«سباستین لوبلزیک» Sébastien Le Belzic، در مقاله ای در تارنمای روزنامه فرانسوی «لوموند» نوشت، مجمع همکاری آفریقا و چین 2018، در روزهای دوشنبه و سه شنبه (3 و 4 سپتامبر)، با حضور 53 کشور آفریقایی، در پکن برگزار شد.
موضوع این نشست، همکاری دو طرف و برقراری روابط نزدیک تر بین چین و آفریقا با آینده مشترک بوده است. رهبران کشورهای عضو مجمع همکاری چین و آفریقا و نمایندگان سازمانهای مرتبط آفریقایی و بین المللی برای شرکت در این نشست حضور داشتند.
«سوازیلند» تنها کشور در جنوب آفریقا بود که دراین نشست حضور نداشت.
«دیوید بنازراف» David Bénazéraf، کارشناس روابط چین و آفریقا در آژانس بین المللی انرژی، گفت: حضور 53 کشور در مجمع همکاری چین و آفریقا در مقایسه با (حضور کمرنگ تر سران آفریقا درنشست های فرانسه - آفریقا و بریتانیا - آفریقا)، نشان از قدرت نفوذ چین در آفریقا دارد.
مجمع همکاری چین و آفریقا (FOCAC) در سال 2000 تاسیس شد و امروز به دستاوردی بزرگ برای آفریقا مبدل شده است.
با توجه به اینکه شعارهای «سرنوشت مشترک» و «مودت و دوستی میان ملت ها» در سراسر پکن، پایتخت چین، گسترش یافته است؛ بنابراین برگزاری نشست های همکاری چین و آفریقا غالبا بیش از هرچیز به همگرایی احساسات بشر دوستانه و تبادل منافع قابل ملاحظه ای منجر می شود.
به عبارت دیگر، وعده چین در اجلاس ژوهانسبورگ (سه سال گذشته) مبنی بر اختصاص مبلغ 60 میلیارد دلار (تقریبا 52 میلیارد یورو)، در جهت حمایت مالی از توسعه زیرساختهای آفریقا، نمونه ای از دستاوردهای سودآور همکاری آفریقا با چین محسوب می شود.
گفتنی است، علاوه بر اعطای وام ها برای رفاه عمومی در آفریقا، همکاری تجاری در این نشست به عنوان محوراصلی گفتگوها لحاظ شده است.
تخصیص حدود 15 میلیارد دلار (سه برابر بیشتر از سال 2015)، وام های بدون بهره، 20 میلیارد خط اعتباری، 10 میلیارد دلار به صندوق تامین مالی پروژه های توسعه و 5 میلیارد دلاربه صادرات آفریقا، به عنوان تعهدات پکن در نشست اخیر عنوان شده است.
علاوه بر این، «شی جین پینگ»، رئیس جمهور چین وعده داد که از بدهی های فقیرترین کشورهای آفریقا صرف نظر می کند. به این ترتیب، این مسئله نگرانی های کشورهای غربی، به ویژه درباره مبلغ بدهی های آفریقا را مرتفع می سازد.
پایگاه نظامی در جیبوتی رشد و توسعه صنعتی در آفریقا در صدر هشت محور همکاری چین - آفریقا، در زمینه زیرساخت ها قرار گرفته است.
راه حل چین برای دور زدن آمریکا در جنگ تجاری
«دیوید بنازراف» در ادامه اظهار داشت: امروز، آفریقا بیش از هر زمان دیگری به مقر فعالیت شرکت های صنعتی چین با حجم بالای تقاضا برای جذب نیروی کار مبدل شده است.
در واقع احداث شرکت های صنعتی و سرمایه گذاری چین در آفریقا، راهکار مناسبی برای دور زدن آمریکا در جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن می باشد.
از آنجایی که چین در این بازی مقابل غرب قرار گرفته است، آفریقا از جایگاه حائز اهمیتی در این رقابت برخوردار است.
رئیس جمهور چین در ادامه، ضمن اشاره به مخالفت برخی از کشورهای آسیایی از جمله مالزی، میانمار وسریلانکا با جاده ابریشم جدید افزود: از این پس کشورهای آسیایی می توانند از طریق این جاده روابط خود را با آفریقا گسترش داده و از سهم خود در سرمایه گذاری در زیر ساخت های کشورهای مختلف آفریقایی از جمله مصر، کنیا، آفریقای جنوبی، سنگال و مغرب بهره مند شوند.
نخستین پایگاه نظامی چین در خارج از مرزهای این کشور در سال 2017، درکرانه دریای سرخ درجیبوتی افتتاح شد.
«ژنگ ای پینگ» از موسسه مطالعات بین المللی چین ضمن اشاره به اینکه رئیس جمهورچین، طی پنج سال گذشته، چهار سفر به قاره آفریقا، داشته است، اعلام کرد: این موضوع در تاریخ دیپلماسی چین بی سابقه بوده و از رابطه عمیق میان پکن و آفریقا حکایت دارد.
آفریقا؛ سپر دفاعی چین در برابر کشورهای غربی
لازم به ذکر است، پکن به منظور ایستادگی در برابر کشورهای غربی از آفریقا به عنوان یک سپر دفاعی استفاده می کند.
پنج کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی موسوم به «بریکس» (Brics)، در برابر آمریکا، دشمن ابدی چین که غول اقتصادی در آسیا است، صف آرایی کرده اند.
آفریقا به عنوان برگ برنده ای برای چین براساس اظهار نظر رسمی کارشناسان، وضعیت همکاری دوجانبه چین و آفریقا «برد - برد»، ارزیابی شده است.
«تی یری پی رولت» Thierry Pairault ، مدیر مرکز ملی تحقیقات علمی و تخصصی در (CNRS)، اعلام کرد، چین برای آفریقا، یک فرصت طلایی است که از روبه رو شدن این قاره با قدرت های غربی ممانعت می کند.
از سوی دیگر، آفریقا برای چین به عنوان یک سوپاپ اطمینان برای اقتصاد صادرات محور در مقابله با سیاست های حمایت گرایی «دونالد ترامپ» و نیز مانع تراشی های اروپا عمل می کند.
رئیس جمهور چین در واکنش به انتقادات برخی از کشورها از همکاری دوجانبه چین و آفریقا تاکید کرد، قضاوت در باره عملکرد این همکاری، تنها برعهده مردم چین و آفریقا است.
از این رو، هیچ دولتی حق ندارد دستاوردهای قابل توجه همکاری چین و آفریقا را براساس فرض و حدس و گمان خود، انکار کند.
با وجود این که تاکنون سوالات پکن در خصوص حاکمیت آمریکا بر جهان و نیز وزن تاریخی غرب بدون پاسخ مانده است، اما پر واضح است که آفریقا به عنوان یک برگ برنده در بازی استراتژیک شی جین پینگ محسوب می شود.
مترجم: ندا حقانی
139/116
بیشتر بخوانید:
سرمایهگذاری چین در افریقا توسعه مییابد+
آغاز مجمع همکاری چین و آفریقا در پکن