روزنامه لوفیگارو با انتشار گزارشی در تارنمای خود به بررسی انتخابات پارلمانی ایتالیا، پیروزی راستگرایان و راست افراطی و همچنین تبعات این پیروزی پرداخت.
این نشریه فرانسوی نوشت، پوپولیست های «جنبش 5 ستاره» و راستگرایان افراطی در حزب «لالیگ» (لیگ شمالی) در انتخابات پارلمانی ایتالیا که در چهارم ماه مارس (یکشنبه پیش) برگزار شد، پیروز شده و از این پس اکثر کرسی های پارلمان این کشور را در اختیار دارند.
جالب آن که هر دو حزب، روز دوشنبه با رد احتمال تشکیل یک ائتلاف «ضد اتحادیه اروپا»، خود را مسئول تشکیل دولت معرفی کردند.
هیچ یک از این دوحزب در پارلمان اکثریت قاطع کرسی ها را در اختیار ندارند.
به هر ترتیب پیروزی راست و راست افراطی در انتخابات پارلمانی ایتالیا، همانطور که برای این کشور یک شوک بود، برای اروپا نیز یک خبر شوکه کننده قلمداد می شود.
نتایج انتخابات ایتالیا حاصل دلزدگی مردم این کشور از سیاست های احزاب سنتی
این پیروزی در کشوری که سومین قدرت اقتصادی در منطقه یورو قلمداد می شود، راه را برای تردید های سیاسی که می تواند ماه ها به طول بکشد، هموارکرده است.
این نتیجه، حاصل دلزدگی ایتالیایی ها ازسیاست های احزاب سنتی، یاس مردم از اوضاع اقتصادی و تنش های ناشی از بحران مهاجرت بوده است.
ازاین رو می توان گفت که امروز ایتالیا در کنار بریتانیا پس از همه پرسی «برگزیت»، آمریکا پس از پیروزی «دونالد ترامپ» و اروپا مواجه با به قدرت رسیدن راستگرایان افراطی قرار گرفته است.
روزنامه ایتالیایی «لا استامپا» در مقاله ای نوشت:
"برای اولین بار در اروپا، نیروهای ضد سیستم به پیروزی می رسند."
بر اساس اولین نتایج به دست آمده از شمارش آرای صندوق ها در مناطق انتخاباتی ایتالیا، ائتلاف راست با کسب 37 درصد از کل آرای ماخوذه در راس قرار گرفتد.
در انتخابات روز یکشنبه لالیگ (لیگ شمالی) - این تشکل ضد اتحادیه اروپا و ضد مهاجران به سرکردگی «ماتئو سَلوینی» (1) از حزب «سیلویو برلوسکونی» نخست وزیر سابق، پیشی گرفت و هم اکنون مدعی تشکیل دولت شده است.
«ماتئو سلوینی» که به «جبهه ملی» فرانسه نزدیک است، خاطر نشان کرد:
"در ائتلاف تکلیف روشن شده است، هر کس که پیروز شود اداره اموررا دردست خواهد گرفت."
«سیلویو برلوسکونی» 81 ساله و سرمایه گذار بزرگ در بخش رسانه نیز با صدور بیانیه ای تاکید کرد:
"ائتلاف، پیروزِ سیاسی این انتخابات است و باید بتواند برنامه های خود از کاهش مالیات ها گرفته تا مبارزه با مهاجرت را به اجرا بگذارد."
اما برلوسکونی در بیانیه خود اظهارات سلوینی را تایید نکرد و فقط بر ضرورت تقویت ائتلاف که باید اداره ایتالیا را در دست بگیرد، تاکید کرد.
این برنامه ریزی ها، خوشایندِ «جنبش 5 ستاره» که در انتخابات روز یکشنبه به یک پیروزی تاریخی دست یافت، نیست.
مبارزات انتخاباتی این جنبش، روی مبارزه علیه طبقه سیاسی (سنتی) ایتالیا و مبارزه با فساد مالی متمرکز شده بود.
جنبش 5 ستاره در انتخابات پارلمانی ایتالیا 32/6 درصد از کل آرا را تصاحب کرد و به اولین حزب این کشور مبدل شد.
«لوئیجی دی مایو» (2) رییس جنبش 5 ستاره، حزبش را نماینده تمامی آحاد مردم مناطق «واله دائوستا» (3) و «سیسیل» توصیف کرد و از ضرورت ایفای نقش در تشکیل دولت سخن به میان آورد.
جنبش 5 ستاره با ایجاد هرگونه ائتلاف برای تشکیل دولت مخالفت می کند، اما برای مذاکره در باره برنامه هایش: مبارزه با فقر، غارتگری، مهاجرت، امنیت، کار و توسعه، با تمامی نیروهای سیاسی اعلام آمادگی کرده است.
ماتئو سلوینی نیز اطمینان خاطر داد که «با همه» گفت و گو خواهد کرد، اما در عین حال تشکیل ائتلاف با جنبش 5 ستاره با هدف ایجاد اردوگاه اکثریتی را کاملا مردود دانست.
«مارین لوپن» (4) رییس جبهه ملی فرانسه این پیروزی انتخاباتی را به گرمی به ماتئو سلوینی تبریک گفت.
این در حالی است که «نایجل فاراج» (5) نماینده اروپایی و پرچمدار برگزیت به همکارانش در جنبش 5 ستاره تبریک گفته است.
«امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه به سهم خود درباره نتیجه انتخابات پارلمانی در ایتالیا اظهار نظر کرد.
وی این نتیجه را به بحران مهاجران در ایتالیا (که خود را در برابر 700 هزار مهاجری که از سال 2013 وارد این کشور شده اند تنها می بیند) نسبت داد.
بحران مهاجران و فشارهای ناشی از این بحران موقعیت آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان را متزلزل کرده است. از این رو وی خواستار تشکیل گروهی متشکل از رهبران کشورها برای بهبود اوضاع ایتالیا و اروپا شد.
انصراف ماتئو رنتسی
کمیسیون اروپا در بروکسل درباره احتمال تشکیل دولتی پایدار و باثبات در ایتالیا ابرازاطمینان کرد.
اما با وجود شکست «حزب دمکرات» به رهبری ماتئو رنتسی (چپ میانه) که فقط 18/7 درصد از کل آرا را تصاحب کرده است، احتمال شکل گیری ائتلافی بزرگ در ایتالیا، مشابه ائتلاف آلمان که رهبران اروپایی روی آن حساب می کنند، دور از ذهن به نظر می رسد.
قابل توجه آن که؛ تمامی احزاب دست چپی در این انتخابات نتیجه ضعیفی کسب کردند.
به عنوان مثال؛ شورشیان اردوگاه چپ در حزب «آزادی و برابری» (6) به سختی توانست 3 درصد از کل آرا را تصاحب کند.
ماتئو رنتسی روز دوشنبه، پس از شکست روشن و قطعی (حزبش) از ریاست حزب دمکرات استعفا کرد و برای معرفی رهبری جدید خواستار برگزاری کنگره حزب در هفته های آینده شد.
رنتسی تاکید کرد که حزب دمکرات در هیچ ائتلافی در کنار احزاب افراط گرا قرار نخواهد گرفت و حامی و یاری دهنده هیچ دولت ضد سیستمی نخواهد بود.
ماتئو رنتسی نیز ترجیح می دهد در اردوگاه مخالفان قرار بگیرد. وی تاکید کرد که در حال حاضر به انجام وظیفه به عنوان سناتور منتخب مردم فلورانس ادامه خواهد داد و مسئولیت دیگری بر عهده نخواهد گرفت.
تاثیر انتخابات ایتالیا بر بازار بورس میلان
ارزش سهام در بازار بورس میلان پس از اعلام نتیجه انتخابات پارلمانی روز یکشنبه، اندکی کاهش یافت، اما ارزش سهام بانکی و همچنین ارزش سهام «مدیا ست» (7) (امپراتوری رسانه ای سیلویو برلوسکونی) با کاهش شدیدی مواجه شد.
در هفته های آینده همسو کردن اردوگاه های مدعی در ایتالیا بر عهده «سرجیو ماتارلا» (8) رییس جمهوری این کشور خواهد بود.
رایزنی های سیاسی رسمی رییس جمهوری ایتالیا تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست دو مجلس آغازنخواهد شد. انتخاب روسای سنا و مجلس ایتالیا برای 23 ماه مارس برنامه ریزی شده است.
مترجم: علیرضا فراهانی
1-Matteo Salvini
2-Luigi Di Maio
3- Val d'Aoste
4-Marine Le Pen
5-Nigel Farage
6- Liberi e uguali
7-Mediaset
8- Sergio Mattarella
116/110
بیشتر بخوانید:
پیشتازی راستگرایان میانه در انتخابات پارلمانی ایتالیا+ ویدئو
آغاز انتخابات پارلمانی در ایتالیا+ ویدئو
انتخابات پارلمانی حساس ایتالیا/ تحلیل