات تبدیل بشود.

البته باید توجه داشت که این راهبرد هند در تقویت توانمندی نظامی می تواند ضمن ایجاد نگرانی برای پاکستان و چین انان را به رقابت تسلیحاتی بکشاند. 118/114

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

انتقاد از سیاست های مودی در هند

ابراز نگرانی پاکستان از قرار داد نظامی هند و آمریکا

توسعه همکاری های نظامی هند و روسیه / تحلیل

توسعه همکاریهای نظامی هند و رژیم صهیونیستی / تحلیل