«آرنو لوپارمانتیه» در مقاله ای در روزنامه لوموند به بررسی تحریم های تجاری آمریکا و وضع تعرفه گمرکی بر فولاد وارداتی از اروپا و برخی کشورهای دیگر پرداخت.
چین، اروپا، کانادا و مکزیک، همگی رقیب، شریک و یا همسایه آمریکا هستند.
«دونالد ترامپ» تصمیم گرفته است تحریم های تجاری سختی را به این کشورها تحمیل کند. وضع تعرفه گمرکی ممکن است زمینه ساز بروز جنگ جهانی تجاری شود و نمی تواند نشانه قوت دونالد ترامپ باشد.
وضع تعرفه گمرکی نشانه ضعف و شکست استراتژی دونالد ترامپ است.
ترامپ به وضع تحریم مبادرت می کند، چون تاکنون موفقیتی کسب نکرده است. اگر می بینیم ترامپ به موفقیتی دست نیافته، علتش این است که خود را نزد مخاطبانش شریکی غیرقابل اعتماد معرفی کرده است.
درست چند روز پس از این که «استیون منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا «تعلیق جنگ تجاری» را اعلام کرد، دونالد ترامپ چینی ها را به تحریم های سختی تهدید نمود.
در حالی که اروپایی ها به مذاکرات بی فایده در خصوص مالیات بر فولاد و آلومینیوم ادامه می دادند، بروکسل با خبر شد که ترامپ برای وضع گمرکی بر فولاد و آلومینیوم وارداتی اقدام کرده است.
کانادایی ها و مکزیکی ها همسایگان آمریکا در بحبوحه مذاکره دوباره در مورد توافقنامه «تجارت آزاد آمریکای شمالی»، مشمول مالیات آمریکایی ها بر فولاد و آلومینیوم شدند.
این تاکتیک، حسن نیت در عقد توافق نامه ها را از میان می برد زیرا هر کسی می داند که ترامپ این توافق ها را فردا زیر سوال خواهد برد.
ادامه این وضع در دراز مدت از نفوذ آمریکایی ها کاسته و به نفع چین تمام خواهد شد. مواضع چینی ها به دلیل رفتارهای ترامپ تقویت شده و این کشور به قدرت بلامنازع قرن بیست و یکم مبدل خواهد شد.
روش دونالد ترامپ می توانست به موفقیت منتهی شود. سیستم تجاری جهان به نفع آمریکایی هایی که با کسری بازرگانی مواجهند، در حرکت نیست.
از این رو آن ها استراتژی دیوانه واری را در دستور کار خود قرار داده اند:
ایجاد آشوب، اتخاذ تمهیدات غیرقابل پیش بینی، طرح مطالبات جدید با هدف بی ثبات کردن رقیب و دست آخر مجبور کردن رقبا به مصالحه یکجانبه.
«اقدام بدون آمریکا»
این رویه در زمینه نظامی در قبال کره شمالی به اجرا گذاشته شد. هر کسی در برابر اولین قدرت اقتصادی جهان (آمریکا) گزینه مذاکره را انتخاب می کند: چینی ها، کانادایی ها، مکزیکی ها و اروپایی ها. دونالد ترامپ را باید جدی گرفت، حتی اگر حرف های وی ظالمانه به نظر برسند.
پس از گذشت پنج ماه از آغاز مناقشات تجاری از سوی آمریکا، دونالد ترامپ فقط یک موفقیت کسب کرده است: موفقیت در بازنگری توافق تجارت آزاد با کره جنوبی که بازنگری در واردات خودروهای ساخت آمریکا را به ارمغان آورد. می توان درک کرد که چرا کره جنوبی مذاکرات را به آمریکا واگذار کرد. این کشور با مشکلی مواجه است که حل آن بسیار دشوار به نظر می رسد: مساله کره شمالی.
اما دونالد ترامپ با شکستی بزرگ مواجه شد، شکستی که کمتر به آن اشاره شده است: تلاش ژاپن و فعال شدن دوباره «پیمان تجاری اقیانوس آرام». این اتفاق برای آمریکا یک ناکامی بزرگ بود.
در اصل از این پس همه یک رویه را در پیش گرفته اند: «اقدام بدون آمریکا». برای نیل به این هدف، نرمش لازم است، مثل کاری که چینی ها کردند. گاهی نیز عقب نشینی کارساز است، درست همان چیزی که اروپایی ها شیفته آن هستند.
چینی ها در جریان ماجرای شرکت تجهیزات مخابراتی زد. تی. ای دریافتند که تا چه اندازه به آمریکایی ها وابسته هستند. آمریکا، شرکت چینی را به دور زدن تحریم های وضع شده علیه کره شمالی و ایران متهم کرد.
در پی طرح این اتهامات فروش قطعات مورد نیاز در ساخت تجهیزات مخابراتی توسط زد. تی. ای از سوی آمریکا ممنوع اعلام شد و این شرکت ناگزیر شد فعالیت های خود را متوقف کند.
چینی ها از این گرفتاری درس گرفتند. آن ها به تلاش برای تحقق طرح استراتژیکی خود با هدف توسعه تکنولوژیکی تا سال 2025 سرعت می دهند.
تحریم های آمریکا علیه ایران نیز به طور خاص شرکت های اروپایی را هدف قرار می دهد.
این تحریم ها «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و شرکت فرانسوی توتال (شرکت نفتی) را به تلاش برای جبران خسارات ناشی از این تحریم ها و تلاش برای جلب سرمایه از روسیه وادار کرد. در آلمان نیز مردم در یک نظرسنجی دونالد ترامپ را برای صلح جهانی خطرناک تر از ولادیمیر پوتین توصیف کردند.
ترامپ منطقه اقیانوس آرام را به سود چینی ها رها کرده است
مسایل داخلی دلیل بی اثر بودن روش های ترامپ قلمداد می شوند. رئیس جمهوری آمریکا از نظر سیاسی بسیار آسیب پذیر است. تا انتخابات میان دوره ای آمریکا شش ماه زمان باقی است و چینی ها در چنین شرایطی به خوبی می دانند که دونالد ترامپ به حمایت کشاورزان ایالات غربی آمریکا (مید وست) بزرگترین تولید کننده سویا نیازمند است.
آنها به خوبی می دانند که این کشاورزان که از مقابله به مثل پکن (به اقدامات ترامپ) در هراس به سر می برند، برای مصالحه آماده اند. البته چینی ها این را هم می دانند که لغو تحریم های شرکت (زد. تی. ای) در کنگره با مقاومت نمایندگان مواجه شد.
علاوه بر این گروه دونالد ترامپ همچنان در حال اضمحلال و ضعیف شدن است. چینی ها از مشاجرات علنی بین اعضای هیات آمریکایی در پکن متعجب و نگران شدند.
آمریکایی ها ناراضی از کسری تراز تجاری با چین، از کنار مسایلی چون انتقال اجباری فن آوری (از آمریکا به چین) و پرداخت یارانه دولتی در این کشور به سادگی گذشته و به دریافت وعده خرید کالاهای ساخت آمریکا بسنده کردند.
این نتیجه ضعیف، نگرانی «رابرت لایتزر» نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات نفتا را به دنبال داشت. اقدام ترامپ در به راه انداختن تنش با پکن، با سیلی از انتقادها همراه شد. برنامه های «باراک اوباما» مبنی بر محاصره چین به وسیله پیمان تجاری اقیانوس آرام موثرتر بود. اما دونالد ترامپ در راستای تحقق وعده های انتخاباتی اش از این توافق نامه خارج شد و دست چین را در اقیانوس آرام باز گذاشت.
تاکتیک ترامپ تا این لحظه برای آمریکا هیچ دستاوردی به همراه نداشته و برای این کشور سودمند نبوده است. این تاکتیک به سود هیچ طرفی تمام نشده و رفته رفته سیستم مذاکرات جهانی را مختل می کند. عقد یک توافق نامه تجاری بین آمریکا و اروپا می توانست راه حلی اساسی برای اختلافات بین دو طرف باشد اما با توجه به افزایش احساسات ضد آمریکایی در اروپا، مذاکره برای دستیابی به چنین توافق نامه ای غیرقابل تصور به نظر می رسد.
طرح اظهارات اهانت آمیز نسبت به مکزیکی ها از سوی دونالد ترامپ، امکان فعالیت شرکت های آمریکایی فعال در بخش انرژی، مخابرات و کشاورزی در مکزیک را با مشکل مواجه کرده است. از طرف دیگر رفتار ترامپ در قبال مکزیک شانس «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیس جمهوری کنونی این کشور در انتخابات آتی - که در یکم ماه ژوئیه برگزار می شود - افزایش داده است. اوبرادور در صورت پیروزی در این انتخابات درهای مکزیک را به روی آمریکا خواهد بست.
سوال اصلی در ماه های آینده این خواهد بود که آیا شرکای آمریکا – مثل چینی ها و اروپایی ها - قادر به جلوگیری از تشدید بحران خواهند بود یا این که در برابر فشارهای افکار عمومی مخالف رفتارهای ترامپ، تسلیم می شوند؟
114/110
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
سقوط سهام اروپا در پی جنگ تعرفهای آمریکا/ تعرفه اتحادیه اروپا بر کالاهای آمریکایی
رئیس شورای اروپا: صادرات اروپا تهدید امنیتی برای آمریکا نیست