در این راستا منابع نظامی وابسته به دولت وفاق ملی لیبی اعلام کردند، بخش بزرگی از فرودگاه طرابلس را به کنترل خود درآورند این در حالی است که نیروهای تحت الامر ژنرال «خلیفه حفتر» مدعی اند تا رسیدن به مرکز طرابلس حدود ۱۰ کیلومتر فاصله دارند.
بحران لیبی از اوایل ماه آوریل وارد مرحله جدیدی شده است.
در حالی که جامعه بین الملل در تدارک برگزاری نشستی برای دستیابی به راه حل سیاسی برای برون رفت لیبی از شرایط کنونی و ایجاد زمینه لازم برای برگزاری انتخابات در این کشور بود، با حمله چهارم آوریل نیروهای خلیفه حفتر به سمت طرابلس، شرایط سیاسی در این کشور تغییر کرد.
حدود 20 روز است که حملات و درگیری های دو طرف در پایتخت لیبی آغاز شده است.
حمله حفتر به طرابلس در حالی است که وی گمان می کرد این شهر را در زمان کوتاهی تصرف خواهد کرد، اما با مقاومت نیروهای دولت وفاق ملی، همچنان نبرد در طرابلس و اطراف آن ادامه دارد.
درگیری ها در لیبی خسارت های شدید انسانی و مادی به بار آورده است.
بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت شمار کشته ها و زخمی های درگیری ها در پایتخت لیبی به بیش از هزار و 450 نفر رسیده است و بیش از 20 هزار نفر نیز آواره شده اند.
تغییر سیاست اروپا در قبال تحولات لیبی
در عرصه دیپلماتیک نیز صف آرایی جهانی در قبال لیبی و بحران آن تغییر کرده است. بسیاری از کشورهای اروپایی همچنان با حمایت از دولت وفاق ملی به عنوان دولت قانونی لیبی پایان درگیری ها را و حل بحران از طریق مذاکره را خواهانند.
«جوزپه کونته» Giuseppe Conte، نخست وزیر ایتالیا با اشاره به اینکه هیچ گونه منافع اقتصادی و یا راهبردی نمی تواند تشدید جنگ داخلی را در این کشور توجیه کند، گفت: "باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم تا از بروز یک بحران بشردوستانه در لیبی جلوگیری کنیم چرا که بروز چنین وضعیتی نه فقط دارای پیامدهای سنگینی برای ایتالیا و اروپا بلکه برای خود مردم لیبی خواهد داشت."
از سوی دیگر بسیاری از صاحبنظران اقدام نظامی حفتر را ناشی از چراغ سبزآمریکا و حمایت و پشتیبانی مالی و نظامی عربستان و امارات می دانند.
«جفری فلتمن» Jeffrey D. Feltman با انتقاد از حمایت رئیس جمهوری آمریکا از ژنرال خلیفه حفتر فرمانده نیروهای حمله کننده به پایتخت لیبی، این حمایت را سرآغازی بر بمباران بی هدف طرابلس به دست نیروهای حفتر بیان کرد و گفت: "این اتفاق تصادفی نیست که پس از تماس تلفنی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با خلیفه حفتر، شاهد آغاز بمباران بی هدف طرابلس به دست نیروهای وی باشیم."
درگیری ها در لیبی در حالی به شدت ادامه دارد که به نظر می رسد این کشور به میدان جدال و سهم خواهی های کشورهای مختلف تبدیل شده و در این میان خواسته ها و امیدهای مردم لیبی برای داشتن کشوری آرام و دموکراتیک نادیده گرفته شده است.
بسیاری از مردم لیبی نگرانند در صورت پیروزی خلیفه حفتر بار دیگر دیکتاتوری به این کشور بازگردد و بسیاری نگران مداخلات خارجی وحتی تقسیم لیبی هستند.
در این شرایط به نظر می رسد، پایان دادن به درگیری ها از طریق قطع مداخلات خارجی، ادامه مذاکرات برای برون رفت از بحران و تصمیم گیری برای آینده سیاسی این کشور با حضور گروه های مختلف لیبیایی، تنها راهکارخروج لیبی از بحران کنونی و حرکت این کشور به سمت ثبات سیاسی باشد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/116
بیشتر بخوانید:
افزایش کشتهها در لیبی همزمان با اعلام حمایت ترامپ از حفتر
حمایت رسمی آمریکا از اقدامات نیروهای "خلیفه حفتر" در لیبی
پیشروی نیروهای دولت وفاق ملی لیبی در جنوب و شرق "طرابلس"