ایران پرس- «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا و «جان-کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا روز 25 ژوئیه به‌توافقی برای کاهش موقت تنش‌های تجاری میان دوطرف دست یافتند اما اساس این مذاکرات آینده توافق مذکور را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

پایگاه اطلاع‌رسانی روزنامه فرانسوی "لوموند" در مطلبی درباره توافق اخیر ترامپ و یونکر نوشت، روابط اقتصادی اروپا با آمریکا به علت بی‌تحرکی اروپا و یا بهتر بگوییم از سر وابستگی به آمریکا است. 

زمانی که ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اروپا به واشنگتن سفر می‌کرد تا پیشروی ترامپ به سوی جنگ تجاری را متوقف کند، بی‌شک تصور نمی‌کرد که با تمایل ترامپ به آتش‌بس مواجه شود.

خودداری ژان کلود یونکر از گرفتن دست دونالد ترامپ

 

نخستین بار از ابتدای بحران تجاری میان آمریکا و اروپا، روز 25 ژوئیه تنش‌ها کاهش یافت، لحن گفت و گو ها تعدیل شد و اولتیماتوم، به بحث‌های نرم‌تر و رسمی تبدیل شد.

این که فضای بحرانی میان دو طرف آرام شده، خوشایند است اما روش اتخاذ شده برای از بین بردن بحران مبهم است. اروپا باید درقبال آنچه که از سوی ترامپ بیشتر به مصالحه تاکتیکی شبیه است تا به راهبردی جدی و پایدار، محتاط بماند.

اروپا با مذاکره برای کاهش ممانعت‌های تجاری فراآتلانتیکی و خرید بیشتر سویا و گاز طبیعی از آمریکا متعهد شد؛ در مقابل، آمریکا نیز تضمین داد که در موضع خود درباره اعمال تعرفه بر واردات آلومینیوم و فولاد تجدیدنظر و در اولین فرصت، تعرفه واردات خودرو را متوقف کند. 

اگرچه این وعده‌ها داده شد اما بحث آنها هیچ گونه پایه و اساس جدی نداشت.

ابتدا، اتحادیه‌اروپا برخلاف تصمیمات قبلی خود، با مذاکره برای حل بحران موافقت کردند. ترامپ با کشاندن اروپایی‌ها به پای میز مذاکره بدون موافقت با هیچ پیش شرطی درباره حذف تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم که در اواخر ژوئن به طور غیرقانونی بر آنها تحمیل شد، توانست دراین باره امتیازی به دست آورد.

در این میان، فرانسه خود را از این رویکرد که اتحادیه اروپا را به مسیر تحمیلی ترامپ بدون کسب هیچ امتیازی کشانده است، جدا می‌کند.

به علاوه، شرایط این مذاکرات با قوانین سازمان تجارت جهانی منطبق نیستند و این مساله ضربه‌ای چند جانبه به تجارت جهانی وارد می‌کند که ترامپ آن را تحمیل کرده است.

از سوی دیگر، اعلام خبر مذاکره با تنها کشوری که توافق آب و هوایی پاریس را نقض کرده است؛ جز تضعیف این توافق نتیجه ای دیگر ندارد.

محاسبات کوتاه مدت

به نظر می‌رسد برای اتحادیه اروپا پایبندی به تعهداتش به ترامپ دشوار باشد؛ قیمت گاز آمریکا دو برابر گران‌تر از گاز روسیه است؛ اروپایی‌ها به زیرساخت‌های گران قیمت نیاز دارند تا منبع تامین خود را تغییر دهند.

سویا نیز، موضوعی است که به بازار جهانی کشاورزی و نه به یک توافق سیاسی بستگی دارد.

اروپایی‌ها سویا را با توجه به نیازهای خود و بازار رقابتی از آمریکا و نه برای خوشایند کشاورزان شهر "میدوست" این کشورخریداری می‌کنند.

به نظر می‌رسد بیانیه‌ای که در واشنگتن امضاء شده است، فقط به محاسبات کوتاه مدت پاسخ دهد. خط مشی تجاری ترامپ باعث تحریک کشاورزان، برخی از صنعتگران و مقامات حزب جمهوری خواه می شود. رئیس جمهور آمریکا نیازمند از بین بردن هرگونه فشار است.

از سوی دیگر، نزدیک شدن روابط با اتحادیه اروپا را می‌توان به عنوان راهی برای منزوی کردن چین، که دغدغه اصلی آمریکا است، در نظر گرفت. 

مساله حذف تعرفه خودرو، باعث رضایتمندی آلمان می‌شود. این دومین امتیاز برای ترامپ است که با این مذاکرات می‌تواند به هدف خود که ایجاد تفرقه در اروپاست، دست بیابد.

اروپایی‌ها نباید نگران از دست رفتن زمان باشند، آنها باید اهداف بلند مدت خود را یعنی رویکرد چندجانبه تقویت شده و در عین حال متعادل درچارچوب سازمان تجارت جهانی با یا بدون آمریکا دنبال کنند.141/120

مترجم: بیتا حاجی‌خانی 

بیشتر بخوانید: 

هشدار رئیس شورای اروپا درباره وخامت فزاینده روابط اروپا و آمریکا/ تحلیل

تلاش ترامپ برای شکاف در اروپا؛ درخواست از مکرون برای خروج از اتحادیه اروپا

خودداری ژان کلود یونکر از گرفتن دست دونالد ترامپ