ایران پرس- اعتراض جلیقه‌زردها در فرانسه در مخالفت با سیاست‌های اقتصادی دولت این کشور، به اقصی نقاط جهان گسترش یافته است.

روزنامه لوپاریزین به سرایت تظاهرات مردم فرانسه ضد وضعیت اقتصادی به کشورهای دیگر جهان پرداخت. این نشریه فرانسوی نوشت: مونته‌نگرو، آلمان و دیگر کشورها، جلیقه‌زرد از مرزهای فرانسه عبور کرد.

تظاهرکنندگان در حالی که جلیقه‌زرد رنگ بر تن دارند، در بسیاری از کشورهای جهان به خیابان‌ها ریخته‌اند. این در حالی است که مطالبات این معترضان با یکدیگر تفاوت دارد.

شاید اندکی از شدت اعتراضات جلیقه زردها در فرانسه کاسته شده باشد. اما این جنبش به اقدامات مشابه درسایر کشورها منجر شده است.

وجود جلیقه زردرنگ در خودروها الزامیست و به همین دلیل دسترسی به آن آسان است.

اما همین جلیقه‌ها امروز به نماد اعتراض مبدل شده است. این جلیقه در بسیاری از کشورها با هدف ابراز خشم بر تن معترضان مشاهده می‌شود و این در حالی است که انگیزه ابراز خشم مردم در هر کشوری متفاوت از سایر کشورهاست.

بلژیک

معترضان بلژیکی که آن‌ها نیز جلیقه‌زرد بر تن داشتند، سومین دور از اعتراضات خود را برگزار کردند.

هزارا تن از مردم این کشور جمعه پیش در خیابان‌های بروکسل پایتخت این کشور تجمع کردند تا علیه سیاست های اجتماعی دولت و همچنین علیه کاهش قدرت خرید مردم تظاهرات کنند.

معترضان جلیقه زرد بلژیکی جمعه 30 نوامبر و شنبه 8 دسامبر به اقدامات مشابه دست زده زدند.

هر دو تظاهرات نیز به خشونت کشیده شد و عده‌ای دستگیر شدند.

اما شدت تنش ها و دستگیری ها به اندازه کشور همسایه "فرانسه" نبود. جلیقه زردها در خارج از فرانسه با عزمی راسخ هر کجا که «مکرون» حضور داشته باشد، تظاهرات می کنند، حتی وقتی که وی در روز پنجشنبه برای شرکت در اجلاس سران کشورهای اروپایی به بروکسل رفته بود.

هلند

در هلند مردم به برگزاری تظاهرات عادت ندارند. اما آن ها نیز از اواسط نوامبر تظاهرات کردند.

در هلند نیز بالا بودن سن بازنشستگی (67 سال)، بالابودن هزینه درمان، از مطالبات جوانان هلندی هستند.

این تظاهرات چندان موفقیت‌آمیز نبود. در روز شنبه 8 دسامبر عده کمی در تظاهرات شرکت کردند. شمار تظاهرات کنندگان در شهرهای بزرگ از چند صد نفر تجاوز نکرد.

آلمان

"پیمان مراکش را امضاء نکنید" شعار معترضان آلمانی بود.

جلیقه زردهای آلمانی برای مخالفت با پیمان منعقد شده زیر نظر سازمان ملل که تنها و تنها اصول مرتبط با مهاجران را مشخص کرده است، تظاهرات کردند.

هزاران آلمانی شنبه یکم ماه دسامبر به خیابان‌ها آمدند.

تشکل راستگرای افراطی "پگیدا" برگزار کننده این تظاهرات بود.

البته لازم به یادآوری است که جلیقه زردهای فرانسوی نیز مثل هم قطاران آلمانی شان، مخالفت با پیمان مراکش را در دستور کار خود قرار داده‌اند. البته معترضان در هر دو کشور در این خواسته که رهبران به حرف های آنها گوش کنند نیز به یکدیگر شبیه هستند.

درخواست برکناری امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان، از مطالبات جلیقه‌زردها در دو کشور است. جالب آن که کارکنان راه آهن آلمان که برای افزایش حقوق خود اعتصاب کرده‌اند؛ جلیقه زرد بر تن دارند.

خبرگزاری فرانسه در تصاویری ویدئویی از تظاهرات ده ها  تن از کارکنان راه آهن فرانسه در نورنبرگ خبر داد.

تمامی سوزنبان های سراسر آلمان برای این که در مذاکرات در موضع قدرت قرار بگیرند، دست از کار کشیدند و توقف قطارها حمل و نقل ریلی را در کشور مختل کرد.

بلغارستان

از آبی تا زرد. افزایش قیمت بنزین اصلی‌ترین خواسته معترضان بلغار بود. تظاهرات کنندگان از ماه نوامبر با لباس هایی به رنگ آبی پرچم کشورشان تظاهرات می‌کردند.

اما آن‌ها از 11 ماه نوامبر و یک روز پس از اولین شنبه اعتراضات جلیقه زردهای فرانسوی، به پوشیدن جلیقه زرد مبادرت کردند.

لازم به ذکر است که قیمت سوخت در بلغارستان به اندازه فرانسه گران نیست.

اما حداقل حقوق در بلغارستان در قیاس با سایر کشورهای اروپایی در رتبه آخر قرار دارد. حداقل دستمزد در این کشور 260 یورو است.

کاتالونیا

مبارزه برای کسب استقلال در این ایالت اسپانیایی رنگ زرد به خود گرفت. یکشنبه پیش صدها تن از طرفداران استقلال این منطقه در حالی که جلیقه هایی زرد بر تن داشتند، بزرگراه ها را مسدود و عبور و مرور را مختل کردند. این جلیقه زردها قصد دارند در 21 ماه دسامبر سالگرد انتخابات محلی برای جدایی کاتالونیا از اسپانیا، فعالیت های اقتصادی منطقه را فلج کنند.

مونته نگرو

بیش از 2 هزار تن از مردم مونته نگرو یکشنبه پیش برای لغو تعقیب قضایی دو تن از رهبران شان در خیابان های پودگوریتسا Podgorica پایتخت این کشور که با صربستان هم مرز است، تظاهرات کردند.

یکی از رهبران معترضان تبعیت از معترضان فرانسوی و استفاده از جلیقه زرد را تایید کرد.

این در حالی است که مطالبات معترضان کاتالونیا کاملا با خواسته‌های جلیقه زردهای فرانسه متفاوت است.

سرزمین‌های اشغالی

صدها تن از ساکنان تل آویو و بیت المقدس در پی انتشار فراخوان در شبکه‌های اینترنتی در حالی که جلیقه‌های زرد بر تن داشتند، جمعه پیش در اعتراض به گرانی‌ها تظاهرات کردند.

تظاهرکنندگان اسرائیلی در هفته جاری از طریق روزنامه‌ها از افزایش قیمت مواد غذایی با خبر شدند. افزایش مالیات در سال 2019 نیز یکی دیگر از اخبار منتشر شده در نشریات بود.

این در حالی است که ارزش «شِکِل» واحد پول اسرائیل در برابر دلار و یورو کاهش یافته است.

این تصمیم در حالی اتخاذ شد که اسرائیلی‌ها از قبل شاهد افزایش هزینه‌های زندگی بوده‌اند.

مصر

دولت مصر به ایجاد محدودیت در فروش جلیقه زرد مبادرت کرده است. اما آیا این اقدام می‌تواند مانع برگزاری تظاهرات شود؟ حکومت «مارشال السیسی» رئیس جمهوری مصر فروش جلیقه زرد بدون مجوز پلیس را ممنوع کرد. یکی از فروشندگان گفت: "آن ها از سرایت تظاهرات فرانسه چنین تصمیمی گرفته اند."138/120

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتربخوانید:

تکثیر «جلیقه‌زردها» در کشورهای اروپایی

تصاویر: پنجمین شنبه‌‌سیاه؛ اعتراض جلیقه‌زردها

تظاهرات ضد دولتی بازنشستگان در اسپانیا

بروکسل، صحنه تظاهرات جلیقه زردهای بلژیکی

اعتراضات جلیقه زردها به «مونیخ» آلمان رسید